Staburags.lv ARHĪVS

Ieteikumi virtuves plānošanai: kā panākt, ka telpa ir funkcionāla un ērta

.

2018. gada 14. augusts 10:05

183
Ieteikumi virtuves plānošanai: kā panākt, ka telpa ir funkcionāla un ērta

Virtuve ir viena no tām telpām, kurā tiek pavadīts diezgan daudz laika. Tādēļ svarīgi, lai tā būtu ērta un tajā būtu patīkami uzturēties. Lai iekārtotu funkcionālu telpu, jāņem vērā vairākas nianses. Kādas? Par to turpinājumā.

Virtuves trīsstūra likums

Termins ‘’virtuves trīsstūris’’ ietver trīs galvenos elementus – izlietne, plīts un ledusskapis. Tas nosaka, ka visiem šiem elementiem vajadzētu atrasties tuvu vienam no otra. Šo likumu vajadzētu izmantot par pamatu virtuves iekārtošanā, jo tas palīdz praktiski pārvaldīt telpu – darboties virtuvē būs daudz ērtāk.

Ledusskapja zona
Šobrīd interneta veikalā nopērkami visdažādākie ledusskapji un saldētavas, tādēļ, pirms iegādāties piemērotāko, svarīgi izvērtēt, kas tieši ir nepieciešams. Pirmkārt jau jānovērtē, kāds ir vēlamais ledusskapja izmērs, un kur tas tiks novietots.

Ledusskapi ieteicams novietot starp galveno ieeju virtuvē un virsmu, uz kuras ērti produktus novietot – tādā veidā iegādātos produktus būs ērti uzreiz ielikt ledusskapī, savukārt – no ledusskapja izņemtos produktus būs ērti novietot uz darba virsmas.

Izlietnes zona
Izlietni vislabāk novietot starp ledusskapi un gatavošanas virsmu. Ja iecerēts uzstādīt trauku mazgājamo mašīnu, tai vajadzētu atrasties blakus izlietnei. Tāpat blakus izlietnei jāatvēl vieta, kur novietot mazgājamos līdzekļus, lupatiņas, dvieli, salvetes. Miskasti, savukārt, vislabāk novietot zem izlietnes.

Izlietnes zonā ieteicams novietot arī traukus – tātad skapīšiem, plauktiem, atvilktnēm šī ir īstā vieta. Ja izlietnes zonai tuvumā ir gatavošanas zona, tad izlietnes zonā var turēt arī nažus, dēlīšus u.c. virtuves aprīkojumu.

Kas attiecas uz trauku skapīšu izvēli, svarīgi, lai tie būtu gana ietilpīgi, taču ne pārāk dziļi, jo tad tie nebūs pārskatāmi. Būtiski arī, lai tos būtu viegli aizsniegt. Tāpat uzmanība jāpievērš arī skapīšu atvēršanas mehānismam, lai atvērtas durtiņas pārlieku netraucētu darboties virtuvē.

Gatavošanas zona
Ikvienā virtuvē svarīga ir arī gatavošanas zona. Svarīgi, lai tā būtu iekārtota tā, lai viss būtu ērti aizsniedzams un pārredzams. Gatavošanas zonā būtiska vieta ir plītij. Lai darboties būtu viegli un patīkami, svarīgi, lai plīts virsma nebūtu nokrauta ar katliņiem, pannām un citām ierīcēm. Atvilktnēm ar nažiem, dakšām un citiem ēst gatavošanai nepieciešamajiem piederumiem jābūt netālu. Ja plānots izmantot mikroviļņu krāsni, arī to var novietot netālu no plīts.

Šajā zonā vieta jāatrod arī plauktiem, kur novietot katlus un pannas, kūku veidnes u.c. Tāpat vajadzētu atvēlēt vietu arī plauktiņiem, kuros novietot garšvielas.

Materiālu un krāsu izvēle
Lai arī virtuves iekārtojumā izvēlētie materiāli un krāsas lielākoties ir gaumes jautājums, tomēr, ja ir vēlme pēc praktiskiem risinājumiem, svarīgi ņemt vērā vairākas nianses. Piemēram, jāpadomā par izvēlēto materiālu kopšanu – daži no tiem prasīs mazāk pūļu, citos – jāiegulda vairāk.

Kas attiecas uz dizainu – arvien modē ir klasiska stila virtuves iekārtas, kā arī stikla, koka, akmens elementi, taču arvien pieaug tendence izvēlēties arī drosmīgākus risinājumus – gan krāsās, gan dizaina elementos.

Virtuves iekārtošana ir komplicēts process – lai telpa būtu funkcionāla un ērta, nozīme ir katram sīkumam. Iekārtojot telpu, jāpatur prātā trīsstūra likums un rūpīgi jāizvērtē, cik daudz vietas būs nepieciešams katrai no zonām. Ja trūkst pārliecības vai ir vēlme gūt jaunas idejas, var konsultēties ar profesionāļiem, kas spēs ieteikt labākos risinājumus. Daudz vērtīgas informācijas ir arī internetā un specializētos interjera žurnālos.