Staburags.lv ARHĪVS

Tuvojas vasara – kādu saldētavu izvēlēties ogu, sēņu un zaļumu saldēšanai?

.

2018. gada 9. maijs 00:00

197
Tuvojas vasara – kādu saldētavu izvēlēties ogu, sēņu un zaļumu saldēšanai?

Dzīvojot mērenajā klimata joslā, mēs esam iemācījušies izmantot ikvienas sezonas sniegtās priekšrocības. Vasarā audzējam dārzeņus, augļus un zaļumus, dodamies uz mežu ogot un sēņot, bet pēc tam, kad vēderi pilni, atlikumus nereti sasaldējam, lai varētu izmantot, piemēram, ziemas sezonā. Šim mērķim lieti noder kvalitatīvas un ietilpīgas saldētavas. Kā izvēlēties labāko?

Kas raksturo labu saldētavu?

Noderīgas īpašības. Cilvēki mūsdienās ir pieraduši pie ērtībām, tādēļ ir pašsaprotami, ka arī, izvēloties saldētavu, vērts pievērst uzmanību īpašībām, kas atvieglo ikdienu, piemēram, saldētavas iekšējais apgaismojums, durvju bloķēšana, brīdinājuma signāls par pārāk augstu temperatūru u.tml.
Vienkārši lietojami un pārdomāti nodalījumi. Tiem, kuri vēlas, lai produktu uzglabāšana saldētavā būtu ērtāka, ieteicams pievērst uzmanību tam, kādi ir plaukti, vai tos var pielāgot, mainīt, vai ir atvilktnes, grozi, kādi ir to izmēri utt.

Vienmērīga temperatūra. Laba saldētava spēj uzturēt vienu un to pašu temperatūru visos nodalījumos pat tad, ja gaisa temperatūra telpā mainās.

Klusa darbība. Saldētavas ar manuālo atkausēšanas sistēmu darbina kompresoru retāk, tādēļ parasti it klusākas nekā iekārtas ar automātisko atkausēšanas sistēmu.

Vienkārša atkausēšana. Ja izvēlies modeli, kuram ir manuālā atkausēšanas sistēma, pievērs uzmanību, lai tam būtu drenāžas caurule vai vieta, caur kuru ērti varētu novadīt ūdeni, kas radīsies atkausēšanas procesā. Visvienkāršāk īsto modeli atrast tiešsaistē, jo saldētavas internetā var ērti atlasīt pēc dažādiem kritērijiem. Piemēram, interneta veikalā 220.lv tu vari izvēlēties īsto modeli, vadoties pēc cenas, tipa, preču zīmes, uzstādīšanas veida, garuma, krāsas, saldētavas vadības un atkausēšanas sistēmas.

Zems enerģijas patēriņš. Taupīgākās saldētavas apzīmētas ar A+++ energoefektivitātes klasi. Protams, mūsdienās ir sastopamas arī A++, A+ un citu klašu iekārtas, taču ilgtermiņā ietaupījums būs lielāks, ja izvēlēsies augstāku klasi.

Uzticama darbība. Labai saldētavai ir jābūt pozitīvām pircēju atsauksmēm, kā arī jāspēj saglabāt aukstumu arī diennakti pēc tam, kad, piemēram, pazudusi elektrība (ar noteikumu, ka saldētava netiek atvērta).

Kas tev jāzina?

Kā tu plāno izmantot saldētavu. Ja tev nepieciešams papildinājums pārāk mazai ledusskapja saldētavai, laba izvēle būs vertikālais modelis, kas nodrošina ērtu nodalījumu pārskatīšanu un pieejamību. Savukārt, ja plāno saldēt un uzglabāt lielu daudzumu gaļas vai citu produktu, piemērotāka būs ietilpīga horizontālā saldētava, kas patērē mazāk elektroenerģijas. Pievērs uzmanību arī tām īpašībām, kuras tev ir svarīgas. Durvju bloķēšanas sistēma noderēs tiem, kam mājās ir mazi bērni savukārt ātrā sasaldēšana var tikt izmantota, lai saglabātu dārzeņu, augļu un zaļumu svaigo garšu un izskatu. Zemākas temperatūras zona būs piemērota saldējuma uzglabāšanai, lai uzturētu to patīkamo konsistenci.

Cik lielu saldētavu man vajag? Jo lielāku modeli izvēlēsies, jo augstākas būs izmaksas par elektrību, kā arī tev būs nepieciešams vairāk vietas. Tiem, kuri grib izmantot saldētavu, lai uzglabātu dažus produktus, ledu u.tml., pietiek ar mini modeļiem. Savukārt lielāka dārzeņu, ogu, augļu, zaļumu, gaļas u.c. produktu daudzuma uzglabāšanai labāk izvēlēties vidējos un lielos modeļus.

Kur novietošu saldētavu? Pirms veic pirkumu, noteikti izmēri, kāda ir platība, kuru vari atvēlēt saldētavai virtuvē vai kādā citā telpā. Atstāj vairākus centimetrus brīvu vietu ap iekārtu, lai tai būtu viegli piekļūt, kā arī ņem vērā durvju ailes platumu un augstumu, kas noteiks, vai saldētavu var ienest mājoklī.

Vai mani apmierina saldētava ar manuālo atkausēšanas sistēmu? Šāda veida atkausēšana nodrošina klusāku saldētavas darbību, produkti tik ātri neizžūst, kā arī iekārta ir energoefektīvāka. Tomēr, ja tu ļausi saldētavas iekšienē izveidoties pārāk biezai ledus kārtai, par elektrību var nākties maksāt vairāk. Ja tevi neapmierina ideja, ka aptuveni divas reizes gadā saldētava būs jāatkausē, vēlams iegādāties modeli ar automātisko atkausēšanu.

Vai saldētava palīdzēs ietaupīt? Šis aspekts ir atkarīgs no tā, kādu modeli izvēlēsies un kā to izmantosi. Lielākoties ieteicams pirkt mazāku saldētavu, jo neizmantota platība gluži vienkārši lieki tērēs enerģiju. Ja saldētavu lieto regulāri, šis būs labs ieguldījums, kas ilgtermiņā atmaksāsies, jo nevajadzēs pirkt produktus, kurus, piemēram, vari izaudzēt pats vai salasīt mežā, un pēc tam sasaldēt ilgākam laikam. Iekārta arī noder, ja iegādājies ēdienus un produktus lielākā daudzumā.

Nepalaid garām atlaides un akcijas saldētavām interneta veikalā 220.lv. Ienāc jau šodien!