Staburags.lv ARHĪVS

Mazzalviešu “Latvijas skolas somā” Ērika Vilsona monoizrāde “Nezāle”

Žanna Miezīte

2018. gada 18. oktobris 16:12

167
Mazzalviešu “Latvijas skolas somā” Ērika Vilsona monoizrāde “Nezāle”

"Latvijas skolas soma” ir lielākā valsts simtgades dāvana vairāk nekā 200 000 Latvijas bērniem un jauniešiem.

Sākot ar 2018. gada septembri, tās ietvaros ikvienam mūsu valsts skolēnam tiks nodrošināta iespēja izzināt un klātienē pieredzēt Latvijas kultūras un dabas vērtības, iepazīt dažādos laikos Latvijā radītās inovācijas un uzņēmējdarbības veiksmes stāstus. Tam atvēlēti 7 EUR katram skolēnam vienā semestrī. Programmas mērķis ir nodrošināt Latvijas skolas vecuma bērniem un jauniešiem valsts garantētās izglītības iegūšanas ietvaros iespēju klātienē pieredzēt Latviju, izzināt un iepazīt Latvijas vērtības, kultūrtelpu un attiecības dinamiskā un jēgpilnā darbībā, tādējādi spēcinot piederības sajūtu un valstisko identitāti.

Arī mazzalvieši jau sākuši pildīt savu “skolas somu” – 12. oktobrī pēc stundām skolā viesojās Liepājas teātra aktieris Ēriks Vilsons ar monoizrādi “Nezāle”. Neierastā veidā skolēniem bija iespēja pieredzēt šīs Blaumaņa noveles uzvedumu, jo tajā tika iesaistīti arī skolēni. Tēli tika personificēti. Katru tēlu aktieris pirms izrādes raksturoja, ievadīja skolēnus lomā, katrs “jaunais aktieris” rokās turēja arī sava atveidojamā varoņa portretu. Zālē valdīja klusums, īsta teātra izjūta, jo pirms izrādes atskanēja arī trīs uz izrādi aicinošie zvani. Aktieris viens pats veiksmīgi prata piesaistīt daudzo skatītāju uzmanību un interesi, izmantojot vien balss intonāciju un nedaudzas kustības, vēršanos pie skatītājiem ar žestiem un skatienu.

Pirms izrādes Ē.Vilsons iepazīstināja arī ar profesijām, kuras saistītas ar teātra tapšanu un izvērtēšanu. Šī reize bija lieliska iespēja dziļāk izprast aktiera profesiju.

Atsauksmes no skolēniem bija ļoti pozitīvas. Pat lielākie delveri aizdomājās par noveles galvenā varoņa Jāņa likteni un īpašajām attiecībām ar ganu meiteni Līzu. Šī izrāde rosināja izvērtēt cilvēkus sev apkārt un pašiem sevi. Aktierim Ērikam Vilsonam izdevās neuzkrītoši, bet ļoti pārliecinoši modināt pilsonisku drosmi.