Staburags.lv ARHĪVS

Kā izvairīties no sadursmes ar briedi vai alni uz ceļa?

.

2018. gada 25. jūlijs 00:00

343
Kā izvairīties no sadursmes ar briedi vai alni uz ceļa?

Transportlīdzekļu vadītāji Latvijā uz ceļiem bieži redz zīmes ar brīdinājumu par to, ka jāuzmanās, jo braucamo daļu var šķērsot meža zvēri. Bet vai visi šoferi šīs zīmes patiešām ievēro un ņem vērā? Skumjā negadījumu statistika liecina, ka joprojām ir pietiekami daudz avāriju, kas rodas tieši tādēļ, ka uz ceļa negaidīti izskrējis meža dzīvnieks.

Ir gadījumi, kad šoferi laicīgi paspēj noreaģēt un viņiem paveicas apstāties, pirms notikusi sadursme. Taču reizēm gadās arī tā, ka dzīvnieks pats burtiski uzlec mašīnai, to sabojājot. Šādās situācijās paveicas tiem, kuriem KASKO internetā iegādāta jau laicīgi, apzinoties risku, ar kuru ikdienā cilvēki sastopas, vadot auto, un apdrošināšanas polise ir viens no vērtīgiem rīkiem, kas noder neparedzētās situācijās. Un tad, protams, ir avārijas, kas beidzas traģiski. Piemēram, pavisam nesen, Jāņos, Vidzemē notika negadījums, kurā automašīnai pretī uz ceļa izskrēja alnis, kā rezultātā spēkrats ieslīdēja pretējā joslā un sadūrās ar kravas auto. Avārijā cieta 3 cilvēki, bet 2 gāja bojā.

Kā izvairīties no sadursmes ar briežiem un stirnām?


Brieži un stirnas ir manīti uz dažādiem ceļiem – šosejām, lauku ceļiem, piepilsētā un citur. Zinot to, kā pamanīt šos dzīvniekus, mēs varam pēc iespējas samazināt risku ar tiem sadurties.

Pirmkārt, der zināt, ka stirnas un brieži lielākoties pārvietojas grupās, tādēļ arī uz ceļa visbiežāk var nākties redzēt vairākus dzīvniekus. Tas nozīmē, ka, redzot uz ceļa izskrienam stirnu vai briedi, jāņem vērā, ka pēc viņa var sekot vēl vairāki, kuri arī, visticamāk, sāks skriet.
Brieži un stirnas ir aktīvāki krēslā un rītausmā, kas diemžēl arī ir braucējiem nelabvēlīgākais laiks, jo tad pasliktinās redzamība. Ko darīt, lai izvairītos no sadursmes, ja tev šajā laikā jādodas ceļā?

Esi uzmanīgs. Lūkojies ne tikai uz ceļu sev priekšā, bet arī to, kas notiek malās, it īpaši, ja gar brauktuves malām ir grāvji, krūmi un koki.
Izvairies nodarboties ar lietām, kas novērš uzmanību. Noliec telefonu malā un neklausies skaļi mūziku. Ja auto atrodas pasažieri, saki, lai viņi tev pasaka, ja pamana meža dzīvnieku.

Lieto drošības jostu.
Un, protams, atgādini to arī visiem pārējiem, kas atrodas mašīnā.

Neaizmirsti par auto lukturiem. Kad viens iespējams, pārslēdzies uz tālajām gaismām.

Brauc lēnāk nekā parasti. Samazinot ātrumu nakts laikā, tu paaugstini iespēju, ka spēsi laikā nobremzēt, ja uz ceļa priekšā izskries dzīvnieks.

Apstājies un pagaidi, ieslēdz avārijas gaismas. Ja redzi uz ceļa briedi vai stirnu, apstājies, jo pēc mirkļa dzīvnieks aizies prom. Ja tomēr tas nekustas, atstāj ieslēgtas mirgojošas avārijas gaismas un nospied auto skaņas signāla pogu. Pagaidi, kamēr visa dzīvnieku grupa ir pārgājusi pāri ceļam un turpini braukt.

Ja sadursme ir neizbēgama, samazini ātrumu un necenties apbraukt dzīvnieku, jo tā rezultātā var notikt vēl smagāka avārija, kā arī vari sadurties ar pretimnākošo auto.

Kā izvairīties no sadursmes ar alni?

Lai arī var šķist, ka aļņi un brieži ir ļoti līdzīgi, attiecībā uz šiem abiem, tev kā autovadītājam nepieciešams ievērot atšķirīgas lietas. Aļņi ir ne tikai krietni lielāki un agresīvāki dzīvnieki nekā brieži, arī to uzvedība uz ceļa nav tik paredzama. Ja, piemēram, brieži kustības laikā lielākoties skrien vienā virzienā, tad aļņi var pēkšņi mainīt virzienu, turklāt darīt to vairākas reizes, kā arī uzturēties uz ceļa ilgāku laiku.
Ņem vērā, ka aļņi ir ļoti lieli, tādēļ saduršanās ar šādu dzīvnieku, var būt letāla. Aļņiem ir smagnējs ķermenis un garas, tievas kājas, tādēļ visbiežāk avāriju rezultātā cieš mašīnas motora pārsegs un vējstikls. Ko darīt, lai izvairītos no sadursmes ar šo dzīvnieku?
Esi uzmanīgs visu laiku. Lai arī aļņi visaktīvāk pārvietojas rītausmā un krēslā, tie var parādīties uz ceļa arī dienas un nakts laikā.
Izmanto gaismas savā labā. Tā kā aļņi ir tumšā krāsā, tos nav tik viegli ieraudzīt.

Lieto drošības jostu. Ja to neizdarīsi, saduroties ar alni, visticamāk, izlidosi cauri priekšējam logam.

Uzmanies līkumos un apstādini mašīnu, ja redzi alni. Sastopoties ar šo dzīvnieku, prātīgākais, ko vari darīt, ir apstāties, mirgot ar auto lukturu gaismām vai ieslēgt auto signālu.