Staburags.lv ARHĪVS

Kā atrast finanses mazu un lielu mērķu piepildīšanai?

.

2018. gada 2. oktobris 11:18

36
Kā atrast finanses mazu un lielu mērķu piepildīšanai?

Ikkatram no mums ir dažādi lielāki un mazāki mērķi, taču bieži vien to piepildīšanai nepieciešams ne tikai laiks, bet arī papildus naudas līdzekļi. Ne katram ir papildus līdzekļi, kurus izmantot šo mērķu realizācijai, tomēr gudri tērējot nopelnīto naudu, noteikti vari atrast veidus kā naudu iekrāt.

Mēneša budžeta plāns

Viens no vislabākajiem veidiem kā pārredzēt savus izdevumus, ir izveidot sarakstu, kurā uzskaiti visus savus ikmēneša nemainīgos izdevumus. Piemēram, rēķinu par dzīvokļa īri, automašīnas aizdevuma atmaksu, maksu par televīziju un internetu, kā arī visus citus izdevumus, kuru summa ir nemainīga. Tāpat uzskaiti visus izdevumus, kuri var mainīties atkarībā no tava patēriņa – telefona, ūdens un elektrības rēķini un, piemēram, izdevumi par degvielu. Tas palīdzēs gūt priekšstatu par to, cik daudz naudas vidēji iztērē rēķinu nomaksai un to, cik naudas vari izmantot citiem tēriņiem – pārtikai, jaunam apģērbam un apaviem, utt.

Lai veiksmīgi ietaupītu, uzskaiti ne tikai visus savus obligātos maksājumus, bet arī visus citus tēriņus – kafejnīcu apmeklējumus, jaunas grāmatas iegādi, mini ceļojuma izmaksas un citus tēriņus. Ja vismaz vienu mēnesi cītīgi pierakstīsi visus savus izdevumus, mēneša beigās varēsi šajā sarakstā ieskatīties un izdarīt secinājumus par to, cik daudz naudas būtu iespējams ietaupīt. Nākamajā mēnesī savā budžeta plānā vari ierakstīt ne vien visus obligātos izdevumus, bet arī nolemt to, cik daudz naudas vēlies tērēt pārtikai, cik daudz vēlies atvēlēt neparedzētiem tēriņiem un cik daudz būtu iespējams noguldīt krājkontā.

Sava budžeta plāna sastādīšanai un tēriņu uzskaitei, vari izmantot pierakstu kladi, Microsoft Excel tabulas vai kādu no daudzajām budžeta plānošanas aplikācijām, piemēram, Wallet vai My Budget. Daudzas no aplikācijām piedāvā iespēju kontam pievienot vairākus lietotājus, tādējādi gūstot ieskatu par ģimenes kopējiem ienākumiem, izdevumiem un tēriņiem.

Veido ēdienkarti nedēļai


Viens no visbiežākajiem iemesliem, kādēļ cilvēki naudu iztērē lieki, ir došanās uz veikalu izsalkušiem, bez saraksta un idejas, ko tieši veikalā nepieciešamas iegādāties. Katras nedēļas beigās ieplāno ēdienkarti nākamajai nedēļai – pieraksti savas mīļākās receptes, smelies iedvesmu pavārgrāmatās vai Pinterest. Pirms dodies uz veikalu, izveido sarakstu ar trūkstošajiem produktiem tevis izvēlētajai ēdienkartei. Centies doties uz veikalu reizi nedēļā  un iegādāties visu nepieciešamo, stingri pieturoties pie sava saraksta. Šādā veidā noteikti izdosies ietaupīt, turklāt izvairoties no nevajadzīgu uzkodu un saldumu pirkšanas, tava ēdienkarte kļūs arī daudz veselīgāka.

Kāpēc ir svarīgi veidot uzkrājumus?

Bieži vien cilvēki domā, ka iekrājumus vērts veidot vien tad, ja tuvākā vai tālākā nākotnē plānoti kādi papildus izdevumi, vai tad, ja ir vēlme piepildīt kādu sen nosapņotu sapni. Tomēr ir ļoti svarīgi atcerēties, ka iekrājumi noder ne vien tad, ja vēlies doties ceļojumā, iegādāties kādu preci vai doties ceļojumā, bet arī gadījumos, kad radušies kādi neplānoti izdevumi – maksa par automašīnas labošanu, par zobārsta pakalpojumiem vai jauna datora iegādi. Ne visu dzīvē iespējams izplānot un paredzēt, tādēļ noteikti jāmēģina veidot kaut vai nelielus iekrājumus, kas grūtā brīdī varētu ļoti noderēt. Ja tomēr esi nonācis situācijā, kad iekrājumus neesi sācis veidot, vai ar tiem nepietiek tava mērķa īstenošanai, ieskaties Monni.lv. Palīdzēsim tev noformēt visizdevīgāko un piemērotāko patēriņa kredītu tavām vajadzībām.