Staburags.lv ARHĪVS

Ieteikumi, kas noderēs, ja nepieciešams velosipēds bērnam

.

2018. gada 14. jūnijs 00:00

487
Ieteikumi, kas noderēs, ja nepieciešams velosipēds bērnam

Iestājoties vasarai, daudziem aktuāls pirkums ir velosipēds. Lai arī tas piemērots visiem vecumiem, īpaši par velosipēdu priecājas bērni. Pirms tiek iegādāts velosipēds bērnam, vērts ņemt vērā vairākas nianses, kas var palīdzēt izdarīt labāko izvēli.

Pirmais velosipēds
Ražotāji ir parūpējušies par to, ka velosipēds var kalpot kā labs pārvietošanās līdzeklis jau no tā brīža, kad bērns ir iemācījies sēdēt. Tādā gadījumā jāizvēlas kvalitatīvs stumjamais ritenis. Izvēloties piemērotāko variantu, svarīgi, lai:
Velosipēda riteņi ir no gumijas, savukārt rāmis – no metāla;
Sēdeklis ir mīksts un polsterēts – sevišķi, ja bērns vēl ir mazs;
Velosipēds ir ērts ne vien bērnam, bet arī vecākiem – tas ir aprīkots ar stabilu rokturi, kuru vajadzības gadījumā var noņemt.
Ja velosipēdu plānots izmantot ilgāku laika posmu, vajadzētu izvēlēties kādu no transformējamiem modeļiem ar noņemamu drošības barjeru un kāju kāpšļiem.  Ne mazāk svarīgi ir arī padomāt par drošību – stumjamam ritenim jābūt stabilam un aprīkotam ar drošības siksnām, kā arī  drošības rāmi.

Trīsritenis un bezpedāļu līdzsvara ritenis
Bērniem, kuri sasnieguši divu gadu vecumu, var iegādāties visiem labi zināmo trīsriteni vai arī šobrīd aktuālo līdzsvara riteni bez pedāļiem.
Trīsritenis ir klasiska vērtība, kas aktuāla arī mūsdienās. Kvalitatīvs trīsritenis ir stabils un drošs, ar to ir vienkāršāk mīties. Savukārt līdzsvara ritenis lieliski attīsta līdzsvara izjūtu un koordināciju, kā arī sagatavo bērnu nākamajai pakāpei - braukšanai ar divriteni. Skrejriteņi ir salīdzinoši viegli un, atkarībā no veida, piemēroti bērniem vecumā no 2 līdz 6 gadiem.

Velosipēdi lielākiem bērniem
Lai ar velosipēdu braukt būtu droši un komfortabli, svarīgi izvēlēties bērnam piemērotāko variantu. Izvēle ir liela, taču, lai neapjuktu piedāvājumā, vērts ņemt vērā vairākus faktorus:
Svarīgi izvēlēties pareizo velosipēda izmēru. Ja divritenis būs pārāk liels, to būs grūti vadīt, tas būs smagnējs un var arī negatīvi ietekmēt bērna pārliecību par saviem spēkiem;
Lai saprastu, kāds velosipēds bērnam būtu piemērotākais, jāņem vērā bērna augums – nepieciešams izmērīt gan bērna garumu, gan arī kāju iekšpuses augstumu;
Izvēloties velosipēdu bērnam jāņem vērā riteņu diametrs. Bērniem paredzētie divriteņi iedalās  12’’ , 16’’, 20’’, 24’’, 26’’ izmēros. Tātad atkarībā no bērna auguma, jāizvēlas piemērotākais velosipēda izmērs;
Jāņem gan vērā, ka tas nav vienīgais kritērijs, pēc kura izvēlēties atbilstošu velosipēdu. Tik pat svarīgi, lai bērns izmēģina riteni – uzsēžas uz tā un veic testa braucienu. Jāizvērtē vai bērns uz riteņa jūtas komfortabli, nav pārāk sakumpis vai tieši pretēji – pārāk izstiepies, lai tiktu klāt stūrei un pedāļiem. Ja nav pārliecības, kādu velosipēdu izvēlēties, jautājiet padomu zinošiem pārdevējiem, kuri noteikti spēs ieteikt labākos risinājumus;
Nozīmīgs faktors ir drošība. Šis ir vēl viens iemesls, kādēļ velosipēdam vajadzētu būt bērna augumam atbilstošā izmērā. Bērnam jāvar no velosipēda nepieciešamības gadījumā nolēkt, sevi netraumējot. Svarīgi arī, lai bērns varētu viegli pagriezt stūri un arī straujākos pagriezienos stūri būtu viegli satvert ar abām rokām;
Noteikti jāņem vērā arī velosipēda svars – lai tas būtu pēc iespējas vieglāks. Šobrīd bērnu velosipēdi ir salīdzinoši viegli – smagāki mēdz būt lētākie, mazāk kvalitatīvie.
Uzdāviniet bērnam kustību prieku ar viņam piemērotu velosipēdu – tā noteikti būs dāvana, ko viņš nekad neaizmirsīs!