Staburags.lv ARHĪVS

Kā izvēlēties labākās ziemas riepas?

.

2018. gada 31. oktobris 00:00

145
Kā izvēlēties labākās ziemas riepas?

Tuvojoties ziemai, automašīnu īpašniekiem jādomā par šai sezonai atbilstošu auto riepu nomaiņu. Latvijā automašīnām ar ziemas riepām jābūt aprīkotām no 1. decembra līdz 1. martam, taču drošāk ir vadīties pēc laika apstākļiem, nevis datuma kalendārā.

Kādēļ svarīgi braukt ar sezonai piemērotām riepām?

Ziemas un vasaras riepām ir atšķirīgs gumijas sastāvs – ziemas riepām tas ir mīkstāks, lai veidotos labāka saķere ar apledojušu, apsnigušu un slapju ceļa virsmu. Ziemas riepām ir arī platas centrālās rievas un atšķirīgs protektora zīmējums. Izvēloties ziemas sezonai piemērotas riepas, jāņem vērā, ka to protektora dziļumam ir jābūt vismaz 4 mm.

Sezonai atbilstošu riepu izvēle gādās par drošību uz ceļa, kā arī būs ekonomisks risinājums – dažkārt maldīgi tiek uzskatīts, ka braukšana ar vienām riepām visu cauru gadu var palīdzēt ietaupīt naudas līdzekļus, taču, piemēram, ziemas riepas vasaras karstumā nodils ļoti ātri, turklāt arī veicinās lielāku degvielas patēriņu, tādēļ nekāda ekonomija nesanāks.

Ko ņemt vērā, izvēloties ziemas riepas?

Pirmkārt jau – riepas vēlams izvēlēties un uzstādīt savlaicīgi. Atliekot to uz beidzamo brīdi, riepu izvēle var būt daudz mazāka, turklāt jārēķinās arī ar garākām rindām autoservisos.

Nākamais svarīgais jautājums, uz ko jāatbild – kādas riepas izvēlēties: jaunas vai lietotas? Skaidrs, ka lietotas riepas ir lētākais, taču arī riskantākais risinājums.  Pat, ja lietotās riepas ir atjaunotas un to protektora dziļums atbilst prasībām, nekad nevar zināt, kādos apstākļos un cik ilgi riepas tikušas uzglabātas – nepiemēroti uzglabāšanas apstākļi var būtiski ietekmēt riepu gumijas kvalitāti. Svarīgi arī, kur riepas tiek pirktas – izvēloties tās sludinājumu portālos, kur tās piedāvā privātpersonas, pastāv ļoti liels risks iegādāties lietošanai nederīgas riepas. Drošāk izvērtēt servisu piedāvājumus, kur riepas ir kvalitatīvi atjaunotas un pārbaudītas.

Jaunas riepas nopērkamas dažādās cenu kategorijās, tādēļ nevar teikt, ka tās paredzētas tikai turīgākajiem autovadītājiem. Pieejamas arī ekonomiskās klases riepas, tāpat labs risinājums ir arī ziemas riepas akcija, ko, tuvojoties sezonu maiņai, piedāvā daudzas tirdzniecības vietas.

Svarīgi aspekti, izvēloties ziemas riepas, ir arī automašīnas veids un braukšanas stils. Jo smagāka un jaudīgāka automašīna, jo rūpīgāk jāveic riepu izvēle.
Radžotās, Skandināvijas vai Eiropas tipa riepas – kuras izvēlēties?

Ar radžotām ziemas riepām ieteicams pārvietoties pa apledojušiem, piesnigušiem ceļiem, kur nepieciešama labāka saķere. Šāda tipa riepas nav paredzētas braukšanai pa sausu asfaltu. Arī Skandināvijas tipa riepas piemērotas piesnigušiem, apledojušiem ceļiem.  Savukārt Eiropas tipa ziemas riepas var droši izmantot gan braukšanai pa sausu asfaltu, gan sniegu.

Kā rūpēties par riepām, lai tās kalpotu ilgi un labi?

Lai riepas kalpotu ilgi un teicami, svarīgi par tām pienācīgi rūpēties. Pirmkārt, jāpatur prātā, ka riepām ir arī derīguma termiņš, kas būtu jāievēro. Tas ir ne vairāk kā 10 gadi no ražošanas brīža un 6 gadi kopš laika, kad tās sāktas izmantot. Jāatceras arī, ka periodiski jāveic priekšējo un aizmugurējo riepu apmaiņa vietām – tas nepieciešams, lai nodrošinātu vienmērīgāku riepu nodilumu un riepas attiecīgi arī kalpotu ilgāk. Tāpat svarīgi regulāri pārbaudīt gaisa spiedienu riepās. Optimāls spiediens riepās veicinās protektora vienmērīgāku nodilumu, samazinās degvielas patēriņu.

Plašu informāciju par ziemas riepām, to specifikāciju, riepu testu rezultātiem un piedāvājumu atradīsi specializētos veikalos un interneta vietnēs. Izvērtē visus kritērijus un izvēlies riepas, ar kurām uz ceļa jutīsies droši!