Staburags.lv ARHĪVS

Noderīgi padomi, kā iekārtot mazu vannas istabu

.

2018. gada 24. jūlijs 00:00

825
Noderīgi padomi, kā iekārtot mazu vannas istabu

Vannas istaba ir viena no tām telpām mājoklī, kam jābūt maksimāli funkcionālai. Tās atbilstoša iekārtošana var nebūt nemaz tik vienkāršs uzdevums, īpaši, ja vannas istaba ir neliela. Turpinājumā daži padomi, kas palīdzēs iekārtot vannas istabu maksimāli ērtu un praktisku.

Izlietnes novietojums

Lai izlietnes lietošana būtu maksimāli ērta, izlietni vajadzētu novietot 80 – 95 cm augstumā (atkarībā no mājokļa iemītnieku auguma garuma). Plānojot izlietnes novietojumu, abpus tai jāieplāno mazliet vietas, lai, mazgājot rokas, varētu ērti izplest elkoņus. Otrs pamatprincips – aiz izlietnes virzienā uz telpas centru vajadzētu atstāt vismaz 1 metru brīvas vietas, lai būtu ērti noliekties pār izlietni.

Duškabīne vai vanna?

Ļoti mazām vannas istabām vairāk piemērotas ir duškabīnes - tās aizņem daudz mazāk vietas telpā. Aplūkojot piedāvājumu veikalā, jāņem vērā ne tikai vēlamais duškabīnes izmērs, bet arī tas, cik ērta tā būs. Par to vislabāk pārliecināties, iekāpjot tajā, aizverot durvis un pakustoties. Domājot par duškabīnes novietojumu un izmēriem, jāpatur prātā, ka no tās virzienā uz telpas centru jāatstāj nedaudz brīvas vietas, lai no duškabīnes varētu ērti izkāpt un noslaucīties.
Ja tomēr dod priekšroku vannai, jāseko līdzi, lai tā būtu atbilstošā izmērā – pārāk mazā vannā noteikti nebūs tik ērta mazgāšanās, savukārt pārāk liela telpā var aizņemt ļoti daudz vietas. Viens no labākajiem risinājumiem šādā gadījumā ir stūra vanna. Taču mūsdienās vannu piedāvājums ir gana daudzveidīgs, lai katrs varētu atrast sev tīkamāko risinājumu.

Iebūvētā santehnika – jā vai nē?

Daudzviet dzirdēts apgalvojums, ka mazā vannas istabā labāk izvēlēties iebūvēto santehniku, jo tā aizņems mazāk vietas. Šāds apgalvojums ir patiess tikai tādā gadījumā, ja santehnikas novietošanai sienā atvēlēta vismaz 25 cm dziļa niša. Ja tā nav, tad jārēķinās ar izvirzījumu – 20 cm no sienas un poda dziļums.
 
Krāsas un interjera elementi

Mazās vannas istabās lieliski iederēsies košas krāsas, kas atdzīvinās telpu. Tāpat nelielai vannas istabai piestāv spoguļi – ne tikai funkcionalitātes dēļ, bet arī tādēļ, ka tie atstaro gaismu, padarot telpu vizuāli daudz plašāku. Šo efektu var paspilgtināt izvēloties vannas istabas durvis ar stikla elementiem.  Vēl viens triks, kā telpu padarīt vizuāli plašāku, ir interjera priekšmetus izvietot tās stūros.

Vannas istabas mēbeles

Mazām vannas istabām vislabāk izvēlēties plauktus ar durtiņām, jo atvērta tipa plaukti, kuros novietotas daudzas lietas, telpā rada pārblīvētu sajūtu. Plauktu novietošanai var izmantot, piemēram, sienu virs klozetpoda. Te gan jāskatās, lai pret plauktu nav iespējams apdauzīt galvu. Vietu virs klozetpoda var izmantot arī pakaramo piestiprināšanai – uz tiem var likt dvieļus.

Lielisks risinājums ir izveidot plauktu virs durvīm. Tajā var novietot retāk izmantojamas lietas un, piemēram, tualetes papīru iepakojumus. Savukārt pie pašām durvīm var piestiprināt āķīšus halātu un dvieļu pakarināšanai.

Ja vannas istabā ir logs ar palodzi, arī tā var kalpot kā plaukts, uz kuras novietot, piemēram, matu fēnu, tīrus dvieļus un citas lietas.

Skapīti vai plauktus var ierīkot arī zem izlietnes – arī tur ērti var salikt visas nepieciešamās lietas. Protams, mazās telpās vairāk jādomā par atbilstošiem mēbeļu izmēriem.

Kā redzams, arī mazu vannas istabu var iekārtot ērti un praktiski – atliek tikai būt radošam un atrast piemērotākos risinājumus!