Staburags.lv ARHĪVS

Kļūdas, kuras cilvēki pieļauj, iekārtojot dzīvojamo istabu

.

2018. gada 7. augusts 09:47

231
Kļūdas, kuras cilvēki pieļauj, iekārtojot dzīvojamo istabu

Daudzi no jums noteikti piekritīs, ka dzīvojamā istaba ir viena no svarīgākajām telpām visā mājoklī. Diemžēl šī ir arī tā istaba, kuras iekārtošanā bieži pieļaujam nopietnas kļūdas. Par laimi, interneta veikals 220.lv ir sagatavojis tev padomus, kā tās iespējams atrisināt.

Pārprastas proporcijas
Viens no svarīgākajiem interjera dizaina elementiem ir pareizu proporciju ievērošana. Proti, tā tiešā veidā ir saistīta ar priekšmetiem un to izmēru attiecību telpā. Ideālā gadījumā, katra no lietām istabā ir citādas formas un izmēra, kas padara telpu vizuāli interesantu, tajā pašā laikā, veidojot vienotu tēlu.

Lai to panāktu, daudzi dizaineri izmanto “zelta griezumu” jeb “zelta proporciju”. Tā norāda, ka mēbeļu izkārtojums vislabāk izskatīsies, ja to attiecība būs 2:3. Ko tas nozīmē? Piemēram, kafijas galdiņa garums ir 2/3 no dīvāna garuma, kura garums savukārt ir 2/3 no paklāja platuma. Centies ieviest šāda veida proporcijas arī sava mājokļa dizainā. Neatkarīgi no tā, vai iegādājies mēbeles internetā vai dodies uz veikalu, pievērs uzmanību to izmēram ne tikai telpas mērogā, bet arī proporcijās vienā pret otru.

Nevienmērīgs izkārtojums
Mēs visi esam redzējuši tādas dzīvojamās istabas, kur visas mēbeles ir novietotas pie sienas, atstājot brīvu telpas pašā vidū. Lai arī sākumā šī doma var šķist laba, lai padarītu telpu plašāku, patiesībā šādam izkārtojumam nav līdzsvara. Tāpat arī tiek ierobežota izmantojamā platība istabā.

Tā vietā, lai izmantotu sienas, kā vadošo elementu mēbeļu izvietojumā, tev jākoncentrējas uz atšķirīgu mēbeļu grupu veidošanu. Sāc ar telpas centrālā objekta atrašanu – tas var būt kamīns, televizors u.c., un pēc tam veido izkārtojumu ap šo objektu.

Dažādu līmeņu neievērošana
Mūsdienās dzīvojamās istabas ir vienas no visbiežāk izmantotajām telpām mājās un dzīvokļos. Tajās mēs atpūšamies, pavadām brīvo laiku, esam kopā ar tuviniekiem, izklaidējamies utt. Tomēr, tā kā šīs istabas tiek tik bieži lietotas, funkcionalitāte tajās dominē pār formu, kā rezultātā telpa rodas nepabeigtības sajūta. Ja arī tev šķiet, ka dzīvojamā istabā kaut kā pietrūkst, efektīva līmeņu veidošana var radīt vēlamo rezultātu. Pabeigtības sajūtu rada šādi elementi:
sienas klājums – krāsa, tapetes;
grīdas klājums – koks, paklājs;
mēbeles – gultas, krēsli, galdi;
audumi – spilveni, segas, pledi, pārklāji;
apgaismojums – griestu lampas, galda lampas, gaismas objekti;
sienas dekori – fotogrāfijas, mākslas darbi, spoguļi;
dekoratīvie elementi – ziedi, grāmatas, suvenīri u.c.

Tagad ir īstais laiks pārlaist skatienu savai viesistabai un pievērst uzmanību tam, vai telpā ir visi iepriekš minētie līmeņi. Ja kas trūkst, pievieno! Izvēloties jaunu elementus, centies dot priekšroku atšķirīgām formām, izmēriem un tekstūrām, lai telpa būtu vizuāli pievilcīga.

Vienotības atstāšana novārtā
Mēdz gadīties, ka mūsu dzīvojamās istabas kļūst par vietām, kur kolekcionējam visus dizaina elementus, kas mums laika gaitā sakrājušies. Iespējams, tas noticis pārvākšanās rezultātā vai kāda cita iemesla dēļ, taču jāņem vērā, ka ir nepieciešams elements, kas veido vienu telpas dizainu.

Šajā gadījumā tavs īpašais “ierocis”, lai to panāktu, ir krāsa. Lai arī tev nav pieredzes krāsu saskaņošanā, ir vērts pameklēt informāciju internetā, lai saprastu, kādi toņi nāk no vienas krāsu paletes, kā tos var apvienot un kombinēt. Papildus krāsai, šo pašu rezultātu var mēģināt panākt arī ar rakstu un tekstūru palīdzību.

Kā tev šķiet? Vai ir vēl kādas kļūdas, kuras cilvēki bieži pieļauj, iekārtojot dzīvojamo istabu vai kādu citu telpu? Dalies ar savu ideju komentārā!