Staburags.lv ARHĪVS

Križu iedzīvotāji joprojām iebilst pret "Latraps" rūpnīcas būvniecību un gatavi piketēt

.

2018. gada 30. oktobris 14:42

131
Križu iedzīvotāji joprojām iebilst pret "Latraps" rūpnīcas būvniecību un gatavi piketēt

Daugavpils Križu rajona iedzīvotāji gatavi atkal piketēt pret plānoto “Latraps” graudu pārstrādes rūpnīcas būvniecību.  Pieprasot rīkot sabiedriski apspriešanu, iedzīvotāji jau reiz pie Daugavpils domes ēkas rīkoja piketu.

Iedzīvotāji nav apmierināti un ir sašutuši, ka pirms būvniecības darbu sākšanas netika veikta sabiedriskā apspriešana un iedzīvotāju viedoklis vispār netika jautāts.
Križu iedzīvotāji ir nobažījušies, ka rūpnīca radīs troksni un izdalīs nepatīkamas smakas, līdz ar to būs apdraudēta viņu veselība un pasliktināsies dzīves kvalitāte.
30 iedzīvotāju vēstule Daugavpils domei tika nosūtīta jau pirms vairāk nekā diviem mēnešiem,  taču domes reakcija nav sekojusi. Iedzīvotāju pārstāvis arī tikās ar domes izpilddirektoru, tomēr tas nedeva rezultātus.

Iedzīvotāji joprojām nav saņēmuši pašvaldības atbildi uz vēstuli.

Vēstulē iedzīvotāji aicina apturēt rūpnīcas būvniecību līdz sabiedriskajai apspriešanai. Iedzīvotāji pauž bažas par to, kā rūpnīca ietekmēs viņu dzīves kvalitāti.
Daugavpils pilsētas domes Attīstības departaments skaidro, ka, pamatojoties uz 2015. gada 23. jūlija  Daugavpils pilsētas domes sēdes lēmumu, tika uzsākta lokālplānojuma izstrāde “Lokālplānojums zemes vienībām Križu mikrorajonā, Viršu ielas rajonā ražošanas objektu apbūves teritorijas izveidei” un lokālplānojuma publiskā apspriešana notika no 2016. gada 27. jūnija līdz 2016. gada 25. jūlijam. Līdz ar to Daugavpils dome ir pārliecināta, ka pirms “Latraps” rūpnīcas būvēšanas jauna sabiedriskā apspriešana nav nepieciešama.

Tomēr Ministru kabineta noteikumi  “Būvniecības ieceres publiskas apspriešanas kārtība” paredz, ka “ja blakus dzīvojamai vai publiskai apbūvei ir ierosināta tāda objekta būvniecība, kurš var radīt būtisku ietekmi (smaku, troksni, vibrāciju vai cita veida piesārņojumu), bet kuram nav piemērots ietekmes uz vidi novērtējums, būvvalde nodrošina būvniecības ieceres publisku apspriešanu un tikai pēc tam pieņem lēmumu par ierosinātā objekta būvniecības ieceri.”