Staburags.lv ARHĪVS

10 pārsteidzoši veidi, kā video spēles padara mūsu dzīvi labāku

.

2018. gada 28. augusts 00:00

212
10 pārsteidzoši veidi, kā video spēles padara mūsu dzīvi labāku

Sarežģītas, izaicinājumu pilnas un aizraujošas – video spēles ir nogājušas garu attīstības ceļu kopš to pirmsākumiem pagājušā gadsimta 70. gados, un ir pierādīts, ka tās nodrošina krietni vairāk ieguvumu nekā tikai izklaidi brīvajos brīžos. Interneta veikals 220.lv ir sagatavojis kopsavilkumu par desmit interesantākajiem veidiem, kā šīs spēles spēj padarīt cilvēku dzīvi labāku.

1. Tās uzlabo ķirurgu prasmes. Kamēr Tu domā, ka tā vietā, lai ķertos pie spēļu konsoles (apskatīt interneta veikalā), ķirurgiem vajadzētu palasīt jaunākos pētījumus, padomā vēlreiz. Pētījums par laparoskopijas jeb nelielo iegriezumu speciālistiem atklāj, ka tie ķirurgi, kas katru nedēļu vismaz trīs stundas spēlēja videospēles, savā darbā pieļāva par 32% mazāk kļūdu nekā viņu kolēģi, kas nespēlēja spēles.

2. Tās palīdz cilvēkiem tikt galā ar disleksiju. Atsevišķi pētījumi norādījuši, ka grūtības noturēt uzmanību ir viena no dislekcijas galvenajām izpausmēm. Un pēc aktīvu video spēļu spēlēšanas bijis redzams, ka dislekcijas slimniekiem uzlabojušās lasīšanas prasmes. Pētnieki tic, ka iemesls tam varētu būt mainīgā vide spēlēs, kas prasa pastiprinātu uzmanību.

3. Tās var uzlabot Tavu redzi. “Nesēdi tik tuvu televizoram!” Vai arī Tavi vecāki mēdz tā teikt? Izrādās, pētnieki atklājuši, ka video spēles patiesībā nevis kaitē redzei, bet var to uzlabot. Kādā pētījumā cilvēki, kuri bija spēlējuši video spēles, pēc desmit nedēļām spēja atšķirt vairākus pelēkās krāsas toņus.

4. Tās var palīdzēt Tev sasniegt savus karjeras mērķus. Tā kā konkrēti spēļu žanri iedvesmo cilvēkus un apbalvo viņu līderības prasmes, piemēram, pētnieki atklājuši, ka pastāv saikne starp motivējošām un līderības prasmes izkopjošām spēlēm un motivāciju reālajā dzīvē, sasniedzot karjeras mērķus. Tāpat improvizēšana spēles laikā var uzlabot Tavas reaģēšanas prasmes nestandarta situācijās dzīvē.

5. Spēlētāji sāk interesēties par vēsturi. Daudzās spēlēs tiek izmantoti patiesi vēsturiski notikumi. Spēļu varoņi un vietas var motivēt bērnus sākt vairāk izzināt vēsturi un tās notikumus. Vecāki, kuru bērni iecienījuši vēsturiskas spēles, norāda, ka viņu atvases sākušas pelnīt labākas atzīmes tieši vēstures stundās, kā arī bijuši motivēti uzzināt par to vairāk.

6. Tās liek nodarboties ar fiziskām aktivitātēm. Ne visas spēles saistās sēdēšanu uz dīvāna un pirkstu nodarbināšanu. Tādi sporta veidi kā basketbols, teniss un pat skeitbords vai arī dejošana liek spēlētājiem diezgan pamatīgi izkustēties, cenšoties gūt rezultātus.

7. Tās var palēnināt novecošanās procesu. Tā saucamās prāta spēles ietver problēmu risināšanu, atmiņas trenēšanu, kā arī loģikas spējas. Ir veikti pētījumi, kas atklājuši, ka šādas spēles pozitīvi ietekmē vecāku spēlētāju smadzeņu darbību un kognitīvās funkcijas.

8. Tās palīdz mazināt sāpes. Uzmanības novēršana uz ko citu ir populārs sāpju mazināšanas veids, taču tas nav vienīgais iemesls, kādēļ spēles ir labs veids, kā cīnīties, piemēram, ar pēctraumu sekām. Spēlēšana organismā rada reakciju, kas palīdz cīnīties ar sāpēm.

9. Tu paplašini savu paziņu logu. Par spēļu cienītājiem jeb geimeriem nereti joko, ka tie stundām ilgi pavada, neizejot no mājas un nesatiekot cilvēkus. Taču mūsdienās tiešsaistē pieejams liels skaits spēļu, kurā piedalās vairāki spēlētāji, turklāt no dažādām pasaules malām. Šis ir jauns veids, kā nodibināt kontaktus un iepazīt jaunus cilvēkus, ar kuriem Tev ir kopīgas intereses.

10. Tu iemācīsies ātrāk pieņemt lēmumus. Ir cilvēki, kuri žigli spēj reaģēt dažādās situācijās, taču ir arī tādi, kuriem lēmumu pieņemšana un informācijas apstrāde prasa laiku. Tā kā video spēlēs jauna informācija pienāk visu laiku, vide mainās un ir jārīkojas ātri, lai nezaudētu, cilvēki ar laiku “uztrenē” šo spēju, pielietojot to arī reālajā dzīvē.

Izmēģini šīs priekšrocības arī Tu – ienāc interneta veikalā 220.lv un iegādājies savu spēļu konsoli jau tagad!