Staburags.lv ARHĪVS

Audzējam zaļumus siltumnīcā – kas jāzina?

.

2018. gada 27. jūnijs 00:00

845
Audzējam zaļumus siltumnīcā – kas jāzina?

Tā kā Latvijā valda mērenais klimats, kur siltie pavasara un vasaras mēneši mijas ar vēso un pat auksto rudens un ziemas sezonu, audzēt zaļumus visa gada garumā ir diezgan grūti. Taču šo problēmu var atrisināt siltumnīca, kas nodrošina mākslīgu vidi, kura ir lieliski piemērota augiem, kuriem nepieciešams siltums.
Šajā rakstā pastāstīsim tev, kas jāņem vērā, ja vēlies izaudzēt siltumnīcā dažādus zaļumus, kurus izmantot ikdienā vai sasaldēt lietošanai ziemā, kā arī sniegsim ieteikumus, kuri no augiem būs vislabāk piemēroti siltumnīcas videi.

Zaļumu audzēšana siltumnīcā

Siltumnīcai ir daudz priekšrocību – tā ļauj tev kontrolēt siltuma un mitruma līmeni, kā arī nodrošināt ēnošanu, lai sniegtu augiem perfektu vidi, kurā augt un sniegt ražu. Kas attiecas uz zaļumiem – tiem siltumnīcā patiks vairāku iemeslu dēļ – gan tāpēc, ka šeit tos varēsi audzēt ilgāk nekā zem klajas debess, gan arī tādēļ, ka tiem būs nodrošināta vajadzīgā temperatūra, lai augtu, taču neapdegtu karstajos saules staros. Protams, svarīgākā atslēga ceļā uz bagātīgu ražu ir, pareiza siltumnīcas izvēle un uzstādīšana. Ja vēl tikai domā par siltumnīcas ierīkošanu nākamajā sezonā, jau laicīgi vari izvēlēties sev piemērotāko modeli šeit: https://220.lv/lv/darzam/siltumnicas.

    Daudzi cilvēki, kas uzsāk zaļumu audzēšanu, nereti par maz uzmanības pievērš to laistīšanai, taču patiesībā šis ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem, lai tie izaugtu lieli, kupli un spēcīgi. Laistīšanas sistēmas var būt dažādas – gan automatizētas, gan arī pavisam vienkāršas, piemēram, izmantojot lejkannu. To, kura sistēma tev der vislabāk, izvēlies, vadoties pēc savām vēlmēm un iespējām. Tikai atceries, ka laistīšanai jābūt regulārai un pietiekamā apjomā, taču nedrīkst arī pārcensties, lai augi netiktu pārlaistīti, pretējā gadījumā tie sāks pūt.

    Vēl viens svarīgs aspekts, kas jāņem vērā, audzējot zaļumus siltumnīcā, ir augu ēnošana. Ja tu plāno būvēt jaunu vai iegādāties jau gatavu siltumnīcu, padomā par tās atrašanās vietu. Vislabāk to novietot vietā, kur nekrīt tieši saules stari. Ideālā gadījumā uz siltumnīcu krīt ēna no blakus esošas celtnes vai kokiem, jo gan zaļumiem, gan arī citiem augiem, kurus parasti stāda siltumnīcā, kaitē tieši saules stari. Savukārt, ja tev siltumnīca jau ir, tad vari izmantot speciālus ēnošanas tīklus, kurus iespējams piestiprināt un noņemt, kad vien nepieciešams, atkarībā no augu vajadzībām.

    Zaļumi, kurus audzēt siltumnīcā

    Siltumnīcai piemērotākie būs augi, kas ir pārāk trausli, lai tos audzētu zem klajas debess, parastā mazdārziņā. Tāpat, protams, stādīt var arī spēcīgākos augus, ja vēlies, lai tie sniegtu bagātīgāku ražu, kā arī zaļotu ilgāku laiku, proti, arī tad, kad ārā ir vēss. Visbiežāk siltumnīcās audzē šādus zaļumus un garšaugus:
baziliku;
maurlokus;
lociņus;
redīsus;
lapu salātus;
pētersīļus;
koriandru;
dilles;
kumelītes;
piparmētras u.c.

Šī ir tikai daļa no zaļumiem un garšaugiem, kurus iespējams audzēt siltumnīcā. Ja tā padomā, kas var būt jaukāks par paša audzētu, smaržīgu un garšīgu diļļu “buntīti”, kuru saplūkt, lai pievienotu zupām, salātiem, izmantot marinēšanā, kā arī sasaldēt ziemai. Runājot par saldēšanu ziemai, arvien vairāk cilvēku mūsdienās izvēlas audzēt zaļumus, lai to saglabātu ilgākam laikam. Ziemā, kad pie mums svaigi dārzeņi, garšaugi u.c. pieejami veikalos, turklāt lielākā daļa no tiem nav audzēti Latvijā, kā piedevu ēdieniem varēsi izmantot paša koptus zaļumus. Turklāt tas tev arī palīdzēs ietaupīt naudu un būsi drošs, ka izmantotie augi ir audzēti bez ķīmijas.