Staburags.lv ARHĪVS

Atkritumu apsaimniekošana svētku sezonā — 5 padomi, kur likt Ziemassvētku eglīti pēc svētkiem?

.

2019. gada 4. janvāris 09:16

145
Atkritumu apsaimniekošana svētku sezonā — 5 padomi, kur likt Ziemassvētku eglīti pēc svētkiem?

Statistika liecina, ka katru gadu Eiropā tiek izaudzēti 75 - 80 miljoni Ziemassvētku eglīšu. Kur tās paliek, svētkiem beidzoties? Atbildīga atkritumu apsaimniekošana nepieciešama ne tikai ikdienā, bet arī svētkos! Lai iedvesmotu Tevi zaļākai dzīvei, vides apsaimniekošanas uzņēmums Eco Baltia vide ir sagatavojis 5 padomus, ko iesākt ar eglīti pēc svētkiem!


1. Izmanto kociņu radošiem projektiem

Arī Ziemassvētku eglīti, tāpat kā daudzus citus mājsaimniecībā atrodamos priekšmetus, ir iespējams izmantot atkārtoti, ja vien pielieto nedaudz radošās domāšanas. Lūk, dažas idejas, ko pēc svētkiem vari iesākt ar eglīti:

  • izveido Ziemassvētku rotājumus. Ja Tava eglīte ir izmēros branga, sazāģē tās kātu dažāda izmēra ripiņās, nokrāso tās baltas, salīmē sniegavīra formā un izdekorē ar spīgulīšiem. Tādējādi iegūsi glītu dekoru, ko iekārt kokā nākamajā gadā;

  • pagatavo smaržīgus skuju spilventiņus. Egļu zari var lepoties ar patīkamu, atsvaidzinošu aromātu. Nobirdini no tiem skujas un iepildi tās mājās sašūtos lina auduma maisiņos. Aizsien vai aizšuj maisiņu galus un izmanto savu jauno darinājumu kā gaisa atsvaidzinātāju vai aromatizētāju, piemēram, veļas skapī vai citviet mājoklī;

20190104-0929-atkritumu-apsaimniekosana-

Foto: Shutterstock.com


  • pārvērt eglīti rotaslietās. Pašrocīga svētku atkritumu apsaimniekošana var aizvest pat līdz skaistu rotaslietu izveidei! Sazāģējot eglītes stumbru nelielās ripiņās, no tām iespējams pagatavot auskarus un kaklarotas ar skaistiem grebumiem. Dažādas idejas, kā to paveikt atradīsi Pinterest;

  • sameistaro svečturi no zariem. Sadali koka stumbru atšķirīga izmēra gabalos un kārtīgi pielīmē tos pie izvēlēta pamata (piemēram, dēlīša). Tad piestiprini pielīmētajiem zariem veikalā iegādājamus sveču turētājus un pievieno dekorus pēc izvēles. Ja eglīte ir pamatīga, vari tās stumbru sadalīt gabalos un iegrebt tajos iedobes, lai izveidotu svečturus tējas svecītēm;

  • padari eglīti par sienas dekoru. Neatkarīgi no koka izmēra, sagriežot tā stumbru ripiņās un salīmējot tās kopā vēlamajā formā (piemēram, sirds, pusmēness, svētku vainaga vai pat pašas egles veidolā), Tu iegūsi oriģinālu sienas dekoru, kas Tavā mājoklī izskatīsies lieliski gan svētku sezonā, gan pēc tās. Lai padarītu rotājumu vēl interesantāku, vari to arī nokrāsot, apzīmēt vai aplīmēt ar veikalā iegādājamiem dekoratīviem elementiem;

  • izgatavo magnētiņus. Neliela koka zaru ripas būs lielisks materiāls, piemēram, ledusskapja magnētu veidošanai. Atliek vien sagriezt vai sazāģēt egles kātu, apzīmēt ripuļus, izmantojot permanento marķieri un piemērotu zīmējuma šablonu, kā arī pielīmēt koka gabaliņiem rotājumu veidošanai speciāli paredzētus magnētus. Šādi Tava Ziemassvētku eglīte vēl ilgi dzīvos mājās un priecēs ģimeni ikreiz, kad radīsies nepieciešamība piespraust kādu lapiņu pie ledusskapja;

  • pagatavo vāzi. Ziemassvētku eglīti pavisam vienkārši iespējams pārvērst neparastā vāzē, kur turēt vasarā salasītos ziedus. Līdzīgi kā citos radošajos projektos, arī vāzes pagatavošanai atliek vien sagriezt vai sazāģēt eglītes stumbru nelielās ripiņās un pielīmēt tās pie izvēlētā trauka. Iespējams, vari šim nolūkam izmantot kādu metāla, stikla vai plastmasas iepakojumu, no kura citādi biji ieplānojis atbrīvoties?

2. Pārstādi zaļo princesi dārzā

Ja vēlies, lai eglīte Tevi priecētu arī pēc Ziemassvētkiem, un kociņa pušķošana neizvērstos tikai par viengadīgu pasākumu, iegādājies eglīti podiņā un pavasarī pārstādi to piemājas dārzā vai pagalmā. Lai Tava eglīte sagaidītu nākamo gadu ieteicams to:

  • turēt no 0 līdz + 10 C temperatūrā. Ja plāno likt eglītei pārziemot garāžā vai iestiklotā lodžijā, pārliecinies, vai temperatūra nepārsniegs ieteikto;

  • uzglabāt gaismā. Ja vienīgā eglei piemērotā vieta izrādījies tumšais pagrabs, pavasarī pie saules gaismas kociņu pieradini pakāpeniski, lai to neapdedzinātu;

  • regulāri apliet. Ūdeni eglītei ziemas periodā jānodrošina vismaz reizi mēnesī.


Labākais laiks, lai pārstādītu pārziemojušo podiņā iestādīto eglīti, būs aprīlis. Pareizi kopjot savu kociņu, jau nākamajā gadā varēsi to pušķot ārpus mājas!


20190104-0929-atkritumu-apsaimniekosana-

Foto: Shutterstock.com


3. Ļauj eglītei sevi sasildīt

Ja dzīvo privātmājā ar malkas apkuri, atbrīvošanās no eglītes ir pavisam vienkārša un „silta”. Kad svētki aizvadīti, vari nolauzt egles zarus, sacirst tās kātu un sadedzināt to krāsnī. Sīkie zariņi turpretī noderēs par mielastu zvēriem netālajā mežā.


Šāda paša rokām veikta atkritumu apsaimniekošana būs efektīva, jo lietderīgi izmantosi it visus pāri palikušos materiālus, lieki netērējot resursus.


4. Iepriecini zoodārza iemītniekus

Vēl kāds videi nekaitīgs veids, kā tikt vaļā no pērnās eglītes, ir tās ziedošana specializētajos parkos turēto dzīvnieku barības sagatavošanai.

Ja vēlies atbrīvoties no savas egles īpaši sirsnīgā veidā, noskaidro, vai tā nav nepieciešama, piemēram, Rīgas Zooloģiskajam dārzam vai kādam citam parkam, kur to novērtēs un ēdienkartē iekļaus:

  • aitas;

  • kazas;

  • brieži;

  • truši;

  • jūras cūciņas;

  • mājputni, piemēram, pāvi vai fazāni u.c.

Šāda dzīvniekiem uzticēta „atkritumu apsaimniekošana” ne tikai sniegs pozitīvas emocijas, bet arī nāks par labu pašiem zaļumu ēdājiem. Egļu skujas ziemā ir īpaši bagātas ar uzturvielām – gan tās, gan koka miza būs vērtīgs un garšīgs kārums mazajiem brāļiem un māsām.


20190104-0928-atkritumu-apsaimniekosana-

Foto: Shutterstock.com

Atceries! Dzīvnieku barošanai nederēs sakaltuši kociņi – ceļojumu pie eglīšu ēdājiem ieplāno laikus!


5. Nodod eglīti pārstrādei šķeldas iegūšanai

Daži eglīšu audzētāji piedāvā pakalpojumu par atsevišķu samaksu savākt pašu pārdoto, taču svētkus nu jau nosvinējušo eglīti, lai to pārstrādātu šķeldā un iegūto materiālu no jauna izmantotu eglīšu audzēšanā. Piemēram:

  • kā papildinājumu mēslojumam dārzā vai laukos;

  • nezāļu aizkavēšanai;

  • lai pasargātu jaunās eglītes no dubļiem ciršanas laikā.

Šāds risinājums ir gan simbolisks, jo eglīte atgriežas „mājās”, gan praktisks, jo tādējādi izdodas ietaupīt dabas resursus un uzturēt planētu zaļāku.


20190104-0928-atkritumu-apsaimniekosana-

Foto: Shutterstock.com

Taču arī eglītes, kuru audzētāji tās nepieņem atpakaļ, ir iespējams pārstrādāt šķeldā un efektīvi izmantot, piemēram, kā energoresursu apkurei. Par to rūpējas SIA “Eco Baltia grupas” atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi “Eco Baltia vide”, Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” un “Eko Kurzeme”.

Nevajadzīgo eglīti, kas iepriekš rotājusies istabā Tu vari:

  • novietot pie mājas atkritumu konteineriem

Ja dzīvo Rīgā, tad tie iedzīvotāji, kuru namus apsaimnieko SIA “Rīgas namu pārvaldnieks”, eglītes var nolikt pie sadzīves atkritumu konteineriem. To izvešana būs bez maksas.

  • izmest speciāli paredzētos bioloģisko atkritumu konteineros pilsētā, ja Tavā dzīvesvietā tādi ir pieejami

Ja dzīvo citās pilsētās un tajā ir bioloģisko atkritumu konteineri, kā piemēram, Mārupē un Ādažos, eglītes var sadalīt vai sazāģēt un izmest vai novietot blakus bioloģisko atkritumu konteineram. Citos gadījumos tiks nodrošināta eglītes savākšana par 2 EUR/gab. (neskaitot PVN).

Eglīšu savākšanai tiks organizēts atsevišķs maršruts, tāpēc aicinām iepriekš pieteikt pakalpojumu pa tālr.8717 vai e-pastu info@ecobaltiavide.lv.

  • nodot tuvākajā atkritumu poligonā

Kurzemes reģionā strādājošais uzņēmums SIA “Eko Kurzeme” savukārt aicina iedzīvotājus eglītes nogādāt šķirošanas laukumā, Liepājā, Ezermalas ielā 11. Ja šādā iespēja nav, tad eglīte jānovieto blakus sadzīves atkritumu konteineram un par tās izvešanu tiks piemērota maksa 2,5 EUR/gab. (neieskaitot PVN).

Arī Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” nodrošinās eglīšu bezmaksas pieņemšanu šķirošanas laukumā “Zemdegās”. Citi iedzīvotāji, zvanot uz tālr.nr. 26112288 vai rakstot e-pastu uz info@jumis.lv, var pieteikt eglīšu izvešanu par 2.5 EUR/gab. (ieskaitot PVN). Cenā ietilpst eglīšu savākšana un izvešana Siguldas pilsētas robežās.

Eglītes netiks apglabātas sadzīves atkritumu poligonos, bet gan tiks nodrošināti videi draudzīgāki risinājumi to utilizācijai, piemēram, daļa eglīšu tiks nodotas kā kurināmais, daļa nonāks briežu dārzos, bet daļa tiks nodotas kā bioloģiskie atkritumi.

Kura atkritumu apsaimniekošana būs piemērotākā noteiktā situācijā, ir atkarīgs no konkrētās pašvaldības vai mājas apsaimniekotāja. Taču, lai process noritētu efektīvi un videi draudzīgi, ir svarīgi izvēlēties atbildīgu atkritumu apsaimniekotāju, kas parūpēsies par eglītes, kā arī citu atkritumu atbilstošu utilizāciju.


20190104-0939-atkritumu-apsaimniekosana.

Foto: Shutterstock.com

Atbildīgi veikta atkritumu apsaimniekošana ir liels solis pretī zaļākai ikdienai un svētkiem! Izmanto šos praktiskos padomus un sniedz savai eglītei otro iespēju pēc svētku sezonā! Vairāk informācijas par atkritumu apsaimniekošanas iespējām arī Tavā apkārtnē meklē Eco Baltia VIDE interneta vietnē!