Staburags.lv ARHĪVS

Auto iegāde: 8 noderīgi padomi, kas tev būtu jāzina

.

2018. gada 10. augusts 13:57

119
Auto iegāde: 8 noderīgi padomi, kas tev būtu jāzina

Automašīna mūsdienās vairs nav luksus prece – daudziem tā ir dzīves nepieciešamība. Taču auto iegāde vienmēr saistās ar zināmu satraukumu – kādu spēkratu iegādāties? Kam pievērst uzmanību, izvēloties auto? Ja arī Tu esi jaunas automašīnas meklējumos, iepazīsties ar dažiem noderīgiem padomiem, kas auto izvēli un iegādi padarīs daudz vienkāršāku.

Nosaki prioritātes
Pirms dodies auto meklējumos, izvērtē, kāda tipa auto nepieciešams, kādas ir svarīgākās prioritātes. Piemēram, ietilpīgs bagāžnieks, noteikts sēdvietu skaits, degvielas veids u.c.

Ievāc informāciju par automašīnas pārdevēju
Ja izvēlies iegādāties lietotu auto, svarīgs faktors ir ne tikai tā tehniskais stāvoklis, bet arī informācija par pārdevēju. Noskaidro, vai automašīnu pārdod tās likumīgais īpašnieks, vai viņam ir tiesības pārdot konkrēto auto, vai automašīnai nav krimināla vēsture (tā nav zagta u.c).

Pievērs uzmanību nobraukumam
Ja plāno iegādāties lietotu automašīnu, pievērs uzmanību arī tā nobraukumam. Ņem vērā, ka daudzi auto pārdevēji sagroza odometra rādījumus un var uzrādīt mazāku nobraukumu, nekā patiesībā. Tāpēc, vērtējot automašīnu, uzmanība jāpievērš mašīnas vizuālajam izskatam – stūrei, vadītāja sēdeklim, pedāļu uzlikām u.c.

Protams, jāpatur prātā, ka automašīnas tehniskais stāvoklis atkarīgs ne tikai no nobraukuma, bet arī no apstākļiem, kādos tā tikusi izmantota, kā arī no tā, kā īpašnieks par savu spēkratu ir rūpējies.

Pārbaudi riepu stāvokli

Aplūkojot automašīnu klātienē, uzmanību pievērs tās riepu stāvoklim. Novērtē arī protektora dziļumu un to, cik vienmērīgs ir nodilums.

Pārbaudi, kā strādā stūre un sajūga pedālis
Nekautrējies iesēsties automašīnā un notestēt, kā darbojas stūre. Tai vajadzētu brīvi griezties uz abām pusēm bez trokšņiem un vibrācijām.

Arī pārnesumiem ir jāslēdzas viegli, bez trokšņiem un vibrācijām. Ja sajūga pedālis ir pārāk stingrs vai pārāk vaļīgs, tas var liecināt par iespējamām problēmām.

Pārliecinies par dzinēja stāvokli
Dzinējs, kas ir labā darba kārtībā, tukšgaitā darbojas vienmērīgi. Svarīgi pārbaudīt arī motora eļļas līmeņrādi un eļļas iepildes atveres vāciņu – brūnas nogulsnes var norādīt uz to, ka dzinējs ir pamatīgi bojāts.

Uzmanība būtu jāpievērš arī tam, kādi dūmi nāk no izpūtēja, ja tiek spēcīgāk uzspiests gāzes pedālis. Piemēram, zili dūmi var liecināt par to, ka dzinējam ir bijusi liela slodze un tas ir nolietojies.

Novērtē automašīnu vizuāli
Apskatot spēkratu, jāpārliecinās, ka to nav skārusi rūsa. Tāpat uzmanību jāpievērš auto krāsojumam  un atstarpēm starp auto apdares elementiem – jebkādas novirzes vai atšķirības var būt pamatots iemesls aizdomām, ka auto iepriekš ir cietis avārijā vai kā citādi pamatīgi bojāts.

Atver un aizver visas automašīnas durvis, lai pārliecinātos, ka tās ir teicamā stāvoklī. Apskati arī durvju gumijas – ja uz tām redzami krāsu traipi, tas ir vēl viens iemesls domāt, ka auto ticis pārkrāsots pēc ceļu satiksmes negadījuma.

Atverot motora pārsegu, aizdomīgam jābūt divos gadījumos – ja ir redzama rūsa vai atlupusi krāsa, kā arī tad, ja viss ir pārāk tīrs un svaigs. Abi šie gadījumi var liecināt par iespējamām problēmām.

Veic izmēģinājuma braucienu
Pirms iegādāties auto, ar to noteikti jāveic izmēģinājuma brauciens – tā varēsi novērtēt auto stāvokli un komforta līmeni kopumā. Brauciena laikā pārbaudi, kā darbojas elektriski regulējamie sēdekļi, auto lūka, logu tīrītāji, spoguļi, kondicionētājs un citi elementi.

Auto iegāde ir atbildīgs process, jo visbiežāk tas tiek plānots kā ilgtermiņa ieguldījums. Patēriņa kredīts šādā reizē var palīdzēt, bet, protams, jāaizņemas ir atbildīgi.Izvēlies automašīnu gudri un brauc droši!