Staburags.lv ARHĪVS

Skrīveros veiksmīgi darbojas “Sulu māja”

Ginta Grincēviča

2018. gada 30. novembris 00:00

854
Skrīveros veiksmīgi  darbojas “Sulu māja”

Skrīveriete Ingūna Kondrāte izveidojusi uzņēmumu “Sulu māja”. Izmantojot zemes bagātības un projektā iegūto aprīkojumu, uzņēmēja piedāvā pārvērst augļus, dārzeņus un ogas gardā un veselīgā sulā. Pirmie soļi uzņēmējdarbībā sperti. Gaidot nu jau jauno ražu, tiek domāts un strādāts, lai darbību paplašinātu.


Iedvesmu uzņēmējdarbības sākšanai deva dabas bagātības un īpašums, ko Ingūnas ģimene apsaimnieko jau piektajā paaudzē. Lai produktīvi izmantotu augļu un dārzeņu ražu, Ingūna ar projekta atbalstu iegādājās koka karkasa ēku un sulu ražošanas līniju. Pirmā pieredze un cilvēku atsaucība bija pozitīva. Klienti gan iegādājās gatavās sulas, gan veda augļus un veidoja sev tīkamas garšu kombinācijas. Viens no interesantākajiem savienojumiem bija āboli ar melonēm. Ingūna novērojusi, ka katrai cilvēku grupai ir savs iecienītākais garšu kokteilis: vīriešiem vislabāk patīk ābolu sula, sievietēm — āboli ar aronijām vai ķirbjiem, bērniem — ābolu un bumbieru sula.
Sulas spiešana ir laikietilpīgs process, prasa daudz roku darba. Vispirms augļi tiek mazgāti un šķiroti, sasmalcinātā masa ar rokām jāliek preses rāmīšos. Kad sula izspiesta, tā jāpārlej pasterizatorā. “Tas nav tā, ka ieber ābolus mašīnā un otrā galā pakā ietek sula. Katrā procesa punktā roka jāpieliek. Tādēļ saražotais apjoms nav tāds kā lielajām kompānijām. Tas, ko mēs varam izdarīt, ir gandrīz vai ekskluzīvi. Šādā iepakojumā sulas var uzglabāt pat gadu,” stāsta Ingūna Kondrāte. Interesanti, ka sulas iepakojums tiek iegādāts ārzemēs, jo tā ir izdevīgāk. “Bag in box” jeb maiss kastē ir no Lietuvas, korķi — no Čehijas, pudeles — no Vācijas.
Domājot par uzņēmuma attīstību nākotnē, tiek izskatīti dažādi varianti. Pirmkārt, Ingūna cer saražot pietiekami daudz produkcijas, lai to varētu piedāvāt visu gadu. “Sezona varētu sākties jūnijā ar upeņu un jāņogu sulu. Ar laiku gribam ražot arī limonādi. Galvenokārt mēs sniedzam pakalpojumu, augļu un dārzeņu pārprodukciju ikviens var pārstrādāt veselīgā sulā. Tā kā no sulu spiešanas procesa pāri paliek vērtīgās spiedpaliekas, tad pastāv iespēja paplašināt darbības jomu un ražot batoniņus, mušļus vai kaltēt pulverus,” stāsta Ingūna. “Sulu mājā” šovasar viesojās Rīgas Tehniskās universitātes jaunie pētnieki, tika paņemti paraugi, lai noskaidrotu pārstrādes iespējas.
Uzņēmums cer kļūt arī par tūrisma daļu. “Sulu mājā” jau viesojušās divas pirmsskolas izglītības iestādes “Saulēni” grupiņas. Bērni izzināja sulas spiešanas procesu un degustēja dažādus sulu veidus. Ingūna sagatavoja piecus sulu veidus, bērniem pēc garšas vajadzēja uzminēt sastāvdaļas. Pie “Sulu mājas” plānots ierīkot piknika vietu. ◆