Staburags.lv ARHĪVS

Malkas sagāde un krāsns kurināšana – lietas, kas jāzina visiem

.

2018. gada 2. jūlijs 00:00

1225
Malkas sagāde un krāsns kurināšana – lietas, kas jāzina visiem

Tiem, kam mājās ir malkas krāsnis, malka jāskalda teju katru dienu, ja vien nav iegādāta jau saskaldīta malka. Ir tik daudz dažādu nianšu, kas attiecas uz pareizu malkas sagādi un tās apstrādi, tomēr daudzi šos likumus nezina. Kā pareizi sagādāt malku, kā tās skaldīšanu padarīt tīkamāku un drošāku un kas jāzina par krāsns kurināšanu?
 
Malkas gādāšana
Lai malka labi degtu un nebūtu problēmu iekurt krāsni, tai jābūt ne tikai kvalitatīvai, bet arī labi izžuvušai. Par labi izžuvušu malku var uzskatīt tādu malku, kura glabāta labi vēdinātā nojumē no 18 mēnešiem līdz 2 gadiem. Mitruma līmenis, kas ir pieļaujams, ir ne lielāks par 20 procentiem.
No Latvijā izplatītākajām koksnēm vislielākā siltumatdeve ir ozolam (koeficients 10.00), salīdzinājumā ar to osim - 9,60, kļavai - 8,75, bērzam - 8,33, alksnim - 7,10, apsei - 5,00 un liepai - 4,20.
Lai aprēķinātu, cik kurināmā jāizlieto gadā, var izmantot formulu: 0,03 m³ malkas uz 1 m³ apsildāmās telpas.
 
Ne visa malka deg vienādi
Dedzinot skujkoku malku – egles un priedes – rodas daudz dzirksteļu, tāpēc labāk ir dot priekšroku lapkoku malkai – bērzam, apsei un alksnim. Daži iesaka pamīšus bērzu un alksni, jo katram kokam ir gan savi trūkumi, gan labās īpašības – bērzs degot izdala daudz siltuma, bet reizē arī veido daudz kvēpu, savukārt alksnis izdala mazāk siltuma, toties lieliski sadedzina kvēpus, tādā veidā aizkavējot nogulšņu veidošanos uz dūmvada sienām.
 
Malkas skaldīšana
Noteikti tie, kas ir skaldījuši malku zina, cik viegli skaldās sauss bluķis un cik smagi - slapjš. Malkas skaldīšana patiesībā ir ļoti bīstams un smags darbs. Cirvis ir ass instruments un tiek raidīts pret bluķi ar lielu skaldītāja spēku. Par laimi mūsdienās popularitāti ir guvuši īpaši malkas skaldītāji. Tās ir ierīces, ar kuru palīdzību iespējams ātrāk, drošāk un kvalitatīvāk sadalīt malku vienmērīgi lielās pagalēs.

Iespējams iegādāties horizontālos un vertikālos malkas skaldītājus. Vieni vairāk paredzēti izmantošanai mājās, savā saimniecībā – horizontālie malkas skaldītāji. Tomēr otri, vertikālie malkas skaldītāji piemēroti profesionālai darbībai, piemēram, malkas sagādei tirgošanai.

Malkas skaldītāji strādā ar ļoti lielu spēku spiežot uz skaldāmo bluķi. Šis spiešanas spēks mērāms vairākās tonnās (atkarībā no malkas skaldītāja markas un modeļa). Tāpat ir regulējams iegūstamo malkas pagaļu garums un apkārtmērs. Šāda ierīce ir ļoti parocīga ikvienam - gan saimniekam, kas skalda malku savai virtuves krāsnij, gan saimniekam, kas skalda malku, lai tirgotu to klientiem.

Malkas skaldītājus iespējams iegādāties Inserv.lv veikalā, kur pieejama plaša to izvēle no pasaulē atzītiem ražotājiem. Interneta veikalā iespējams iegādāties preces par pievilcīgām cenām, turklāt pieejamas arī atlaides un piegāde.
 
Krāsns kurināšana
Svarīgākais, kas jāzina par krāsns kurināšanu – nekad nedrīkst to pārkurināt. Tāpat būtiski zināt, ka katru gadu būtu vēlams iztīrīt skursteni. Kā jau iepriekš tika minēts, daža malka degot izdara lielu daudzumu kvēpu. Ar šiem kvēpiem aizlīp krāsns skurstenis, kas var izraisīt ugunsgrēku, kad kvēpi aizdegas. Šādi izceļas simtiem ugunsgrēku katru ziemu, kad atsākas aktīvākā kurināšanas sezona Latvijā.
Esiet uzmanīgi, gādājiet par savu krāsni un par skursteni! Pērciet un gādājiet labu malku. Tad arī krāsns kalpos daudz ilgāk un drošāk.
Krāsns kurināšana nav katram pa spēkam. Neaizmirstiet par labu iekuriņu un slaidiem skaliņiem – tad katras krāsns iekuršana būs daudz vienkāršāka.