Staburags.lv ARHĪVS

Latvijas Galvassāpju pacientu biedrība sarīko izglītojošu pasākumu Pļaviņās

Latvijas Galvassāpju pacientu biedrība sarīko izglītojošu pasākumu Pļaviņās

Vasaras nogalē, sadarbojoties ārstiem un pacientiem, nodibināta Latvijas Galvassāpju pacientu biedrība, lai izglītotu sabiedrību un panāktu lielāku valsts garantētu finansiālo atbalstu šāda tipa slimniekiem, kā tas ir citās Eiropas Savienības valstīs. Jaunizveidotās biedrības pirmais vērienīgais projekts ir literāra, muzikāla un izglītojoša programma “Dzīve Bez sāpēm” desmit Latvijas pilsētās, sadarbojoties ar vietējām bibliotēkām. Projekta noslēgums paredzams novembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.


Pļaviņu novada bibliotēka, izrādot ieinteresētību un atbalstu, ieguva iespēju, ka Pļaviņas ir viena no desmit pilsētām, kur notiek Latvijas Galvassāpju pacientu biedrības sarīkojums. 13. oktobrī Pļaviņu novada kultūras centrā varēja noklausīties ārstes – neiroloģes Lindas Zvaunes izglītojošo lekciju migrēnas un galvassāpju slimniekiem. Ar saviem personīgās pieredzes stāstiem dalījās projekta iniciatore, mūziķe Dagmāra Millere–Balandīna un Līga Alberliņa, kura uzņēmusies jaundibinātās biedrības vadību. Pasākuma apmeklētāji katrs ieguva speciālistu izstrādātus ieteikumus migrēnas un galvassāpju slimniekiem, kā arī Migrēnas slimnieka īpašos kalendārus, kas palīdz speciālistiem veiksmīgāk noteikt galvassāpju dabu un piemeklēt atbilstošāko ārstēšanu. Sarīkojuma apmeklētājiem bija iespēja uzdot jautājumus, kādi varētu būt risinājumi un rīcība konkrētās problēmsituācijās.

2017. gada nogalē apgāds “Baiba Books” izdeva latviešu valodā kanādiešu rakstnieces Maijas Sepas romānu “Migrēna. Izlaušanās”, kas arī var kalpot kā labs padomdevējs migrēnas un citiem slimniekiem, jo ir labi uzrakstīts personīgās pieredzes stāsts par ceļu no šauras bezizejas sajūtas, ko radījusi slimība ar ilgstošiem mokošu sāpju stāvokļiem, uz dziedināšanos. Mūziķe Dagmāra Millere-Balandīna, kura, izlasījusi grāmatu angļu valodā, kļuva par latviskā izdevuma iniciatori, lasīja spilgtākos izjūtu aprakstus no grāmatas, papildinot tos dziesmas un mūzikas valodā kopā ar Raiti Milleru-Balandīnu, kura ģitāras spēle pavadīja teksta lasījumus un dziesmu izpildījumu.

Trīs no sarīkojuma apmeklētājiem savā īpašumā ieguva Maijas Sepas uzrakstīto grāmatu kā pārsteiguma velti. Grāmata lasītājiem pieejama arī Pļaviņu novada bibliotēkā.

Ja migrēnas un galvassāpju problēma ir aktuāla, ir jāuzmeklē Latvijas Galvassāpju pacientu biedrības lapa Facebook vietnē, kur varēs sekot līdzi biedrības aktivitātēm un sazināties. Biedrība aicina kļūt par biedriem galvassāpju un migrēnas slimniekus, lai varētu katrs personīgi iesaistīties biedrības darbā.