Staburags.lv ARHĪVS

Pētījums: Latvijā brūnās govis ir vispiemērotākās kvalitatīvu piena produktu ražošanai

LETA

2018. gada 3. maijs 11:31

295
Pētījums: Latvijā brūnās govis ir vispiemērotākās kvalitatīvu piena produktu ražošanai

Latvijā brūnās govis ir vispiemērotākās kvalitatīvu piena produktu ražošanai, secināts pētījumā par vietējās izcelsmes slaucamo govju un cūku ģenētisko piemērotību kvalitatīvu pārtikas produktu ražošanā.

Valsts pētījumu programmas "Lauksaimniecības resursi ilgtspējīgai kvalitatīvas un veselīgas pārtikas ražošanai Latvijā" (AgroBioRes) projekta "Lopkopība" vadītāja Daina Jonkus aģentūrai LETA teica, ka projektā tika pētīti vietējās izcelsmes Latvijas brūno un Latvijas zilo šķirņu govju gēni, kas atbild par piena pārstrādes īpašībām, kā arī Latvijas balto cūku par gaļas pārstrādes īpašībām atbildīgie genotipi.

Jonkus teica, ka Latvijas brūnās šķirnes govīm ir piena pārstrādei vēlamās gēnu kombinācijas. Lai gan šo govju šobrīd Latvijā nav daudz, tas nenozīmē, ka populāciju nav iespējams pavairot selekcijas ceļā. "Latvijas brūnajām govīm piena sastāvs ir nesalīdzināmi labāks nekā Holšteinas melnraibajām govīm. Vidējais piena tauku saturs Latvijas brūnās šķirnes govīm ir 4,58%, Latvijas zilās šķirnes govīm - 4,32%, kamēr Holšteinas melnraibajām govīm vidējais piena tauku saturs ir 3,94%," teica programmas vadītāja.

Viņa atzina, ka saskaņā ar pētījumu Holšteinas govīm ir daudz augstāki izslaukumi un šajā ziņā vietējās, Latvijas brūnās govis ar tām nevar konkurēt, taču turēšanai nelielās saimniecībās, tostarp bioloģiskās saimniecībās, vietējās govis ir ļoti piemērotas, jo no tām var saražot kvalitatīvus piena produktus. Tāpat Latvijas brūnās šķirnes govīm ir augstāks olbaltumvielu saturs pienā nekā Holšteinas melnraibajām govīm, kā arī vietējo govju pienā ir augstāks kazeīna saturs, kas ir nepieciešams siera un biezpiena ražošanā. Līdz ar to Latvijas brūnās šķirnes govis nodrošina pienu ar augstākām recēšanas īpašībām, kā arī no vietējām govīm ar atbilstošu genotipu var saražot vairāk piena produktu.

Tāpat viņa pastāstīja, ka saskaņā ar pētījumā noskaidroto, arī no Latvijas baltajām cūkām var saražot sulīgu un garšīgu gaļu. "Konstatējām, ka Latvijas baltajām cūkām ir vēlamās gēnu kombinācijas kvalitatīvas gaļas ražošanai," sacīja pētniece, norādot, ka Latvijā diemžēl nav daudz Latvijas balto cūku Āfrikas cūku mēra dēļ, taču tās varot pavairot nākotnē.

Pētījums "Vietējās izcelsmes slaucamo govju un cūku saimnieciski nozīmīgo pazīmju ģenētiskā izpēte kvalitatīvu pārtikas produktu ražošanai un dabīgas izcelsmes barības sastāvdaļu izstrāde un pārbaude" veikts valsts pētījumu programmas "AgroBioRes" ietvaros. Programma sākās 2014.gada oktobrī un pētījuma gala atskaite pētniekiem jāiesniedz šā gada jūnija beigās.

Pētījuma mērķis bija skaidrot vietējās izcelsmes slaucamo govju un cūku ģenētisko piemērotību kvalitatīvu pārtikas produktu - siera un gaļas - ražošanai, kā arī izstrādāt jaunus, dabīgas izcelsmes barības sastāvdaļu lietošanas ieteikumus cūku un govju gremošanas kanālamikrofloras sastāva uzlabošanai, slimību profilaksei un ārstēšanai, kas paaugstinās dzīvnieku produktivitāti un radīs priekšnoteikumus cilvēku uzturam drošu, kvalitatīvu pārtikas izejvielu ražošanai. Pētījuma mērķis ir sasniegts.