Staburags.lv ARHĪVS

Kā izvēlēties labāko cepeškrāsni savai virtuvei?

.

2018. gada 7. decembris 08:56

1284
Kā izvēlēties labāko cepeškrāsni savai virtuvei?

Neviena moderna virtuve nav iedomājama bez cepeškrāsns. Taču, kad pienācis laiks tās iegādei, var rasties šaubas par to, kurš tad īsti būs labākais risinājums. Izvēle ir gana plaša. Lai tajā orientēties būtu vieglāk, iepazīstieties ar būtiskākajiem aspektiem, kas būtu jāņem vērā, izvēloties cepeškrāsni.

Brīvi stāvošā vai iebūvējamā cepeškrāsns
Viens no klasiskākajiem variantiem ir brīvi stāvošās cepeškrāsnis. Tās ir brīvi pielāgojamas virtuves interjeram, turklāt arī pieejamo izmēru piedāvājums ir pietiekami plašs.

Taču mūsdienās arvien populārākas kļūst iebūvējamās cepeškrāsnis. Tās ir parocīgākas un praktiskākas, taču, iegādājoties iebūvējamo cepeškrāsni, jārēķinās ar lielākām izmaksām. Tāpat jāņem vērā, ka iebūvējamas ir tikai elektriskās cepeškrāsnis.

Svarīgs aspekts – lietošanas biežums
Izvēloties cepeškrāsni, vajadzētu izvērtēt, cik bieži tā tiks izmantota. Aprēķins ir vienkāršs – jo biežāk to plānots lietot, jo funkcionālākai un parocīgākai tai jābūt.

Dažādas funkcijas visām prasībām
Vienkāršākie cepeškrāsns modeļi pieejami ar pamatfunkcijām – piemēram, augšējo un apakšējo sildīšanu, grila režīmu, taimeri, apgaismojumu. Savukārt multifunkcionālie modeļi nodrošina vēl arī citas iespējas. Tādas kā atkausēšanas režīms, dažādu līmeņu karsēšanas režīmi, automātisko programma, konvekcija un citas. ‘

Cepeškrāsns piederumi
Cepeškrāsns komplektācijā parasti ir dažādi piederumi – cepešpannas, restītes, grili, cepeškrāsns tīrīšanas birstītes u.c. Izvēloties cepeškrāsni, jāpievērš uzmanība tam, kādi piederumi ir komplektā.

Cepeškrāsns izmēri
Pirms došanās uz veikalu jāizvērtē, kāda izmēra cepeškrāsns nepieciešama. Te jāņem vērā vēlmes un iespējas – gan tas, cik liela ir ģimene, gan arī, cik daudz vietas ierīces novietošanai var atvēlēt. Standarta izmēri ir 60 x 60 cm un 54 cm dziļumā. Taču daļa ražotāju piedāvā arī cepeškrāsnis citos izmēros.

Vadības pults
Cepeškrāsnīm mēdz būt dažādu veidu vadības pultis – piemēram, ar sensoru, mazām vadības podziņām, iebīdāmām pogām. Katrai no tām ir sava specifika un nianses, kas būtu jāņem vērā. Piemēram, sensors var šķist mūsdienīgs risinājums, taču pirms šādas vadības pults izvēles vajadzētu pārliecināties, cik tas būs ērta lietošanā. Tas pats attiecas arī uz citiem risinājumiem.

Taimeris
Nereti vadības pultī iestrādāts arī taimeris. Vienkāršākie cepeškrāsns modeļi ļauj iestatīt tikai gatavošanas laiku, pārējais process jākontrolē gatavotājam pašam.

Modernākām krāsnīm uz vadības pults atrodas arī displejs, kurā iestatīt automātiskās programmas. Pieejamas arī krāsnis ar pavārgrāmatas programmu, kas parādīs, kāds gatavošanas režīms un temperatūra konkrētajam ēdienam nepieciešama.

Cepeškrāsns durtiņas
Visbiežāk cepeškrāsns durtiņām ir divas daļas – iekšējā un ārējā stikla, kas var būt iebūvēts metālā vai arī vienlaidus.
Ņemot vērā, ka cepeškrāsns durtiņas sakarst ļoti ātri, tām vajadzētu būt aprīkotām ar dzesēšanas sistēmu, kas nodrošina durtiņu nepārkaršanu – pretējā gadījumā pie tām ir viegli apdedzināties.

Ir vairāki iespējamie durtiņu atvēršanas mehānismi – uz priekšu vai sānu atveramās, kā arī izbīdamās durtiņas. Tas, kuram variantam dot priekšroku, atkal ir katra paša gaumes jautājums, tomēr jāņem vērā arī ērtības. Piemēram, zemu novietotām cepeškrāsnīm parocīgas var būt izbīdamās durtiņas, savukārt cepeškrāsnīm, kas atrodas acu līmenī, ērtākas būs uz sānu veramās durtiņas.

Krāsns kopšana
Ne mazāk svarīgs aspekts, ko vērts ņemt vērā, izvēloties cepeškrāsni, ir tās kopšana. Lai cik skaista un moderna ierīce būtu, ja tā būs grūti kopjama, nekāda prieka no gatavošanas vairs nebūs. Starp citu, jaunākās paaudzes cepeškrāsnis ir aprīkotas ar automātisko tīrīšanu, kas noteikti atvieglos ikdienu.