Staburags.lv ARHĪVS

Padomi drošai braukšanai tumsā

.

2018. gada 4. oktobris 00:00

137
Padomi drošai braukšanai tumsā

Tā nav vienkārši paranoja – braukšana tumšā laikā patiešām ir bīstama. Vadoties pēc statistikas datiem, nopietni negadījumi biežāk notiek tieši naktī, nevis dienas laikā. Galvenais iemesls tam ir sekojošs - pasliktinās redzamība, kas ietekmē reaģēšanas spējas un ātrumu. Protams, ir arī citi faktori, kas braukšanu tumsā padara par vēl lielāku izaicinājumu. Manapolise.lv piedāvā padomus, kas palīdzēs samazināt drošības risku, braucot šādā laikā.

1. Uzmanies no noguruma. Braukšana pie stūres, esot nogurušam, tiek pielīdzināta braukšanai dzērumā, minot, ka nereti tā pat ir bīstamāka par reibumu. Noguruma ietekmē šoferi mēdz izraisīt negadījumus, turklāt statistika liecina, ka bīstamākais laiks, kad tas notiek, ir starp pusnakti un plkst.6.00 no rīta. Lai izvairītos no riska braukt noguruma stāvoklī pašam, pirms brauciena centies atpūsties, iedzer kafiju, apstājies ceļa malā un brīdi pastaigājies. Citi šoferi ir mēģinājuši arī braukt pie atvērta loga, klausīties skaļu mūziku vai paši dziedāt, esot pie stūres, lai neaizmigtu.

2. Nodrošini skaidru skatu pa logu. Netīrs vai ieplīsis auto vējstikls var ne tikai apgrūtināt redzamību, bet arī radīt atspulgus un citus nevēlamus efektus, kas traucē braukšanai. Tāpat jārūpējas par to, lai automašīnas gaismas būtu tīras un nodrošinātu labu redzamību uz ceļa.

3. Brauc lēnāk. Ar neatbilstoši izvēlētu braukšanas ātrumu saistīto negadījumu skaits Latvijā ir pietiekoši liels, tādēļ šis ir viens no svarīgiem padomiem, kas jāņem vērā – braucot tumšā laikā, ne tikai jāievēro atļautais ātrums, bet tas pat būtu jāsamazina, ja saproti, ka redzamība ir slikta un nav iespējams paredzēt, kurā brīdī var nākties strauji bremzēt. Atceries – jo lielāks ātrums, jo garāks bremzēšanas ceļš.

4. Pielāgo auto gaismas pareizā leņķī. Ja auto gaismas leņķis krīt pārāk zemu, braukšanas laikā netiks apgaismots viss nepieciešamais laukums auto priekšā un sānos savukārt, paceļot gaismas pārāk augstu, tiks apžilbināti pretī braucošie šoferi. Tādēļ ir ļoti svarīgi noregulēt tās pareizā leņķī. Ja pašu spēkiem to nav iespējams izdarīt, jāmeklē profesionāļa palīdzība.

5. Izmanto tālās gaismas, kad nepieciešams. Tālās gaismas ir īpaši noderīgas, braucot pa šosejām un citiem ceļiem tumšā laikā. Tikai jāatceras, ka tās vajadzētu pārslēgt uz tuvajām gaismām brīdī, kad esi vismaz 150 metru attālumā no pretī braucošā transportlīdzekļa, lai neapžilbinātu tā šoferi. Mūsdienās jaunākie automašīnu modeļi piedāvā arī automātiskās pielāgošanās apgaismojuma sistēmas, kas regulē mašīnas gaismas, vadoties pēc citu auto atrašanās tuvumā un citiem faktoriem.

6. Skaties pareizā virzienā. Lūkojoties uz ceļu, jāizvairās no skatīšanās tieši pretī braucošo mašīnu gaismās. Lai to izdarītu, skatienu vēlams koncentrēt zemāk vai nedaudz uz labo pusi, vērojot līnijas, kas palīdzēs palikt savā joslā.

7. Uzmanies no meža dzīvniekiem. Latvijā ļoti bieži notiek avārijas, kuras izraisījuši meža zvēri, kas izskrējuši uz ceļa. Tādēļ, braucot pa teritorijām, kur ir meži, krūmi un nepārskatāmas ceļa malas, vienmēr uzmanies un esi gatavs vajadzības gadījumā bremzēt.

8. Rūpējies par savām acīm. Redzei ir milzīga nozīme mūsu drošībā, it īpaši, ja sēžam pie stūres. Pārbaudi redzi katru gadu un, ja nepieciešams, iegādājies brilles vai lēcas.

9. Pārbaudi savu apdrošināšanu. Ikviens prātīgs šoferis zina, ka OCTA polise ir tas apdrošināšanas dokuments, kuram ir obligāti jābūt noformētam un derīgam, ja vēlies doties ceļā. Lai izvēlētos izdevīgāko OCTA polisi, ir vērts ienākt Manapolise.lv, kur ātri varēsi salīdzināt 10 Latvijā populārākos apdrošinātājus un to piedāvājumus.