Staburags.lv ARHĪVS

Kā pareizi plānot ģimenes budžetu

.

2018. gada 31. augusts 00:00

1147
Kā pareizi plānot ģimenes budžetu

Katrā ģimenē budžeta plānošana notiek citādi. Vieni izvēlas rīkoties katrs ar savu naudu un dalīt to uz pusēm, citās ģimenēs ar naudu rīkojas sieva, citās – vīrs. Iespēju un variantu ir daudz, un neviens no tiem nav nepareizs vai slikts. Tomēr ģimenes budžeta plānošana var būt visai sarežģīta, jo jādomā ne tikai par sevi vien, bet arī par pārējiem ģimenes locekļiem. Sekojot dažiem vienkāršiem ieteikumiem, var mainīt savus paradumus un sākt plānot ģimenes budžetu veiksmīgāk kā līdz šim!
 
Izvēlieties savu budžeta stratēģiju!
Vienkāršākais un izplatītākais veids, kā plānot ģimenes budžetu – veltīt vismaz stundu laika, sarakstīt visus ģimenes izdevumus un izanalizēt tos. Noteikti jau pašā sākumā atradīsies kas tāds, kur jūsu ģimene tērē pārlieku daudz līdzekļu.
 
Likt naudu aploksnītē – lielisks veids, kā kontrolēt ģimenes izdevumus
Ļoti vienkāršs veids, kā plānot savas ģimenes budžetu – salieciet mēneša sākumā visu naudu aploksnēs. Piemēram, vienā aploksnē atrodas nauda pārtikai, citā – bērnu skolas izdevumiem. Visa mēneša garumā tērējiet tikai aploksnēs salikto naudu un neņemiet papildus naudu laukā no konta. Šis paņēmiens trenēs jūsu paškontroli un palīdzēs ietaupīt.
 
Vienmēr izvērtējiet prioritātes
Ģimenes budžeta plānošanā svarīgākais ir izvērtēt to, kas ir galvenais – komunālie rēķini, kredītu apmaksa, svarīgākie maksājumi. Tieši tāpēc vienmēr laikus nomaksājiet visus rēķinus. Tiem maksājumiem, kas ir vienādi mēnesi no mēneša, izveidojiet automātisko maksājumu. Tikai tad, kad visi rēķini ir apmaksāti, variet plānot citus tēriņus, piemēram, pārtikas izdevumus un atpūtu.
 
Ģimenes tēriņi trīs mēnešu griezumā
Rūpīgi pierakstiet, kam jūsu ģimenē tiek tērēta nauda. Pēc trim mēnešiem izvērtējiet visu, kas ir pierakstīts. Šādi vislabāk redzams, kas iegādāts lieks. Labojiet savas kļūdas. Mainiet paradumus, ja nepieciešams.
 
Kas ir 50/30/20?
Visi izdevumi dalās trīs kategorijās. Obligātie maksājumi, kuri sastāda 50 procentus no budžeta – piemēram, komunālie pakalpojumi, pārtika, apģērbs. Svarīgi maksājumi, kas tomēr nav prioritāte, sastāda 30 procentus no budžeta – kabeļtelevīzija, internets, mobilais telefons, kā arī ieguldījums nākotnē, kas sastāda 20 procentus – kredītlīnija vai kāds cits kredīts, uzkrājumi, pensiju fonds. Pieturieties pie šāda naudas sadalījuma.
 
Ģimenes budžeta plānošana ir pirmais un svarīgākais solis pretim ģimenes finansiālajai labklājībai. Budžeta plānošana nozīmē ne tikai savas ģimenes izdevumu un ienākumu uzskaiti, bet arī to plānošanu, nospraužot konkrētus mērķus. Tas nozīmē, ka, rūpīgi plānojot savas finanses, var ne tikai saprast to, cik daudz tērējat un kur varat ietaupīt, bet arī būt drošiem par to, ka varēsiet veikt obligātos maksājumus un justies stabili arī ārkārtas situācijās. Jo precīzāk un detalizētāk apzināsieties savus ienākumus un izdevumus, jo veiksmīgāk un efektīvāk varēsiet rīkoties ar savu naudu.
 
Lai veiksmīgi plānotu savas ģimenes budžetu, iespējams izmantot arī dažādas aplikācijas un banku piedāvātos pakalpojumus. Piemēram, banku mājaslapās atrodama sadaļa “budžeta plānošana”, kur bieži vien pat pieejamas gatavas elektroniskas tabulas, kuras atliek vien aizpildīt un dati tiek automātiski aprēķināti.
Ja vēlaties nopietni pieķerties savas ģimenes budžeta plānošanai, varat apmeklēt konsultāciju bankā pie budžeta plānošanas speciālistiem, kuri ieteiks labākās alternatīvas un padomus, kas noderēs ģimenes budžeta kontrolēšanai.
 
Plānot ģimenes budžetu ir kā vadīt uzņēmumu – jādomā par katru ģimenes locekli, par viņa vajadzībām un iespējamiem izdevumiem. Tomēr visai ģimenei ir jāstrādā vienoti, lai kontrolētu savas izmaksas – plānojiet kopā, iesaistiet bērnus, rādiet viņiem, cik svarīgi ir rūpēties par naudas lietām un finansēm. Veidojiet stabilu ģimenes budžetu.