Staburags.lv ARHĪVS

Aizkari — logu daile

.

2018. gada 21. jūlijs 00:00

113
Aizkari — logu daile

Mēs katru dienu atrodamies dažādās telpās. Logu noformējumam ir būtiska nozīme, kā jūtamies konkrētajā telpā, - vienā esam satraukti un nemierīgi, citā - mājīgi un omulīgi. Aizkaru vai žalūziju krāsa var izraisīt noteiktas emocijas, nomierināt, uzmundrināt vai radīt nomāktību. Cilvēki arī ir dažādi. Ja vienu cilvēku, piemēram, zaļa krāsa uzmundrina un izraisa enerģijas pieplūdumu, tad otru tā nomierina. Aizkari  ir viegli un gaisīgi – tie izdaiļo telpu, rada tajā mājīgumu un harmoniju.

Aizkari, žalūzijas, dažādi dekoratīvie elementi izmaina telpas vizuālo izskatu.  Aizkari var būt saskaņoti ar gultas pārklāju, krēslu vai dīvāna krāsu, aizkaru stangas harmonizēt ar elementiem telpā un interjerā. Varam salīdzināt telpu, kurā ir aizkari un kurai to nav, piemēram, kāpņu telpās. Logi bez noformējuma izskatās nemīlīgi. Sajūtas telpā atšķiras, ja logi ir bez noformējuma – tā nav tik mājīga, turpretī, ja uz palodzēm novietoti skaisti ziedi vai pie logiem pielikti gaumīgi aizkari, tādā telpā atrasties ir daudz patīkamāk un drošāk, radot aizsegu, aiz kura paslēpties, neraugoties uz to, ka caur gaišajiem aizkariem dienas laikā iespējams vērot ārā notiekošo. Dienas aizkari pa dienu un biezie, tumšie aizkari vakaros norobežo no ziņkārīgiem skatieniem.

Gluži tāpat kā aizkaru audumi, arī pašu aizkaru veidu ir ļoti daudz – katrs var izvēlēties savai gaumei, vēlmēm un vajadzībām visatbilstošāko. Reizēm aizkari nepieciešami, lai telpā būtu mierīgāks apgaismojums – lai noslēptos no  spilgtās un karstās saules gaismas. Aizkari var būt ļoti skaists dekoratīvs elements, kurš izceļ loga formu, vai gluži pretēji atsvaidzina un padara maigākas loga ailes līnijas. Ir pieejami arī klasiskie aizkari visā garumā, sākot no griestiem līdz pat grīdai. Šos aizkarus var padarīt vēl interesantākus un pievilcīgākus ar lambrekeniem un sānu lentām, tiem piešķirot greznumu. Var izvēlēties romiešu aizkarus, kuri lieliski papildina jau esošos aizkarus, vai arī tie izskatās ļoti eleganti līdzīgi klasiskajiem aizkariem. Franču aizkari pārsteidz ar savu “dzīvīgo” formu, maigie vilnīši izceļ īpašas formas logu un aizpilda liela izmēra logus, radot majestātisku iespaidu. Austriešu aizkariem ir maigas un gaisīgas formas, tie krokojas vilnīšos tikai apakšmalā. Savukārt austriešu aizkari pārsteidz ar savu izsmalcinātību un eleganci, rada vieglumu un mieru telpā.