Staburags.lv ARHĪVS

Kā izvēlēties čaklo palīgu — trauku mazgājamo mašīnu?

.

2018. gada 13. jūnijs 00:00

197
Kā izvēlēties čaklo palīgu — trauku mazgājamo mašīnu?

Pareizi izvēlēta trauku mazgājamā mašīna ievērojami samazinās laiku, kādu tu pavadi pie izlietnes, cenšoties atbrīvoties no kaudzes ar netīriem katliem, pannām, šķīvjiem utt. Taču, kā lai zina, kurš no modeļiem ir labāks un tieši tev piemērotāks?

Tā kā šis ir diezgan apjomīgs finansiāls ieguldījums, ar lēmuma pieņemšanu nevajadzētu steigties. Ir jāpārdomā vairākas svarīgas lietas. Viena no tām ir pieejamā vieta. Kā zināms, šo iekārtu vajadzētu novietot pēc iespējas tuvāk izlietnei, lai varētu izveidot pieslēgumu ūdensvadam. Lai arī var šķist vilinoši lielāka modeļa izvēle, kurā var salikt daudz trauku, ir jādomā par to, cik daudz trauku patiesībā tev ikdienā ir jāmazgā.

Tāpat ir jāpadomā par to, kādu naudas summu vari atļauties tērēt trauku mazgājamai mašīnai. Lai saprastu, kādā cenu diapazonā ir pieejami to modeļi, ielūkojies interneta veikalā 220.lv. Tur redzēsi, ka šīs sadzīves tehnikas cenas var būt no aptuveni 200 līdz pat vairāk nekā 800 eiro. Atšķirību nosaka dažādi parametri, kā arī ražotājs. Padomā, vai tavai virtuvei piemērotāka būtu atsevišķi stāvoša vai iebūvējamā trauku mazgājamā mašīna, kas skaisti iederēsies kopējā telpas dizainā, un nemaz nebūs iespējams noteikt, kas atrodas aiz tās durvīm.

Ja mājās ir mazi bērni, ir vērts padomāt par to, vai ieguldīt naudu modelī, kuram ir bērnu drošības funkcijas, piemēram, durvju bloķēšana, kas neļauj tās atvērt, kamēr notiek mazgāšana. Noderīga ir arī iekārta, kurā iebūvēts sensors, kas nodrošina izslēgšanos, lai izvairītos no ūdens noplūdēm.

Labai trauku mazgājamai mašīnai ir jāspēj uzturēt tīrus ne tikai šķīvjus un bļodas, bet arī nažus, dakšas, katlus, pannas un citus piederumus. Protams, šeit jāņem vērā tas, vai tie ir ievietoti pareizi un jāpievērš uzmanība tam, kāda ir ūdens cietība un izmantotie trauku mazgāšanas līdzekļi.

Lietojot trauku mazgājamo mašīnu, vienmēr ir jāpārliecinās, ka tā piepildīta pilnībā, pretējā gadījumā tu patērēsi vairāk nekā uz pusi vairāk enerģijas un ūdens nekā tad, ja iekārta būtu pilna ar traukiem. Viena vidēja apjoma mazgāšanas cikla laikā (ja mašīna ir pilna) tiek patērēts tikpat daudz enerģijas un ūdens kā, sasildot sešas trauku mazgāšanas bļodas ar ūdeni, vai, laižot karsto ūdeni no krāna bez apstājas deviņas minūtes. Tādēļ, ja parasti tu pie izlietnes stāvi ilgāk nekā deviņas minūtes, trauku mazgājamās mašīnas iegāde ir saprātīgs un ekonomiskāks risinājums.

Tātad, ja vēlies ietaupīt izdevumus par ūdeni un elektrību, vienmēr darbini trauku mazgājamo mašīnu tikai tad, kad tā ir pilna, nevis tikai daļēji piepildīta, kā arī izvēlies ECO režīmu, ja tāds pieejams.

Daudzus cilvēkus uztrauc jautājums par to, vai mazgājamā mašīnā var likt visa veida traukus. Protams, tas būtu brīnišķīgi, taču diemžēl ne visi materiāli ir piemēroti šādai mazgāšanai. Pirmkārt, pievērs uzmanību tam, ko ir minējis iekārtas ražotājs un ņem vērā, ka trauku mazgājamā mašīnā nevajadzētu likt:
cuguna pannas – ja tām nav speciālā pārklājuma, tās var ātri sākt rūsēt, tādēļ labāk mazgāt ar siltu ūdeni;
antīkus Ķīnas traukus – karsts ūdens var sabojāt un izbalināt to krāsas;
asus nažus – bieža mazgāšana mašīnā tos ātrāk notrulinās, labāk mazgāt ar rokām;
koka karotes – koks piebriedīs un var saplaisāt;
alumīnija pannas – tās nereti reaģē ar trauku mazgājamo līdzekli un maina krāsu.