Staburags.lv ARHĪVS

Kas kontrolē “ātro kredītu” izsniegšanu Latvijā un kāda ir aktuālā statistika?

.

2018. gada 8. augusts 09:25

68
Kas kontrolē “ātro kredītu” izsniegšanu Latvijā un kāda ir aktuālā statistika?

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir iestāde, kas Latvijā kontrolē visu, kas saistītas ar ātrajiem kredītiem un aizdevumiem. Tā kā šādi kredīti ir īpaši populāri kopš 2010.gada, tad PTAC veic šādu iestāžu kontroli kopš 2011.gada, bet kopš 2013.gada tiek veikti jau plašāki pārskati saistībā ar ātrajiem kredītiem un aizdevumiem. Kredītu uzraudzība tiek veikta dažādi, atkarībā no kredīta iedalījuma. Arī mēs varam apskatīt kredītu iedalījumu, jo vēl ar vien vairumam aizņēmēju nav skaidra atšķirība starp dažādajiem kredītu veidiem un nosaukumiem.
 
·   Hipotekārais kredīts. Tas ir kredīts nekustamā īpašuma iegādei. Tas var būt arī tāds kredīts, kura atmaksa nodrošināta ar nekustamā īpašuma hipotēku. Ļoti daudzi Latvijas iedzīvotāji ir saskārušies ar hipotekāro kredītu iegādājoties savu mājokli vai kādu citu īpašumu.

·   Līzings (nodrošināts ar transporta līdzekli vai kādu citu īpašumu, ko iegādājaties). Līzings paredz, ka iegādājaties kādu preci (jeb ko, izņemot nekustamo īpašumu), kas paliek kā nodrošinājums.

·    Patēriņa kredīts. Līgums tiek noslēgts abām pusēm satiekoties klātienē, toties
·   distances līgumu iespējams slēgt ar interneta starpniecību, abām pusēm klātienē nesatiekoties.

·   Kredīts pret ķīlu. Šādi strādā, piemēram, lombardi. Atstājiet viņiem kādu savu preci un saņemiet pretī naudu. Ja vēlaties preci atgūt, izpērciet to noteiktajā termiņā. Ja neizpērkat, lombards ir tiesīgs preci pārdot par jau pašu noteiktu cenu, kas vienmēr ir augstāka nekā tā, kādu esat saņēmuši par savu ieķīlāto preci.
 
Interesants fakts:
Pēc PTAC 2017.gada datiem, Latvijā oficiāli darbojās 59 nebanku aizdevēji.
 
Ar katru gadu palielinās no jauna izsniegto kredītu apmērs (runa ir tieši par ātrajiem kredītiem). Kaut virspusēji situācija Latvijā liekas pavisam citāda, aizdevēji aktīvi strādā un turpina izsniegt aizdevumus. Tie, kas savu kredītu vēsturi jau sabojājuši, sēž klusu, bet pārējie steidz aizņemties. Kāpēc ne? Daudzie bēdu stāsti, kas dzirdēti par ātrajiem kredītiem un nespēju tos atdot, ir devuši mācību lielai Latvijas iedzīvotāju daļai. Cilvēki, iespējams, beidzot ir sapratuši, ka aizņemties ar tikai kārtīgi apdomājot savas iespējas. Arī jaunieši kļuvuši šai ziņā daudz prātīgāki.
 
Kā piemēru varam apskatīt aizdevēja CreditOn.lv piedāvātās iespējas. Šis aizdevējs ir draudzīgs tiem, kam ir iniciatīva un lērums ideju, kuras īstenot. CreditOn.lv tic, ka cilvēki spēj radīt ko jaunu un feinu, spēj rīkoties ar naudu un īstenot savus idejas, piemēram, radīt jaunu biznesu. Iespējams saņemt aizdevumu līdz 1000 EUR ar iespēju to atmaksāt gada laikā, vai aizņemties mazāku summu ar īsāku atmaksas termiņu. Aizņemoties pirmo reizi un laikus atdodot kredītu, Jums pat nebūs jāmaksā procenti. Patstāvīgajiem klientiem īpaši piedāvājumi un atlaides.
 
Ātro kredītu izsniedzēji nav nekāds bieds. Viņi strādā, lai jums palīdzētu, nevis lai atņemtu pēdējo naudu, kā domā tie, kas paši nav laikus savus parādus atdevuši. Atkārtošana ir zināšanu māte – izvērtējiet savas iespējas atmaksāt aizņēmumu!
 
Kredītu statistika tiek veidota katru gadu. Ātro kredītu izsniedzējiem ir pienākums iesniegt oficiālo informāciju PTAC datu salīdzināšanai. Un šī informācija ir brīvi un publiski pieejama ik vienam, kuram tā šķiet interesanta. Atliek vien papētīt tabulas un grafikus, lai saprastu – ātrie kredīti ir populāri un tādi arī paliks. Cilvēki aizņemas un katram ir savi iemesli to darīt. Tieši tāpēc ātrie aizdevumi ir tik iecienīti – neviens nejautā, kam jums šī nauda ir nepieciešama, viss paliek uz pašu sirdsapziņas.