Staburags.lv ARHĪVS

Ekspertu padomi: kā sagatavoties pārgājienam?

.

2018. gada 12. jūlijs 00:00

1191
Ekspertu padomi: kā sagatavoties pārgājienam?

Tuvāki un tālāki pārgājieni ir viena no vasaras top izklaidēm. Tas ir veids, kā piedzīvot gan asākas izjūtas, gan dabas valdzinājumu, gan iegūt neaizmirstamus iespaidus. Lai šis piedzīvojums izdotos lielisks, vērts tam pienācīgi sagatavoties. Ņem vērā pieredzējušu pārgājienu mīļotāju padomus un izbaudi pilnvērtīgu atpūtu brīvā dabā.

Piemērots ekipējums

Ņemot vērā, ka pārgājienā visa bagāža tiek nesta uz muguras, ļoti nopietni ir jāpārdomā, ko un cik daudz ņemt līdzi. Lai arī veikalu plauktos pieejamas arī īpaši ietilpīgas mugursomas, tomēr jāņem vērā, ka katrs liekais kilograms ceļā var tikai traucēt. Izvēloties mugursomu, nepieciešams novērtēt arī tās svaru un citus kritērijus, dodot priekšroku iespējami vieglākam variantam.

Piemērotākās, protams, ir pārgājiena mugursomas, kas pieejamas šajā interneta veikalā. Šīs somas ir dažādas. Tām ir dažāds tilpums, kabata dzērienam, ērtas sānu kabatas, dažādas cilpas un auklas, kur pievienot instrumentus, u.tml. Tās nodrošinātas ar jostu uz gurniem, kas atvieglo slodzi uz peciem.

Maršruta plānošana

Pirms doties pārgājienā, jāizvērtē, kāds ir plānotais maršruts, cik daudz laika tas prasīs, vai tas vispār būs pa spēkam. Noteikti jāņem vērā arī paredzamie laika apstākļi, jo tie ļoti spēj ietekmēt pārgājiena gaitu.

Svarīgākās lietas, kam jābūt somā

Dodoties pārgājienā, līdzi jāņem pirmās palīdzības aptieciņa, sērkociņi, nazis. Protams, arī ēdamais un dzeramais, kā arī trauki – karote, dakša, bļodiņa, krūze.

Noderīgs var būt arī pieres lukturītis, stipra līmlente, saspraužamās adatas.  Tāpat nevajadzētu arī aizmirst par vismaz vienu lieku apģērba kārtu, karti, kompasu vai kādu citu navigācijas ierīci.

Apavi un zeķes

Ir skaidrs, ka pārgājienā liela nozīme ir piemērotiem apaviem. Taču tik pat svarīgi ir padomāt arī par atbilstošām zeķēm. Visdrošāk izvēlēties speciālas pārgājienu zeķes, kas pasargā no noberzumiem un neļauj pēdām pārkarst. Ceļā noteikti vajadzētu ņemt līdzi vairākus zeķu pārus, lai tos pie vajadzības varētu nomainīt.

Kas attiecas uz apaviem, tiem nevajadzētu būt pārlieku ciešiem vai lieliem. Jāņem gan vērā, ka, ilgstoši staigājot, pēdas apmēri palielinās, tāpēc jāparūpējas, lai apavi būtu ērti visu pārgājiena laiku.

Apģērbs

Dodoties pārgājienā, svarīgi ģērbties kārtās – apakšveļa, bikses un krekls, džemperis vai svīteris, virsjaka, cepure utt.

Vislabāk izvēlēties garo termoveļu. Tai jābūt cieši pieguļošai, taču ne apspīlētai. Biksēm vajadzētu būt maksimāli ērtām un praktiskām. Viens no labākajiem variantiem ir speciālās pārgājienu bikses, jo tās ir radītas tieši šim nolūkam. Kā laba alternatīva varētu būt armijas bikses. Izvēloties bikses, vajadzētu pievērst uzmanību arī to funkcionalitātei – kabatu skaitam, aizdares veidam, jostas tipam utt.

Pārgājienā ieteicams ņemt siltu jaku vai džemperi, kas ir komfortabls, taču vienlaikus arī lieliski novada mitrumu un ātri žūst. Visoptimālākais materiāls šajā gadījumā ir flīss.

Atkarībā no laika apstākļiem, noderīga var būt arī virsjaka. Tās uzdevums ir aizsargāt no laika apstākļu ietekmes. Noteicošais aspekts ir materiāls – tam jābūt elpojošam, mitrumizturīgam.  Tāpat uzmanību vajadzētu pievērst arī jakas kabatu skaitam, aizdarei, kapucei, jakas garumam u.c.

Telts
Ja pārgājiens plānots uz vairākām dienām, jādomā arī par nakšņošanu. Vispopulārākā un arī pārgājienam atbilstošākā izvēle ir nakšņošana teltī. Jāņem vērā, ka teltis ir dažādas – atšķiras ne tikai vietu skaits un krāsa, bet arī izturība, funkcionalitāte utt.

Ja telti plānots izmantot bieži, noteikti vērts tajā ieguldīt vairāk, jo šeit kvalitātei patiešām ir nozīme. Neatkarīgi no tā, vai līdzi plānots ņemt veco telti vai iegādāties jaunu, svarīgi pirms došanās ceļā to pārbaudīt – uzcelt un pārbaudīt vai teltij nav kādi defekti, vai netrūkst kādas detaļas, cik ātri un vienkārši to ir uzcelt, salikt utt. Būtiski izvēlēties arī laika apstākļiem piemērotu guļammaisu.

Lai pārgājiens kļūtu par aizraujošu notikumu, svarīgi tam pienācīgi sagatavoties!