Staburags.lv ARHĪVS

Riepas tavam auto – kā izvēlēties piemērotākās?

.

2018. gada 11. septembris 00:00

118
Riepas tavam auto – kā izvēlēties piemērotākās?

Drošība uz ceļa ir svarīgs faktors un par to ir jārūpējas, aprīkojot automašīnu ar atbilstošām riepām. Par riepu nomaiņu jādomā divas reizes gadā – sākot no 1. marta auto var būt aprīkots ar vasaras riepām, savukārt no 1.decembra obligātas ir ziemas riepas. Vēl viens variants ir vissezonas riepas, taču tādā gadījumā, mainoties sezonām, jāveic riepu protektora dziļuma pārbaude, lai noskaidrotu, vai tās atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Liela daļa autovadītāju zina, pēc kādiem kritērijiem izvēlēties auto riepas. Taču, ja ar to saskaries pirmo reizi, noderēs daži ieteikumi.

Sezonai atbilstošas riepas

Lai uz ceļa justos droši, svarīgi izvēlēties sezonai atbilstošas riepas. Piemēram, ziemas riepas īpaši piemērotas braukšanai pa slidenām ceļa virsmām – braucot ziemā ar vasaras riepām, ievērojami palielinās risks izraisīt ceļu satiksmes negadījumu.

Ja ir vēlme iegādāties vissezonas riepas, jāmeklē riepas, uz kurām ir apzīmējums – M+S (no angļu val. – Mud + snow – dubļi un sniegs). Jāņem gan vērā, ka vissezonas riepas tiek ražotas maksimāli universālas, tādēļ tās noteikti nebūs tik kvalitatīvas kā konkrētai sezonai piemērotas riepas.

Riepu un disku izmērs

Svarīgs faktors, kam jāpievērš uzmanība, ir riepu izmērs. To var uzzināt aplūkojot vecās riepas.
Svarīgi izvēlēties arī ražotāja ieteikto disku izmēru. Informāciju par to var uzzināt auto lietotāja rokasgrāmatā. Braukšanas ātrums, kas parādās spidometrā, tiek aprēķināts, ņemot vērā ražotāja ieteikto disku izmēru. Gadījumā, ja automašīna ir aprīkota ar cita izmēra diskiem,  spidometrā attēlotais braukšanas ātrums var atšķirties no reālā.

Riepu protektors

Nākamais kritērijs, kam pievērst uzmanību, ir riepu protektors.

Izplatītākie veidi

Virzīts – ar norādītu rotācijas virzienu. Riepas centrālajā daļā ir V veida raksts. Šādas riepas samazina akvaplanēšanas risku un tām ir labāka saķere ar slapju ceļa virsmu – īpaši aktuāli tas ir vasaras sezonā. Jāņem vērā, ka uzstādot šīs riepas, rotācijas virziens ir svarīgs!

Simetrisks. Protektora raksts ir simetriski izkārtots pa visu riepu. Šādas riepas ir viena no populārākajām izvēlēm – tās ir salīdzinoši klusas un kalpo ilgi.

Asimetrisks. Sporta auto īpašnieki dod priekšroku riepām ar asimetrisku protektora zīmējumu, jo tādas riepas nodrošina labāku saķeri ar ceļu. Īpaši piemērotas braukšanai pa slapju ceļa virsmu.

Riepu ražotājs

Izvēloties auto riepas, nozīme ir arī ražotājam. Daudzi uzskata, ka izvēlēties labi zināmu un uzticamu ražotāju ir drošāk, jo riepas būs kvalitatīvākas, uzrādīs labākos rādītājus. Taču tas ne vienmēr ir tiesa, tāpēc ieteicams vairāk koncentrēties uz riepu tehniskajiem ražotājiem, nevis preču zīmes nosaukumiem.
Starp citu, pieņemt pareizo lēmumu var palīdzēt arī neatkarīgo riepu testu rezultāti, kas tiek veikti regulāri un ļauj izvērtēt dažādu riepu veiktspēju. Informācija par tiem pieejama gan specializētos auto žurnālos, gan interneta vietnēs.

Auto riepu cena

Svarīgs aspekts ir arī auto riepu cena. Labākos cenu piedāvājumus visvienkāršāk atrast internetā – tur riepas var ne tikai salīdzināt, bet arī iegādāties. Tas, cik izmaksās auto riepu komplekts, atkarīgs no vairākiem faktoriem, piemēram, riepu klases, ražotāja, tirdzniecības vietas, kur tās tiek iegādātas u.c.

Jaunas vai lietotas auto riepas?

Dažkārt ekonomijas nolūkos ir vēlme iegādāties lietotas auto riepas. Izvēloties šādu risinājumu, jāpārliecinās, ka riepām ir atbilstošs protektora dziļums – ziemas riepām tas ir 4 mm, bet vasaras – 1.6 mm.

Tomēr jāņem vērā, ka lietotas riepas vienmēr būs mazāk kvalitatīvas, kā pilnīgi jaunas. Tāpēc pirms to iegādes svarīgi izvērtēt visus aspektus.