Staburags.lv ARHĪVS

Apkures sistēmas katli. Kādas priekšrocības un kādi trūkumi tiem ir?

.

2018. gada 2. maijs 00:00

1221
Apkures sistēmas katli. Kādas priekšrocības un kādi trūkumi tiem ir?

Cik omulīga un patīkama ir sajūta, kad aukstajos ziemas mēnešos varam sēdēt mīkstajā dīvānā, malkojot tēju, un caur loga rūts baudīt ziemīgās ainavas! Siltums ir ikvienas dzīvojamās telpas un ikviena cilvēka laimes formulas neatņemama sastāvdaļa. Lai arī mums gribētoties aprobežoties ar apkures nodrošināšanu tikai ziemas periodā, Latvijas klimatiskie apstākļi mūs nelutina, tādēļ arī pavasara un rudens periodos ir nepieciešams papildus siltums. Tas liek aizdomāties, cik nozīmīga loma ir mūsu izvēlētajai apkures sistēmai, tādēļ ir nepieciešams izvēlēties praktiski ērtāko, ekonomiski izdevīgo un atbiltošāko apkures sistēmas veidu mūsu dzīves apstākļiem.

Lai spētu nodrošināt siltumu, vienlaicīgi kontrolējot izmaksas par to, mūsdienīgākais risinājums ir apkures katlu ieviešana mājoklī. Lai arī sākotnēji šis rinājums šķiet dārgāks, ņemot vērā apkures katlu uzstādīšanas sistēmas, ir jāatceras, ka ar granulu katlu palīdzību ir iespēja nodrošināt nepārtrauktu un vienmērīgu siltuma padevi, kas, ņemot vērā statistiku, mūsdienās ir ļoti būtiska vajadzība.

Apkures katlu nepārtrauktība nepieprasa papildu darbību, šie katli atkarībā no to veida, ir spējīgi patstāvīgi darboties ilgāku laiku - no pāris dienām līdz pat divām nedēļām. Apkures katlu iegādāšanas procesa viens no galvenajiem uzdevumiem ir nopirkt pareizo apkures katlu ar pirmo reizi, lai tas būtu ilgtermiņa un finansiāli izdevīgs pirkums. Kādus apkures katlus mūsdienās piedāvā un kādu apkures katlu izvēlēties savam mājoklim?

Kopumā ir pieejami dažādi apkures katli, taču galvenie ir gāzes, granulu un malkas apkures katli. Izvēloties savam mājoklim piemērotāko apkures katlu, ir jāizvērtē vairāki kritēriji. Pirmkārt, ir jāizvērtā mājokļa kopējā apsildāmā platība. Apkures katli galvenokārt atšķiras pēc to lieluma, kā arī spējas saražot noteiktu siltuma daudzumu. Tieši tādēļ sākotnēji ir nepieciešams sazināties ar speciālistu, informējot par sava mājokļa platību. Otrkārt, ir nepieciešams izvērtēt telpas siltuma zudumus. Izvērtējot šos abus kritērijus, ir iespējams noteikt jaudu – cik lielas jaudas katls ir nepieciešams, lai nodrošinātu nepieciešamo siltuma daudzumu. Šie ir galvenie, taču ne vienīgie kritēriji, kas ir jāvērtē.

Granulu katli ir viens no populārākajiem apkures katlu veidiem Latvijā. Ar ko tie ir īpaši? Pirmkārt, jau ar to, ka granulu apkures katla lietošana ir uzskatāma par automatizētu apkures sistēmu. To ir nepieciešams pāris reizes nedēļā papildināt, kā arī dažas reizes mēnesī iztīrīt. Otrkārt, šis apkures sitēmas veids ir videi nekaitīgs – mūsdienās, ņemot vērā gaisa piesārņojuma līmeņa palielināšanos, daudziem cilvēkiem šis nosacījums ir ļoti būtisks, jo ikvienam ir vēlme dzīvot pēc iespējas tīrākā vidē. Treškārt, granulu katlu uzstādīšanas izmaksas ir salīdzinoši zemas. Bet ir jāatceras, ka būs nepieciešama papildus telpa, kur šo katlu novietot.

Ja mājokļa tuvumā atrodas gāzes vads, tad laba izvēle ir gāzes apkure. Šī apkures veida automatizācijas pakāpe ir atkarīga no izvēlētā gāzes apkures katla modeļa, sākot ar vienkāršu gāzes apkures katla sistēmu ar iespēju sistēmā iestatīt noteiktu un vienmērīgu apkures šķidruma temperatūru līdz pat modernākajam gāzes apkures katlam, kura sistēma pati regulē temperatūru. Protams, no tā ir atkarīga arī apkures katla cena. Kopumā ir pieejami divu veidi gāzes apkures katli – tradicionālie jeb konvencionālie apkures katli bez piespiedu dūmgāzu novadīšanas un modernākie jeb kondensācijas tipa katli ar piespiedu dūmgāzu novadīšanu, kas ļauj sadedzināt gāzi efektīvāk. Ja jūsu galvenie kritēriji ir ērtība un komforts, tad gāzes apkures katli ir piemēroti tieši jums, taču ir jāatceras, ka kurināmā izmaksām ir tendence palielināties.

Ekonomiskākais apkures veids ir malkas apkures katli, kas tiek dēvēti arī par cietā kurināmā katliem. Pirms šāda katla iegādāšanās ir jāizvērtē katla ietilpība, nosakot siltummaiņas izkrātojumu, pieļaujamās malkas pagales garumu un citus faktorus. Izvēloties šādu apkures katlu, ir jārēķinās ar zemu automatizācijas pakāpi un fizisko darbu, tomēr, ja tas jau ir iegādāts, taču neattaisno cerības, tad tam vienmēr ir iespēja uzstādīt granulu degli, palielinot automatizācijas pakāpi. Tādā veidā tiek iegūts kombinētais apkures katls.

    Ņemot vērā, ka ir diezgan būtiski atrast piemērotāko apkures katlu jau ar pirmo reizi, lai nav lieki jāpārmaksā, vienmēr ir ieteicams sazināties ar speciālistu.