Staburags.lv ARHĪVS

Kafijas dzeršanas kultūra dažādās pasaules valstīs

.

2018. gada 31. jūlijs 00:00

558
Kafijas dzeršanas kultūra dažādās pasaules valstīs

Cilvēkiem visa pasaulē ir daži pat ļoti līdzīgi rituāli un tradīcijas, tostarp kafijas dzeršana rīta agrumā. Tiesa, ir redzamas atšķirības veidā, kā kafija tiek pagatavota, no kādām sastāvdaļām, un kā tā tiek pasniegta. Piemēram, latvieši kafijai nepievieno piparus, sieru vai citronus, savukārt citās valstīs tā ir norma.
Šajā rakstā iepazīsimies ar kafijas dzeršanas kultūru dažādās pasaules vietās.

Daudzās Arābu valstīs, piemēram, Saūda Arābijā, kafijas dzeršanas laikā jāseko īpašai etiķetei. Dzērienu vispirms pasniedz vecāka gadagājuma cilvēkiem. Sievietes un vīrieši kafiju dzert var tikai ar sava dzimuma pārstāvjiem, proti, vīrieši kafiju dzer tikai ar vīriešiem, bet sievietes - ar sievietēm. Tā kā Saūda Arābijā alkoholu un narkotikas lietot ir aizliegts, iedzīvotāji tā vietā dzer kafiju. Šeit to gatavo ļoti rūgtu un, lai mazināto ārkārtīgi stipro garšu, nereti dzērienu pasniedz kopā ar arābu kārumu - datelēm.

Vācijā kafija tiek gatavota ar rumu un cukuru, kā arī papildināta ar putukrējumu un šokolādes skaidiņām. Neslikts dienas sākums, vai ne?

Itāļu espresso tiek pasniegts ar šķēli citrona, kas it kā padarot dzērienu saldāku. Citrons saldumam? Nudien interesanti! Bet nē, citronu nepiekož stiprajam espresso. Ar to vienkārši iesmērē tases maliņas, un tas ļaujot sajust vēl citas garšas.

Tiem, kas iecienījuši saldāku kafiju, noteikti vajadzētu aizbraukt uz Spāniju un kādā vietējā kafejnīcā izbaudīt kafiju ar nosaukumu bombon. Dzēriena pagatavošanai izmanto espresso, kas tiek pasniegts ar saldu iebiezinātu pienu attiecībā 1:1. Lai dzēriens izskatītos vizuāli skaistāks, to gatavo stikla krūzē. Iebiezinātais piens nosēžas apakšā, bet pati kafija nostājas augšējā krūzes daļā. Šīs kontrastējošās krāsas izskatās patiesi labi.

Grieķijā populārākais dzēriens vasarā ir Frappe, kuras sastāvā ir ne tikai pati kafija ar piena putām, bet arī ledus gabaliņi.

Vjetnamā ledus kafija ir ne tikai ļoti spēcīga, bet arī ļoti salda. Tā izgatavota no rupja maluma tumšajām kafijas pupiņām. Interesanti, ka kafija tiek gatavota uzreiz krūzē. Tai pievieno kondensēto pienu un, protams, ledu.

Somijā karstā kafijā tiek ielikti gabaliņi siera. Lai arī mums tas šķiet nedaudz dīvaini, Somijā cilvēki dievina šo kombināciju.

Malaizijā kafiju pasniedz karstu vai aukstu. Nekas neparasts, vai ne? Bet interesanti, ka kafijai klāt pievieno ne tikai pienu, bet arī tēju.

Marokā cilvēki iecienījuši ar smaržu pārpildītu tumšo kafiju, kam pievienotas tādas garšvielas kā kardamons, melnie pipari, kanēlis, krustnagliņas un muskatrieksti.

Austrijā kafija tiek gatavota līdzīgi kā kapučīno. Espresso kafija tiek papildināta ar tvaicētu pienu un piena putām, nereti pievienojot arī putukrējumu un kakao pulveri.

Tradicionāli meksikāņu kafiju vāra kopā ar kanēļa standziņu, kas patiesībā ir arī diezgan veselīgi, pēc tam tiek pievienots nerafinētais cukurniedru cukurs. Pasniedz dzērienu māla krūzītē, jo vietējie iedzīvotāji uzskata, ka šādā veidā izdalās vairāk patīkamā kafijas aromāta. Kafija tiek dzerta ne tikai no rīta, bet visas dienas garumā.

Kubā cilvēki kafiju dzer uzreiz pēc brokastīm vai vakarā. Šeit iecienīts espresso ar gaiši brūnu cukurniedru cukuru, kas kafiju padara saldu.

Īri un viskijs – vai jau nav dzirdēta kombinācija? Lūk, Īrijā arī kafijai, kas gan vairāk ir kā kafija – kokteilis, tiek pievienots viskijs un cukurs. Nobeigumā dzērienu papildina arī ar biezu saldo krējumu.

Cilvēki Turcijā smalki maltas kafijas pupiņas vāra īpašā vara vai misiņa katliņā. Kafija īpaša ar to, ka tā tiek sagatavota nefiltrēta, biezumiem nostājoties tases apakšā.

Senegālā dzērienam tiek pievienoti Gvinejas pipari un dažreiz arī krustnagliņas. Šīs garšvielas tiek sajauktas ar kafijas pupiņām un grauzdētas, pēc tam izfiltrētas.

Brazīlijā iemīļotākais dzēriens ir cafezinho. Tas ir līdzīgs mums zināmajam espresso (stipra kafija, kas pasniegta nelielā tasītē), vienīgi brūvēts jau kopā ar cukuru, līdz ar to ir salds.

Francijā iecienītākais dzēriens no rītiem ir kafija ar tvaicētu pienu (vienādās daļās). Nekas neparasts? Atšķirība ir tā, ka pasniegta šāda kafija tiek lielās krūzēs, lai dzērienā varētu iemērcēt kruasānu.

Nu, ko tu domā par kafijas dzeršanas tradīcijām pasaulē? Varbūt laiks arī savai kafijai sākt pievienot dažādas garšvielas vai citronu?