Staburags.lv ARHĪVS

Zāles pļāvēji: kurš no visiem ir piemērotākais tavam dārzam un mājai?

.

2018. gada 26. jūnijs 00:00

766
Zāles pļāvēji: kurš no visiem ir piemērotākais tavam dārzam un mājai?

Katrā gadalaikā ir daudz dažādu darbu, kas jāpaveic, un vasaras sezonā viens no aktuālākajiem pienākumiem ikviena dārza un pagalma īpašniekam ir zāles pļaušana. Protams, joprojām pastāv iespēja izmantot sentēvu metodi, proti, pļaušanu ar izkapti, taču daudz ērtāku un mūsdienīgāku risinājumu piedāvā zāles pļāvēji dārzam un mājai. Lasi tālāk un noskaidro, kurš no zāles pļāvējiem varētu būt piemērotākais tieši Tev!


Zāles pļāvēji ar benzīna dzinēju – ļoti iecienīta izvēle
Ja Tavā rīcībā ir vidēji liels dārzs, benzīna zāles pļāvēji ir viena no piemērotākajām opcijām – šie zāles pļāvēji ļauj ērti pļaut arī plašas teritorijas, vien ik pēc noteikta laika (tas atkarīgs no dzinēja parametriem, dārza reljefa un degvielas tvertnes ietilpības) pļāvēja bāku vajadzēs papildināt ar degvielu.

Elektriskie zāles pļāvēji noderēs nelielu dārzu īpašniekiem
Salīdzinot ar benzīna dzinēja pļāvējiem, elektriskie zāles pļāvēji parasti ir diezgan lētāki, un arī to uzturēšanas maksa ir zemāka, taču ne velti – ar tiem zāles pļaušana nav tik ērta, jo nemitīgi būs jāizvairās no elektrības vada, kā arī koku un krūmu appļaušana var būt visai piņķerīga. Elektriskos zāles pļāvējus parasti izvēlas nelielam dārzam un mājai, jo to jauda ir salīdzinoši maza; šī iemesla dēļ ar elektrisko zāles pļāvēju nav paredzēts pļaut garu zāli.

Akumulatora zāles pļāvēji apvieno labākās īpašības
Ja par atskaites punktu ņemam benzīna dzinēja un elektriskos zāles pļāvējus, akumulatora zāles pļāvēji piedāvā zelta vidusceļu, proti, tā apkope ir salīdzinoši vienkārša, bet pļaušanas laikā pa kājām nemaisīsies pagarinātāja vads. Turklāt akumulatora pļaujmašīnas ir klusas, kā arī, pateicoties to salīdzinoši nelielajam svaram un izmēriem, tās ir arī ērti pārvadāt, tāpēc noderēs, piemēram, mazdārziņu un vasarnīcu īpašniekiem. Taču jāņem vērā, ka arī akumulatora zāles pļāvēji nav paredzēti lielu platību pļaušanai, jo akumulatoru regulāri nepieciešams uzlādēt.

Maksimālai ērtībai – pļāvēji-roboti

Savukārt, ja Tevi neuzrunā ideja par zāles pļaušanu un vēlies, lai to Tavā vietā padara kāds cits, piemērotākā izvēle Tavam dārzam un mājai būs pļāvējs-robots. Kā jau robotiem pienākas, arī šī ierīce nepieciešamo darbu paveiks ar ļoti minimālu iejaukšanos no malas – Tev vien vajadzēs to ieslēgt, un par pārējo parūpēsies pati pļaujmašīna. Turklāt modernākie modeļi izceļas ar patiešām moderniem risinājumiem – tie automātiski spēj atpazīt puķu dobes, bērnus un dzīvniekus, līdz ar to pļaušanu padarot gan maksimāli ērtu, gan drošu.

20180625-0944-zales-plaveji-1.jpg
Mehāniskie zāles pļāvēji – nelielu platību ikdienas apkopšanai
Ja dārzs, kas jāapkopj, ir pavisam neliels un zāli esi gatavs pļaut regulāri, vari izvēlēties mehānisko zāles pļāvēju – tā ir lieliska iespēja ietaupīt, turklāt, pļaujot zālienu ar šādu pļāvēju, process ir praktiski bez skaņas, un, pateicoties nelielajam izmēram un mazajam svaram, pļāvēju ļoti ērti iespējams pārvadāt.

Mauriņa traktori – īpaši lielām platībām

Lielu platību pļaušana, izmantojot ar rokām stumjamu pļāvēju, var būt visai apgrūtinoša, it īpaši, ja pļaušanai jāvelta vairākas stundas. Šādos gadījumos daudz ērtāku risinājumu sniedz mauriņa traktori, kuriem, pirmkārt, ir lielāks pļaušanas platums un, otrkārt, arī pašam pļāvējam ir jāpieliek mazāk pūļu. Tāpat mauriņa traktori nereti var palīdzēt citos dārza darbos – aprīkojot tos ar piekabi, iespējams pārvadāt dārza instrumentus un citus piederumus, savukārt ziemā ar atsevišķiem modeļiem iespējams tīrīt sniegu. Taču jārēķinās, ka dārza traktoru cena, salīdzinot ar zāles pļāvējiem, ir augstāka.

20180625-0944-zales-plaveji.jpg

Kam vēl vajadzētu pievērst uzmanību, iegādājoties zāles pļāvēju?
Lai gan galvenā atšķirība starp zāles pļāvējiem ir iepriekš nosauktais iedalījums tipos, ir vēl virkne parametru, kas jāņem vērā, ja esi zāles pļāvēja meklējumos:
zāles izmešana – šajā aspektā iespējami trīs varianti. Vienkāršākais no tiem – pļāvējs zāli izmet turpat uz zemes – šādos gadījumos zāli pēc tam var būt nepieciešams pašrocīgi savākt. Pļāvēji ar mulčēšanas funkciju zāli sasmalcina, padarot to par dabīgo mēslojumu, savukārt pļāvēji ar grozu savāc zāli, ļaujot to izmest komposta kaudzē vai kur citur. Iegādājoties pļāvēju ar grozu, jāpievērš uzmanība groza tilpumam – jo tas mazāks, jo biežāk zāli vajadzēs izmest;
Pļāvēja jauda – jo lielāka jauda, jo efektīvāk tas darbosies. Ja nepieciešams pļaut biezu un garu zāli vai arī zāli lielā platībā, nepieciešams pēc iespējas jaudīgāks pļāvējs;
pļaušanas platums – jo tas lielāks, jo ātrāk zāli varēsi nopļaut;
regulējams augstums – jo vairāk augstuma pozīciju, jo labāk varēsi pielāgot pļāvēju savam dārzam un mājai;
riepu izmērs – jo lielākas riepas, jo ērtāka pārvietošanās pa nelīdzenu segumu, savukārt mazākas riepas sniedz labu manevrētspēju. Iecienīts risinājums ir pļāvēja priekšā izmantot mazas, bet aizmugurē – lielākas riepas.

Protams, šie nebūt nav visi zāles pļāvēju parametri, tāpēc pirms pļāvēja iegādes vienmēr rūpīgi iepazīsties ar tā specifikāciju.

Ja arī Tev nepieciešami zāles pļāvēji un citas preces dārzam un mājai, piemēram, trimmeri, ielūkojies plašajā 1a.lv piedāvājumā!