Staburags.lv ARHĪVS

Pirms Līgo sāk ražot “Ievas sieru”

Sarmīte Drapāne

2010. gada 23. jūnijs 07:11

4447
Pirms Līgo sāk ražot “Ievas sieru”

Jāņi nav iedomājami bez siera un alus. Šo tik iecienīto produktu sākuši ražot arī Kokneses novada Bebru pagasta zemnieku saimniecībā “Vecsiljāņi”. Siers top ap 300 kvadrātmetru plašā ražotnē. Pirmie rituļi pārdošanā nonākuši jau šomēnes.

Saimniecības īpašnieks Juris Sprukulis teic, ka siera ražošanu, piena cenas krīzes rosināti, sāka 30. martā. Tā kā sieri jānogatavina vismaz divus mēnešus, pirmie rituļi tirdzniecībā nonāca nesen. Puscietie gouda tipa sieri nodēvēti “Vecsiljāņu” galvenās siera meistares Ievas vārdā. Lai nodrošinātu vajadzīgās garšas īpatnības, tos izgatavo no nepasterizēta piena. “Ievas siers” ir dažāda lieluma un veidu — klasiskais, ar papriku, tomātiem, ķiplokiem un amoliņa garšu.
Galvenā siera meistare Ieva Midega teic, ka siera ražošanas process ir roku darbs un dienā var izgatavot ap 60 rituļu. Tie top uzreiz pēc gotiņu rīta slaukšanas. Procesam izmanto speciālu siera vannu, kurā ielej siltu pienu, pievieno siera fermentu, kas veido lodītes. Masu saliek īpašās formās un četras stundas tur zem preses, bet pēc tam rituļus diennakti peldina sālsūdens vannā. Vēlāk sierus apžāvē un izvieto noliktavā, kur četras dienas pārklāj ar īpašu siera vasku. Rituļi koka plauktos nogatavinās nemainīgā plus 15 grādu temperatūrā, un tie katru dienu jāgroza. No siera nogatavināšanas ilguma atkarīga tā garša un smarža — jo vecāks, jo labāks. “Ievas siers” ir triju vecumu: jauno “Ievas sieru” nogatavina divos līdz četros mēnešos, izturēto — četros līdz 12, bet labi izturēto — 12 un vairāk mēnešos. Pašlaik nopērkams vien jaunais “Ievas siers”.
“Vecsiljāņu” saimniecība ir mājražotāju statusā, tāpēc savu produkciju pārdod tirdzniecības vietā Aizkrauklē, Saulkrastos un gadatirgos. Taču, ja pircēju aktivitāte Aizkrauklē nepalielināsies, “Vecsiljāņi” tirdzniecību, iespējams, sāks Rīgā. Šobrīd zemnieku saimniecība gatavojas pārtikas uzņēmuma akreditācijai.
— Mēs atšķiramies ar to, ka sieru izgatavojam no tikko slaukta piena. Pagaidām produkciju pārdodam tikai savās tirdzniecības vietās, bet gatavojamies uzņēmuma akreditācijai, un, ja viss noritēs labi, saražoto varēsim pārdot ikvienam, arī veikaliem, — atklāj Juris Sprukulis.