Staburags.lv ARHĪVS

Nepieciešams jauns datora monitors? Lūk, kas tev jāzina

.

2018. gada 30. oktobris 00:00

1802
Nepieciešams jauns datora monitors? Lūk, kas tev jāzina

Iespējams, Tava datora vecais monitors ir pārstājis pildīt savas funkcijas, vai arī Tu vienkārši nolēmi uzlabot esošo komplektu, lai varētu bez problēmām skatīties filmas, aplūkot attēlus, strādāt un spēlēt spēles. Jauna datora monitora izvēle ir svarīgs lēmums. Interneta veikals 220.lv palīdzēs Tev saprast, kā iegādāties īsto modeli, neatkarīgi no tā, vai Tevi interesē Acer, BenQ, Dell vai Samsung monitori

Labākie monitori, kādus vari iegādāties
Tiem, kuri vēlas ko vairāk, mūsdienās iespēja izvēlēties no ļoti plaša izmēru klāsta. Arvien iecienītāki kļūst modeļi, kuru izmērs pārsniedz 27 collas, turklāt arī to cenas ir visai pievilcīgas. Ja vēlies ko patiesi apjomīgu, vari iegādāties arī 50 collu izmēra monitoru. Nav šaubu, ka tie izskatās liesliki un, lai arī šo modeļu cena ir augstāka, tie nodrošina visu, kas Tev nepieciešams, turklāt neticami labā kvalitātē. Taču lielākoties optimālā izvēle ir izmērs starp 24 un 30 collām.

Izšķirtspēja un ekrāna tips
Daudzi ir gaidījuši, kad OLED tehnoloģija beidzot būs sastopama arī datoru monitoros, taču šī iespēja mums vēl ir jāpagaida. Mūsdienās lielākoties sastopami LCD monitori, kas izmanto LED tehnoloģiju, kura ne tikai ļauj ražot ļoti plānus ekrānus, bet arī taupa enerģiju.

Izšķirtspēja ir ļoti svarīgs aspekts, kas jāņem vērā, izvēloties datora monitoru. Ja agrāk zelta standarts bija 1080p, tad mūsdienās, to var uzskatīt tikai par minimālo nepieciešamību. Ja esi gatavs ieguldīt mazliet vairāk, ir pieejamas dažādas citas alternatīvas, kas nodrošinās daudz labāku attēla kvalitāti, piemēram, 4K izšķirtspēja, kas ietver 3840 x 2160 pikseļus un piedāvā kristāldzidru attēlu.

Paneļa tips, kontrasts, attēla atjaunošanās biežums un citi parametri
Vairāki citi datora monitora aspekti var ietekmēt to, kuru modeli izvēlēsies savām vajadzībām. Lūk, daži svarīgākie parametri, kas Tev palīdzēs:

Malu attiecība – tā parāda, kādā formātā monitors parādīs attēlu, ņemot vērā ekrāna garuma un platuma attiecību. Populārākais standarts ir 16:9. Tas der lielākajai daļai satura, un ir lieliski piemērots kā filmām, tā spēlēm. Taču modernākie monitori ir sastopami arī ar 21:9 un 16:10 attiecību.

Kontrasts – šis rādītājs apzīmē atšķirību, kādu monitors var sasniegt starp balto un melno krāsu. Augstāks kontrasts nozīmē to, ka krāsas būs izteiktākas.
HDR (High Dynamic Range) – liels dinamiskais diapazons jeb HDR ir salīdzinoši jauns papildinājums datoru monitoros, kas ievērojami ietekmē vizuālā materiāla attēlošanas kvalitāti.

Attēla atjaunošanās ātrums – to parasti apzīmē ar herciem (Hz), un šis parametrs nosaka, cik bieži monitors atjauno attēlu, kas tiek parādīts ekrānā. Kamēr vairums monitoru atbalsta 60 Hz, daudziem mūsdienīgiem modeļiem šis rādītājs ir krietni augstāks, kas arī norāda uz vienmērīgāku kustību pārēju un labāku attēla kvalitāti kopumā.

Paneļa tips – tas nosaka, kā monitors izskatās un kā tas darbojas. Ikvienam no tipiem ir savas priekšrocības un trūkumi. Piemēram, populārākais paneļa tips ir TN (Twisted Nematic), kas nodrošina labu attēlu un vienu no ātrākajiem monitora reakcijas laikiem, kas to padara par piemērotu ikvienam “geimeram”. Tāpat ir pieejami arī VA, IPS un citi paneļi, par kuriem ieteicams iepriekš papētīt plašāk, lai saprastu, kā tie atšķiras.

Savienojumi – ir vairāki, atšķirīgi porti jeb savienojumu vietas, kuras nepieciešamas monitoriem. Liela daļa mūsdienu modeļu pieejama ar iebūvētiem HDMI, DisplayPort un USB-C portiem.

Tagad Tu esi iepazinis svarīgāko pamatinformāciju, kas jāzina, pērkot datora monitoru. Izmanto savas jaunās zināšanas, aplūkojot 220.lv plašo monitoru piedāvājumu!