Staburags.lv ARHĪVS

Kas tevi attur no finansiāli neatkarīgas dzīves?

.

2018. gada 4. decembris 00:00

46
Kas tevi attur no finansiāli neatkarīgas dzīves?

Lai arī mūsdienās par personīgām finansēm un to pārvaldīšanu tiek runāts daudz, liela daļa  padomu par naudu, ienākumiem un finansiālu neatkarību, neatbilst patiesībai. Un tieši šie nepareizie priekšstati var traucēt sasniegt finansiālu neatkarību.

Finansiāla neatkarība nav nejaušība
Finansiāla neatkarība nav kaut kas tāds, ko var sasniegt ātri un vienkārši. Tas ir ilgs process, kā pamatā ir mērķtiecīga darbošanās un galvenais - apņēmība sasniegt cerēto. Tas var prasīt mainīt ikdienas paradumus un domāšanu. Nereti no panākumiem cilvēkus attur arī bailes no pārmaiņām, taču, ja ir apņēmība gūt finansiālu neatkarību, no savas komforta zonas nāksies iziet atkal un atkal.

Labi ienākumi negarantē finansiālu neatkarību
Liela daļa cilvēku uzskata, ka īsākais ceļš uz finansiālu neatkarību ir labi apmaksāts darbs. Jā, iekrājumus izveidot ir vieglāk, ja ienākumi ir lielāki, taču īstais noslēpums, kā vairot bagātību, ir tērēt mazāk, nekā nopelnīts. Tas, iespējams, nozīmē, ka nāksies izvērtēt savus līdzšinējos naudas tērēšanas paradumus un sastādīt jaunu budžeta plānu, kas būs pielāgots jaunajai dzīves vīzijai.

Kredītu noformēšana
Mūsdienās populārs finanšu risinājums ir patēriņa kredīts privātpersonām. Tas var noderēt dažādās situācijās, tomēr ceļā uz finansiālo neatkarību svarīgi atcerēties, ka kredīta noformēšanai vienmēr jābūt rūpīgi pārdomātam lēmumam. Lai parūpētos par finansiālu stabilitāti, svarīgi kredīta atmaksu vienmēr izvirzīt kā vienu no galvenajām prioritātēm.

Ieradumam ir spēks
Lai veiksmīgi izveidotu uzkrājumu, jānosaka konkrēti mērķi un regulāri tiem jānovirza noteikta naudas summa – piemēram, 10% no ikmēneša ienākumiem. Pat, ja tas sākumā šķiet kā īsts izaicinājums, svarīgi ir iesākt  - kaut ar mazumiņu, jo  arī tas var palīdzēt saglabāt motivāciju ceļā uz saviem mērķiem.

Īstās profesijas izvēle
Daudzi profesiju izvēlas atkarībā no tā, cik ienesīga tā ir.  Taču, darot darbu, kas nemaz nepatīk, diez vai iespējami ievērojami sasniegumi. Savukārt, darot darbu, ko mīli, gūsi panākumus un – līdz ar to – arī lielākus ienākumus. Protams, finansiālais nodrošinājums ir ļoti būtisks, taču tam nevajadzētu būt svarīgākajam kritērijam, izvēloties savu nākotnes profesiju.

Augstākās izglītības nozīme
Plaši izplatīts ir uzskats, ka finansiālas neatkarības sasniegšanā liela nozīme ir iegūtajai izglītībai. No vienas puses – jā, izglītība patiešām ir vērtība, no otras – tai nav tieša sakara ar panākumu gūšanu. Protams, ir profesijas, kur bez augstākās izglītības neiztikt, taču lielā daļā darbības jomu daudz būtiskāka nozīme ir cilvēka personībai un īpašībām, nevis iegūtajam grādam.

Kādēļ tad vecāki, pasniedzēji un citi padomdevēji turpina bērniem stāstīt, ka viņi nebūs veiksmīgi, ja neiegūs vismaz bakalaura grādu? Lielākoties tas ir tādēļ, ka viņi paši nav finansiāli veiksmīgi, tādēļ nezina, kā to sasniegt un tic mītam par to, ka labas sekmes automātiski nodrošinās labu dzīvi.

Laiks ir nauda
Laiks patiešām ir nauda. Taču tas nenozīmē, ka, lai gūtu panākumus, ir jāstrādā pēc iespējas vairāk stundu - svarīga ir nevis kvantitāte, bet produktivitāte. Tāpat, lai gūtu panākumus, jādomā plašāk, piemēram, mūsdienās pastāv daudz iespēju, kā gūt ienākumus paralēli pamatdarbam. Viens no variantiem ir investīcijas akciju tirgū, kas, protams, prasa zināšanas par attiecīgo jomu, taču vēlāk ļauj palielināt ienākumus, kamēr pats atpūties.

Lai sasniegtu finansiālu neatkarību, jāizvērtē savas prioritātes, jāmaina domāšana un, iespējams, jāievieš jauni paradumi, kas soli pa solim tuvinās mērķim.