Staburags.lv ARHĪVS

Ārējais cietais disks: kā izvēlēties piemērotāko?

.

2018. gada 19. jūnijs 00:00

1114
Ārējais cietais disks: kā izvēlēties piemērotāko?

Ārējie cietie diski mūsdienās ir iemantojuši visnotaļ lielu popularitāti, jo informācijas kļūst arvien vairāk, bet datoru iebūvētā atmiņa ir diezgan ierobežota. Ja nepieciešams uzglabāt lielu datu apjomu, tad ārējie cietie diski ir labs risinājums. Šādu variantu izmanto gan privātpersonas, gan arī uzņēmumi, kuriem ir daudz datu un aktuāla droša un ērta to uzglabāšana. 

Ārējo cieto disku piedāvājums ir ļoti daudzveidīgs, tādēļ pirms izvēlēties piemērotāko risinājumu, vērts aplūkot vairākus variantus. Izvēloties, kurš ārējais cietais disks ir atbilstošākais, uzmanība būtu jāpievērš vairākiem faktoriem.

Datu apjoms

Pirmkārt, jāsaprot, kāds datu apjoms ir aktuāls. Visdrošāk ir iegādāties ārējo cieto disku ar gana lielu atmiņu, lai uz tā varētu kopēt lielu datu apjomu. Optimāls risinājums var būt, piemēram, ārējais cietais disks ar 500GB ietilpību – izvēloties šādu variantu, nebūs jāsatraucas, ka kādā brīdī cietajā diskā gluži vienkārši nepietiks vietas.

Jāņem gan vērā – ja ārējā cietā diskā plānots uzglabāt datorprogrammas, lielformāta attēlus un citus lielas ietilpības datus, ārējam cietajam diskam jābūt krietni ietilpīgākam, piemēram, ar 1 un 2 terabaitiem.

Iespēja pārnēsāt

Pārdošanā ir gan pārnēsājamie, gan nepārnēsājamie cietie diski, tādēļ pirms iegādes vajadzētu saprast, kurš no variantiem ir vairāk aktuāls. Jāņem vērā, ka pārnēsājamiem cietajiem diskiem ir mazāka ietilpība. Taču no otras puses – ja bieži sanāk ņemt līdzi datoru, tad datu uzglabāšana pārnēsājamā cietajā diskā no datu aizsardzības viedokļa ir daudz drošāks risinājums.

Pārnēsāšanai vislabāk izvēlēties kabatas formāta ierīci – tāda būs viegli un ērti pārvietojama. Savukārt, ja ierīci plānots izmantot tikai darbā vai mājās, droši var izvēlēties arī lielāka izmēra ārējo cieto disku.

Savienojamība

Svarīgs aspekts ir arī savienojamība. USB 2.0 un USB 3.0 iespējas ļauj ārējo cieto disku savienot gan ar datoru, gan televizoru un citām ierīcēm. Lai ārējais disks varētu strādāt tīklā, tam nepieciešama Ethernet vai RJ-45 pieslēguma vieta. Ja plāno disku savienot ar digitālajām ierīcēm (piemēram, fotokameru), pārliecinies, ka tam ir FireWire pieslēguma vieta. Atsevišķiem šo ierīču modeļiem ir iebūvēts arī WIFI.

Kur iegādāties?

Piedāvājums mūsdienās ir liels, tādēļ arī ārējos cietos diskus iespējams iegādāties dažādās tirdzniecības vietās – gan specializētajās tirdzniecības vietās, gan arī interneta veikalos un citviet.

Kā galvenā priekšrocība, izvēloties šo pirkumu veikt specializētajos veikalos, minama iespēja saņemt zinošu pārdevēju konsultācijas. Īpaši aktuāli tas ir brīžos, ja īsti nav skaidrs, kāda ierīce tad būtu piemērotākā tieši konkrētajā situācijā.

Taču, ja ir skaidrs, kāda veida ārējais cietais disks nepieciešams, ērtāk un ātrāk būs vajadzīgo ierīci pasūtīt internetā. Tādā veidā visu piedāvājumu varēsi aplūkot daudz ātrāk un ērtāk. Arī pasūtījuma noformēšana neaizņems daudz laika, turklāt varēsi izvēlēties sev ērtāko piegādes veidu. Vēl viena priekšrocība – dažkārt interneta veikalos ārējie cietie diski pieejami par zemākām cenām, salīdzinājumā ar citām tirdzniecības vietām. Protams, jāatceras, ka pirkumu visdrošāk izdarīt uzticamā veikalā un pirms tam jāiepazīstas gan ar preces aprakstiem, gan garantijas nosacījumiem. Jāpatur prātā arī – iepērkoties internetā, spēkā ir distances līgums. Tas paredz – ja iegādātā prece tomēr neatbilst prasībām, to 14 dienu laikā var atdot atpakaļ pārdevējam.

Ārējais cietais disks – praktisks risinājums mūsdienu informācijas laikmetā. Izvēlies piemērotāko risinājumu un esi drošs par saviem datiem!