Staburags.lv ARHĪVS

Kam bija domātas svinības Neretā?

www.staburags.lv

2018. gada 25. novembris 14:12

3029
Kam bija domātas svinības Neretā?

Laikraksta "Staburags" redakcija saņēma vēstuli, kuru parakstījuši neretieši Gundars Lutinskis, Juris Timko, Indra Audzīte, Remigijus Astrausks, Biruta Jaunarāja, Jānis Kalniņš, Juris Bratjaga, Lolita Grantiņa-Bratjaga, Jānis Kupcis, Matīss Kupcis, Kaiva Gicēviča, Jānis Reguts, Daniels, Dāvids un Edgars Saučūni, Laura Jaunozoliņa, Egija Kalvāne, Viviāna Kalvāne, Māris Čupalovs, Guntra Vīnakalne un citi.

Pēc Latvijas simtgades svinībām Neretā mums radās ļoti skumīgas pārdomas. It kā svētku pasākumu bija pietiekami un grezni — koncerti Neretā un novada pagastos, cilvēku godināšana, skaisti apsveikuma vārdi un uguņošana. Uz Neretas kultūras namu bija saaicināti ļaudis arī no Mazzalves, Pilskalnes un Zalves pagastiem, bet nebija padomāts, ka cilvēkiem pēc svinīgā pasākuma kaut kur jāpaliek, lai sagaidītu salūtu un vēlāk arī balli.

Bijām nepatīkami pārsteigti, kad uzzinājām, ka kultūras namā nav iecerēta svētku balle ar galdiņiem, kur neretiešiem pie balti klātiem galdiem valsts simtgadē saskandināt šampanieša glāzes. Kāpēc par to nebija padomāts?

Mums taču vairs nav 14, lai slapstītos ap kultūras namu un “pa kluso” malkotu kaut ko no sava uz balli līdzpaņemtā groziņa, tikmēr novada vadība un lūgtie viesi līksmoja Neretas vidusskolā pie klātiem galdiem. Mūs šī attieksme ļoti aizvainoja.

Jā, reizi gadā uz Ziemassvētkiem mums ir groziņu vakars, bet ieeja maksā no 5 līdz 15 eiro, interese ir liela, visi gribētāji nemaz netiek. Sarūgtina šī attieksme — kad daudzi ikdienā strādā labiekārtošanas darbos, grābj lapas, tad viss ir ļoti labi, bet, kad pienāk svētki, tad šie cilvēki tos nav pelnījuši?
Vai tiešām tas ir tik daudz prasīts, lai novada pašvaldība būtu padomājusi arī par to, ka neretieši 18. novembrī vēlas atpūsties un svinēt valsts dzimšanas dienu? Vai skaistāk izskatās, ka parastajiem neretiešiem svētku šampanietis jāmalko pie malkas grēdas vai kurtuves kultūras nama pagalmā? Mēs jau neprasām, lai mums klāj bagātīgus svētku galdus no pašvaldības budžeta, tik vien kā attieksmi.  Kā lai jaunieši iemācās galda un svinību kultūru, kur lai viņi to rod, ja vienīgā vieta ir tirgus laukumā, būdiņās un pažobelēs? Kādu svētku kultūru varam prasīt no jaunatnes, ja paši to liedzam?
Mums Latvija jāgodina pie malkas grēdas, saskandinot svētku šampanieti? Tas ir  nožēlojami!