Staburags.lv ARHĪVS

Daudzu aptieku liktenis vēl neskaidrs

Guna Mikasenoka

2010. gada 25. maijs 15:07

1651
Daudzu aptieku liktenis vēl neskaidrs

Vai no nākamā gada aptieku īpašniekiem būs jābūt tikai farmaceitiem? Par to Saeimā diskusijas vēl turpinās. Ja tādu likuma normu atstātu spēkā, nāktos slēgt lielu daļu aptieku.

Beigsies 10 gadu pārejas laiks
Pašlaik spēkā esošais Farmācijas likums nosaka: no 2011. gada aptieka Latvijā drīkstēs piederēt tikai farmaceitam (speciālistam ar augstāko izglītību) vai ar Veselības ministrijas atļauju — pašvaldībai tās administratīvajā teritorijā. Šāda likuma norma tika pieņemta 2001. gadā, paredzot 10 gadu ilgu pārejas periodu, lai pielāgotos jaunajām prasībām. Taču Latvijā 380 aptieku nepieder farmaceitiem, bet galvenokārt aptieku tīkliem, un licences tām beidzas šīgada beigās.
Saeima pagājušajā nedēļā pirmajā lasījumā pieņēma Veselības ministrijas akceptētos likuma grozījumus, kas nosaka: aptieku var izveidot farmaceita prakses, kopprakses vai kapitālsabiedrību veidā. Tomēr vēl nav zināms, kāds būs likuma grozījumu galīgais variants.
Prognozē zāļu viltošanu un augstas cenas
Ko par to domā Aizkraukles reģiona aptieku farmaceiti?
SIA “Aizkraukles aptieka” pieder farmaceitu grupai. Aptiekas vadītāja Ilze Safonova uzskata — nedrīkst pieļaut, ka aptieka var piederēt jebkuram: “Ja tā notiks, prognozēju, ka aptieku ķēdes no tirgus izspiedīs tās aptiekas, kas pieder farmaceitiem. Pārdošanā varētu parādīties viltoti medikamenti, jo galvenais īpašnieku dzinulis būs nauda. Lai gan aptieku ķēžu pārstāvji teic, ka cenas pazemināsies, domāju, tas nenotiks, viņi centīsies noturēt augstas cenas. Likumā vajag iekļaut normu, kas farmaceitu asistentiem — cilvēkiem ar vidējo speciālo medicīnisko izglītību — atļauj būt aptieku īpašniekiem. Citādi laukos nebūs cilvēku, kas strādā. Daudz kur aptiekas pieder cilvēkiem ar vidējo speciālo izglītību. Aptiekas nav Zalvē un Sunākstē, un būs traģiski, ja to skaits laukos samazināsies vēl.”  
Var palikt bez darba
SIA “Hansa Pharma” aptiekas “Ģimenes aptieka 57” Aizkrauklē (bijusī Bergmanes aptieka) vadītāja Daiga Kancāne: “Diskusija saistībā ar Farmācijas likuma grozījumiem mani uztrauc — ja no nākamā gada aptieku īpašnieki varēs būt tikai farmaceiti, mūsu aptiekas vairs nebūs, un mēs paliksim bez darba.”
SIA “Zemgales aptieka” valdes priekšsēdētāja Ināra Janičenoka: “Arī mani tas viss  uztrauc — kāpēc es, būdama ārste un uzņēmēja, nevaru būt arī aptiekas īpašniece? Vai maizes ceptuves īpašniekam jābūt maizes cepējam? Man piederošajā “Skrīveru vecaptiekā” strādā ļoti zinoši un gudri farmaceiti. Ja es vadītu apavu darbnīcu, arī tajā strādātu kvalificēti meistari.”
SIA “A  Aptiekas” “A—Aptiekas 18” Koknesē, Stacijas laukumā 1, vadītāja —farmaceite Sanita Lazdiņa: “SIA  “A  Aptiekas” tīklā ir 59 aptiekas, tajā skaitā divas Koknesē. Pašlaik esošais Farmācijas likums paredz, ka aptiekāram var piederēt viena aptieka un divas aptieku filiāles. Ja no janvāra tikai farmaceits drīkstēs būt aptiekas īpašnieks, teorētiski vajadzētu slēgt gan abas Kokneses aptiekas, gan arī daudzas citas. Kādā televīzijas pārraidē dzirdēju, ka Aizkrauklē tad paliktu tikai divas aptiekas. Saeimai visu vajadzētu rūpīgi izsvērt un apdomāt, lai neciestu klienti un aptieku darbinieki. Tomēr pieļauju, ka aptieku īpašniekiem varētu būt vēl citi risinājumi, kā izvairīties no aptieku slēgšanas.”
Mīts, ka “ķēdēs” viss lētāk
SIA “Teriaks Pļaviņu aptieka” vadītāja Māra Dudare: “Mūsu aptieka pieder farmaceitam un diviem farmaceita asistentiem, vietējiem cilvēkiem. Mēs gribētu, lai arī turpmāk asistents var būt īpašnieks, tomēr aptieka darbotos arī tad, ja īpašnieks drīkstētu būt tikai farmaceits. Nevajadzētu atļaut jebkuram būt aptiekas īpašniekam, viņi veido ķēdes, nosaka cenas un no tirgus izspiež mazās aptiekas. Tas ir mīts, ka ķēdes aptiekās viss ir lētāk, mēs pārliecinājāmies, ka tā nav. Piemēram, “Mēness aptiekā” Jēkabpilī medikamenti ir pat dārgāki nekā mūsu aptiekā. Tomēr domāju, ka Saeima pieņems ķēdes aptiekām labvēlīgus grozījumus.”
“Olainfarm” grib savu tīklu
Ja Saeima atcels prasību, ka no nākamā gada aptiekas var piederēt tikai farmaceitiem, medikamentu ražotājs “Olainfarm” plāno iegādāties jau esošās aptiekas vai arī veidot jaunu aptieku tīklu. Ražotāja pārstāvis Salvis Lapiņš intervijā Latvijas Radio sacīja, ka zāļu cenas mazumtirdzniecībā Latvijā ir pārāk augstas niecīgās konkurences un mazā tirgus dēļ. Savukārt Konkurences padomes vadītāja Ieva Jaunzeme intervijā Latvijas Radio teica, ka licence vienai aptiekai maksā 300 latu. Lai veiksmīgi konkurētu, tīklā vajag vismaz 30 aptieku.