Staburags.lv ARHĪVS

Polikarbonāta siltumnīcas – jauns un inovatīvs siltumnīcu veids. Ar ko tas ir īpašs?

.

2018. gada 3. maijs 00:00

539
Polikarbonāta siltumnīcas – jauns un inovatīvs siltumnīcu veids. Ar ko tas ir īpašs?

Ņemot vērā to, ka mūsu klimata apstākļos nav iespējams izaudzēt ikvienu mums kāroto augu, alternatīvs risinājums ir siltumnīcas. Siltumnīcās var audzēt dažāda veida augus, taču pirms to iegādāšanās ir jāapsver katra siltumnīcas veida priekšrocības un trūkumi, lai gala rezultātā varam izvēlēties sev piemērotāko variantu.

Galvenie siltumnīcu segumu veidi ir stikls, plēve un polikarbonāts. Mūsdienās vēl joprojām ir novērojams, ka cilvēki izmanto stikla siltumnīcas, tomēr šāda veida siltumnīcām ir vairāki trūkumi. Pirmkārt, vasaras karstākajā laikā, kad ir novērojama augsta gaisa temperatūra un spēcīga saules iedarbība, augi ir pakļauta apdegšanai. Tas ir izskaidrojams ar to, ka stiklā nav gaismas filtra. Otrkārt, stikls ir viegli plīstošs un trausls, tādēļ ir jābūt ļoti uzmanīgiem. Stiklam saplīstot, ir iespēja nopietni savainoties, kā arī jauna stikla ievietošana ir diezgan sarežgīts process. Treškārt, siltumnīcas stikla pārsegums ir samērā ierobežots, jo galvenokārt tas ir piemērots tikai teltsveida siltumnīcās. Ceturtkārt, stikla siltumnīcām ir nepieciešama nopietna apkope, īpaši gada aukstākajos mēnešos, tādēļ vislabāk šos stiklus noņemt no siltumnīcas, lai stiklu spraugās nesakarājas ūdens, un, tam sasalstot, nepalielinās iespēja rasties plaisām. Arī plēves seguma siltumnīcām ir daudzi trūkumi, sākot ar zemu triecienizturīgumu un beidzot ar kaitīgā uzltravioletā starojuma augsto caurlaidību, kas augiem ir lielā  mērā kaitīga.
Samērā jauns un inovatīvs risinājums ir polikarbonāta siltumnīcas, kas savu priekšrocību dēļ laika gaitā iegūst arvien lielāku popularitāti.

Polikarbonāts ir sintētisks polimēra materiāls, kas ir izgatavots ar šūnām jeb kamerām. Šūnās saglabājas saules siltums arī aukstajās dienās un naktīs. Šī siltumizolējošā īpašība, atšķirībā no stikla un plēves seguma siltumnīcām, ir iemesls, kādēļ jau agrā pavasarī un vēlā rudenī tajās var stādīt stādus. Šādu siltumnīcu var izmantot un apkurināt visu gadu.

Polikarbonāta stiltumnīcas pārsegums ir īpašs ar to, ka tam ir gaisa starpslānis, kas nodrošina to, ka nav novērojamas nozīmīgas gaisa temperatūras svārstības, lielākoties gaisa temperatūra nesasniedz vairāk par 30 grādiem. Polikarbonāts izkliedē gaismu, tādēļ augi tiek pasargāt no sadegšanas. Tajā pašā laikā polikarbonāta siltumnīcas pārsegums aizsargā siltumnīcu un tās augus pret salnām, kad gaisa temperatūra mēdz nokrist līdz aptuveni -4 līdz -6 grādiem, tādējādi nodrošinot kvalitatīvu siltumizolāciju.

Polikarbonāta siltumnīcas, kas ir pieejamas gan tonētas, gan bezkrāsainas, sava estētiskā izskata dēļ ir izmantojamas arī kā dārza dizaina elements. Tomēr ir jāatceras, ka  polikarbonāta loksnes, kas sastāv no savienotām caurulēm, ir jāuzklāj pareizi. Tās savienoto caurulīšu gali ir jāaizklāj ar speciāli tam paredzētu līmplēvi. Līmplēve ir jāizvēlas tāda, lai tā izturētu klimatiskos apstākļos, kādos dzīvojam. Tam ir liela nozīme, jo, mitrumam un putekļiem iekļūstot caurulītes, polikarbonāts kļūst dzeltenīgs, tādējādi var zaudēt savu vizuālo pievilcību.

Lai arī polikarbonāts ir gandrīz 12 reizes vieglāks par stiklu, atšķirībā no stikla, kam ir aptuveni 50 reizes mazāka izturība nekā polikarbonātam, un plēves seguma siltumnīcām, kuru izturība ir ļoti zema, polikarbonāta siltumnīcas ir triecienizturīgas, tādēļ nebūs jāsatraucas par to, ka klimatisko apstākļu, piemēram, vētras vai tehnisko bojājumu rezultātā siltumnīcas segums varētu tikt traumēts.

Lai arī polikarbonāta siltumnīcas izmaksu ziņā ir dārgākas par stikla vai plēves seguma siltumnīcām, tomēr tās kalpo diezgan ilgu laiku, tādēļ šāda veida siltumnīcas ietaupīs jūsu laiku un, ilgtermiņā skatoties arī līdzekļus. Izvēle ir ikviena paša ziņā.