Staburags.lv ARHĪVS

Kāda ir atšķirība starp dārza kultivatoru un frēzi?

.

2018. gada 30. jūlijs 00:00

3816
Kāda ir atšķirība starp dārza kultivatoru un frēzi?

Neatkarīgi no tā, vai tu plāno ierīkot jaunu dārzu vai uzrušināt veco, lai puķes, ogas, augļi un dārzeņi dotu bagātīgu ražu un būtu veselīgi, jāsagatavo un jākopj augsne. To vislabāk var palīdzēt izdarīt tāda dārza tehnika kā zemes kultivatori un frēzes.

Lai arī pirmajā acu uzmetienā šīs abas ierīces var šķist ļoti līdzīgas, tās tiek izmantotas atšķirīgiem mērķiem. Arī mūsdienās mājsaimnieki un pat uzņēmumi nereti jauc frēzes un kultivatorus, dēvējot par vienu un to pašu tehniku. Lai tu nākotnē zinātu, kā atšķirt šīs abas ierīces, aplūkosim, kam tās paredzētas.

Zemes frēzes
Tās radītas, lai uzraktu un sadrupinātu cietu zemi, pārveidojot to par tādu, kurā var ērti sēt un stādīt. Tirdzniecībā pieejami divi frēžu veidi – ar priekšējiem un aizmugurējiem asmeņiem/zariem. To, kuru izvēlēties, jāizlemj, vadoties pēc izmantošanas mērķa.

Priekšējie asmeņi ir lieliski piemēroti mīkstākas zemes uzaršanai nelielā vai vidēja izmēra dārzā. Ar šādām frēzēm ir ērti manevrēt, ko atvieglo tehnikas aizmugurējā daļā esošie riteņi.

Aizmugurējie asmeņi būs piemērotāki cietas zemes uzaršanai lielākos dārzos, atvieglojot augsnes uzirdināšanu gadījumos, kad tā ir akmeņaina. Šīs frēzes parasti ir lielākas un grūtāk manevrējamas.

Zemes kultivatori
Šī tehnika ir radīta augsnes uzirdināšanai un mēslojuma iestrādāšanai tajā. Ar kultivatoru iespējams arī uzrakt mīkstu zemi un to izmanto, lai ierobežotu nezāļu augšanu dārzā vasaras laikā, apstrādājot starpvagas. Šīs iekārtas nav tik jaudīgas kā frēzes, tādēļ ar tām nevarēs uzrakt ļoti cietu un pieblīvētu zemi.
Viena no priekšrocībām, kas kultivatoriem piemīt atšķirībā no frēzēm, ir to spēja sajaukt un izpurināt zemi daudz kvalitatīvāk. Liela daļa dārzu saimnieku izvēlas tieši kultivatorus, lai sagatavotu augsni stādīšanai un sēšanai, jo tad tā būs mīksta un irdena. Vēl viena funkcija, kuru veic šīs iekārtas – ar tām iespējams atbrīvoties no beigtajām zālāja daļām, nebojājot pārējo platību.

Kādiem dārza darbiem būs piemērota frēze un kādiem – kultivators?

Dārza ierīkošana
Kad augsne ir cieta un iepriekš nav bijusi apstrādāta, jāņem vērā, ka tās uzrakšanai un uzirdināšanai būs nepieciešama jaudīgāka tehnika ar izturīgiem asmeņiem, kas dziļāk ielaužas zemē. Frēze spēj to izdarīt vidēji 20 līdz 25 cm dziļumā, paceļot zemi un apmetot to uz otru pusi, sadalot gabalos daudz ātrāk nekā, ja mēs to darītu, izmantojot lāpstu un dakšas.

Nezāļu kontrole
Viens no darbiem, kurš ne visiem patīk, ir dārza ravēšana vasarā. Pat tad, ja, piemēram, burkānu un redīsu stādi attīstās lēni, nezāles dažkārt aug griezdamās. Šādos gadījumos, kad no tām jāatbrīvojas, starpvagas ik pa laikam ir vērts apstrādāt ar kultivatoru, kas nezāles izrauj ārā un neļauj tām augt tālāk. Kultivators ir mazāka izmēra nekā frēze, kā arī tas irdina tikai zemes virskārtu, nebojājot dārzeņu un puķu saknes.

Padomi frēzes un kultivatora lietošanā

Pirms darbini tehniku, aplūko augsni, kuru plāno apstrādāt. Ja tajā redzami akmeņi un lielāki zari, no tiem ieteicams atbrīvoties. Vienmēr ievēro drošības noteikumu, velc piemērotu apģērbu un apavus, kā arī cimdus un aizsargbrilles. Izmantojot kultivatoru, jācenšas izvairīties tās pārkultivēšanas. Nekad nelieto šo tehniku, kad zeme ir slapja.

Labākie zemes kultivatori un frēzes Inserv.lv
Zemes apstrādes darbi prasa daudz enerģijas un laika. It īpaši, ja tos veicam ar parastajiem instrumentiem – lāpstu, dakšām, kapli utt. Ja zini, ka tev šādi uzdevumi jāveic katru gadu, ir vērts lūkoties jaudīgāku ierīču virzienā. Ienāc interneta veikalā Inserv.lv un izvēles savam dārzam piemērotā tehniku!