Staburags.lv ARHĪVS

Kā iekārtot mazu dzīvojamo telpu?

.

2018. gada 11. maijs 00:00

438
Kā iekārtot mazu dzīvojamo telpu?

Bieži vien pērkot jaunu māju vai dzīvokli izvēlamies par labu izmērā mazākām dzīvojamām telpām. Kāpēc? Ļoti vienkārši – tas ir lētāk. Protams, ir arī citi plusi, piemēram, mājīgums, vieglāka telpu kopšana utt.

Tomēr, lai iekārtotu nelielas telpas, vajag kārtīgi padomāt par to, kā iekārtojumu padarīt stilīgu un ērtu. Neviens taču nevēlas pārblīvētas istabas, kur blīvi salikta gulta, vairāki skapīši, ēdamgalds un vēl šādas tādas mēbeles. Kā iekārtot savu mājokli prātīgi?
 
Mazam dzīvoklim

Ja izvēlaties nelielu vienistabas dzīvoklīti, mēģiniet iedomāties, kas ir svarīgākais, ko vēlaties tajā ievietot.

Virtuvē pavisam noteikti noderēs iebūvējamā virtuves iekārta, kas aizņem mazāk vietas. Ir pieejami ļoti dažādi virtuvju iekārtojuma varianti.

Vērtīgs ieteikums – izvēlieties akmens masas izlietni, nevis metāla. Akmens masas izlietne ir daudz vieglāk kopjama, bez tam tā ir klusāka un ūdens tik ļoti nešļakstās apkārt, kas parasti ir diezgan kaitinoši. Ja izvēlaties nelielu izlietni, padomājiet, vai būs ērti mazgāt trakus. Šādā gadījumā iegādājieties krānu, no kura izvelkama ūdens caurule ērtai mazgāšanai.
 
Mazos dzīvokļos parasti ir mazas vannas istabas, tāpēc bieži vien veļas mašīna tiek ievietota virtuvē. Ja iespējams, izvēlieties izmērā mazāku veļas mašīnu, arī ledusskapi.
 
Populāra izvēle nelielās virtuvēs ir bāra lete liela ēdamgalda vietā. Lielam galdam vienkārši nebūs vietas, toties lete izskatīsies moderni.
 
Vannas istabā visdrīzāk būs ierīkota dušas kabīne. Tomēr, ja esat vannas procedūru cienītāji – nebēdājiet, vannas iespējams iegādāties dažādos izmēros. Ja vannas istabā nav veļas mašīnas, tad ar vietu vannai problēmu nevajadzētu būt.

Ja dzīvokļa plānojums paredz, ka vanna un tualete ir atsevišķās telpās, noskaidrojiet, vai šīs telpas nav iespējams apvienot! Cik tur tā darba atbrīvoties no sienas starp šīm telpām.
 
Pats interesantākais mazā dzīvoklī ir dzīvojamā istaba. Ko tajā ievietot? Vislabākā izvēle – stūra dīvāni. Ļoti plaša stūra dīvānu izvēle pieejama 220.lv. Izvēlieties, veiciet pasūtījumu un gaidiet piegādi mājās – ļoti ērti un netērējot savu laiku, kas šodien ir naudas vērtē.
 
Stūra dīvāns ir mēbele, kura patiešām ir “must have” mazā dzīvoklī. Izlaists tas aizņems daudz vietas, toties jums būs liela guļamā telpa. Toties salikts tas būs lielisks risinājums, ja ciemos ierodas viesi – vietas pietiks visiem.

Nav ieteicams dzīvojamā istabā izvietot daudz lieku mēbeļu. Pietiks ar lielu TV, kas piestiprināts pie sienas, nevis uz skapīša un kādu nelielu tējas galdiņu. Kur likt skapi – vēlams koridorā, ja vien vieta to atļauj.
 
Maza izmēra mājai

Ar mājas iekārtošanu ir daudz vienkāršāk. Vienīgais mīnuss – mājas iekārtošana maksās vairāk, jo telpu būs vairāk! Vienas istabas dzīvoklī pietiks ar vien ar pāris mēbelēm, mājā – katrai telpai savas mēbeles. Toties vairāk vietas, kur izpausties.
 
Cilvēki izdara diezgan lielu kļūdu iegādājoties lielu māju un cerot, ka vecumdienās bērni dzīvos tepat, zem viena jumta. Vienmēr atcerieties to, ka bērni grib dzīvot prom no vecākiem un jums pašiem vien nāksies tikt galā ar mājas darbiem. Izvēlieties nelielu māju, kuru nebūs problēmu uzturēt arī tad, ja dzīvosiet tajā, teiksim, divi vien.
 
Mājā pavisam noteikti jāiekārto kārtīga viesistaba. Lieliska izvēle ir savienot virtuvi ar viesu istabu. Tas padarīs māju vizuāli daudz lielāku un atvieglos saziņu ar viesiem, ja vēl neesat paguvuši pagatavot uzkodas. Ir lieliski mājas pagalmā ierīkot terasi vai nojumi, kaut pavisam nelielu. Tā būs vieta, kur vasarās pavadīt brīvo laiku lasot vai malkojot kafiju.

Arī mājā var izvietot stūra dīvānu. Tas lieliski noderēs viesu istabā, lai viesiem būtu iespēja palikt pa nakti. Toties guļamistabā esiet klasiski – iegādājieties lielu gultu tikai un vienīgi sev. Gulta vienmēr ir ērtāka gulēšanai nekā dīvāns.
 
Maza telpa – vairāk mājīguma

Lieli plašumi bieži vien atgādina vientulību. Cilvēki taču vēlas no sava mājokļa to burvīgo sajūtu – mājīgumu. Savs mājoklis ir vieta, kur ieritināties pledā vēsos vakaros, malkot tēju un lasīt grāmatu. Tā ir vieta, kur jājūtas ne tikai droši, bet arī komfortabli un ļoti, ļoti ērti.