Staburags.lv ARHĪVS

Lauksaimnieki varēs saņemt kompensācijas par migrējošo sugu dzīvnieku nodarītajiem postījumiem

LETA

2018. gada 3. maijs 11:23

116
Lauksaimnieki varēs saņemt kompensācijas par migrējošo sugu dzīvnieku nodarītajiem postījumiem

Lauksaimniekiem arī šogad ir iespēja Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP) pieteikties kompensācijām par nemedījamo sugu, piemēram, zosu, dzērvju, kormorānu un citu migrējošo sugu dzīvnieku nodarītajiem postījumiem.

DAP norāda, ka tā jau šā gada pavasarī ir saņēmusi pirmos pieteikumus kompensācijām. DAP atgādina, ka kompensācijām jāpiesakās iespējami ātri pēc postījumu konstatēšanas, lai eksperti varētu situāciju izvērtēt un lemt par zaudējumu apmēru un kompensācijas piešķiršanu.

DAP norāda, ka zemes īpašnieks vai lietotājs ir tiesīgs saņemt no DAP kompensāciju par īpaši aizsargājamo, nemedījamo sugu un migrējošo sugu dzīvnieku nodarītajiem postījumiem augkopības, akvakultūras, lopkopības vai biškopības nozarē. Piemēram, kompensāciju var saņemt biškopji, kuru bišu druvās viesojušies un nedarbus pastrādājuši lāči.

Lai varētu saņemt kompensāciju, zemes īpašniekam vai lietotājam postījumu vietā ir jāveic aizsardzības pasākumi postījumu novēršanai, piemēram, jābūt uzstādītiem vizuālajiem vai akustiskajiem atbaidītājiem, kā arī nodarīto zaudējumu apmēram jāpārsniedz vienas valstī noteiktās minimālās mēnešalgas apmēru.

Pieteikumu iespējams iesniegt, atsūtot to pa pastu, klātienē DAP, kā arī pa e-pastu, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu.

Plašāks skaidrojums par kompensāciju piešķiršanas kārtību un aprēķiniem, kā arī iesnieguma forma lejupielādei pieejama DAP mājaslapā. Papildus informācija pieejama arī DAP, zvanot pa tālruni 67509766 vai rakstot uz e-pastu - daba@daba.gov.lv.

Saskaņā ar DAP sniegto informāciju pērn visbiežāk postītā kultūra lauksaimniecībā bija ziemas kvieši - 47% no pieteiktajiem gadījumiem un lauka pupas - 27%. Postīti tika arī zirņi, auzas, vasaras mieži un rapsis. Lielāko daļu no kaitējuma nodarījušas zosis, kā arī gulbji un dzērves.