Staburags.lv ARHĪVS

Kādu mašīnu pirkt – jaunu vai lietotu?

.

2018. gada 27. aprīlis 12:14

754
Kādu mašīnu pirkt – jaunu vai lietotu?

Tas ir noticis. Tava mašīna nokalpojusi savu laiku, un ir pienācis brīdis iegādāties citu transportlīdzekli. Reklāmas televīzijā kliedz – jauns auto! Iegādājies jaunu mašīnu! Lai arī, protams, tas skan vilinoši, tu arī esi dzirdējis atsauksmes no draugiem par to, kā viņiem izdevies nopirkt lietotu auto labā stāvoklī. Izlemt, kuram variantam dot priekšroku, nav viegli. Šajā rakstā vari izlasīt jaunu un lietotu mašīnu iegādes priekšrocības un trūkumus.

Jauns auto

Nenoliegsim – svaigas mašīnas salona smarža, perfektā virsbūve un kvalitāte tā vien mudina noelsties sajūsmā. Mūsdienu patērētāju sabiedrībā jauns auto nenoliedzami ir statusa simbols, kas apliecina tavu finansiālo stāvokli. Taču, neņemot vērā izskatu, šādām mašīnām ir vairākas citas pozitīvas īpašības.
Priekšrocības. Pirmkārt, jauns auto ir jauns auto! Tas acīmredzami ir uzticamāks, un, ja kaut kas notiks, tev palīdzēs apdrošināšana. Tāpat, iegādājoties mašīnu tikko no salona, tev nebūs jāuztraucas par to, kā tas ticis lietots pirms tevis. Daudziem jaunajiem auto ir iebūvēta sistēma, kas palīdz orientēties, esot uz nepazīstama ceļa, kā arī pasargā no negadījumiem (sensori utt.).

Tāpat, protams, šobrīd tirgū pieejamie modeļi daudz saudzīgāk lieto degvielu, kā arī ir drošāki. Mūsdienās daudzi auto tirgotāji piedāvā arī izdevīgus līzinga nosacījumus, kas padara mašīnas iegādi daudz vienkāršāku un izdevīgāku.

Trūkumi. Pirmkārt, jauna auto pirkšana ir visai dārgs prieks. Turklāt, tās vērtība pēc iegādes krītas visai strauji – jau pirmajos gados. Būtībā, tas nozīmē, ka tiklīdz tu izbrauksi no salona vai stāvlaukuma ar savu jauno mašīnu, tās vērtība jau būs ievērojami samazinājusies. Reti kurš var atļauties nopirkt šādu auto uzreiz, tādēļ ir jārēķinās ar to, ka katru mēnesi būs jāmaksā ievērojama summa, un tas turpināsies vairākus gadus.

 Tāpat jāpievērš uzmanība apdrošināšanas izmaksām. Kā zināms, OCTA ir obligāta visiem sauszemes transportlīdzekļiem, tāpēc ir vērts padomāt, kā to nopirkt lētāk. Lai to izdarītu, ienāc Manapolise.lv un salīdzini OCTA polišu cenas pie Latvijas labākajiem apdrošinātājiem.

Vēl viens aspekts, kas jāņem vērā – pat tad, ja tu šobrīd nopirksi jaunāko un modernāko auto modeli, kāds pieejams tirgū, pēc neilga laika tā vietā būs atrodami jau citi, tāpēc neuzķeries uz pirmo reklāmas āķi, kas mudina pirkt arvien lielākas un dārgākas motorizētās “rotaļlietas”. Un neaizmirsti arī to, ka, ja jaunais auto tiks saskrāpēts vai sabojāts, tas būs daudz nepatīkamāk nekā tad, ja mašīna būtu bijusi lietota.

Lietots auto

Lai arī šādas mašīnas ir grūti salīdzināt ar svaigumu un izsmalcinātību, ko piedāvā jaunie modeļi, viens no svarīgākajiem aspektiem, kas šeit tiek ņemts vērā, ir finansiālais izdevīgums. Turklāt, ja paveicas, ir iespējams pat atrast pēdējo gadu modeļus ar zemu nobraukumu.

Priekšrocības. Šis ir labs veids, kā savā īpašumā iegūt transportlīdzekli ierobežotā budžetā. Ne visiem ir iespēja atļauties maksāt par jaunu mašīnu. Turklāt ne visi lietotie auto ir ļoti veci un nolietoti, taču, protams, ir jābūt uzmanīgiem un gudriem, izvēloties modeli, kuru pirkt. Tāpat, jāuzmanās arī no krāpniekiem, kas var pārdot šķietami labas kvalitātes mašīnu, kas pēc pāris kilometriem vairs nekustēsies uz priekšu.

Vēl viens aspekts, kas piemīt vecākiem un lietotiem modeļiem – tev tik ļoti nebūs jāsatraucas par to, kādas būs sekas, ja ar mašīnu kaut kas notiks. Iespējams, arī remonts būs lētāks un rezerves daļu atrašana – vieglāka. Turklāt, ja vēlēsies, pēc laika vienkāršāk varēsi iegādāties citu modeli.

Trūkumi. Par spīti visām pozitīvajām īpašībām, pastāv augsts risks, ka tu nekad līdz galam neuzzināsi, kas ar mašīnu, kuru iegādājies, iepriekš ir noticis. Varbūt tā iekļuvusi avārijā utt. Tādēļ arī uzticamības līmenis šajā gadījumā ir krietni zemāks nekā tad, ja pērc jaunu auto. Ir dzirdēti dažādas situācijas, kad pircējs iegādājas mašīnu, kura izskatās laba, taču pēc laika parādās dažādas problēmas un, noņemot krāsu, izrādās, ka transportlīdzeklis ir bijis sasists un teju “salipināts” kopā no atsevišķām daļām. Tādēļ, ja dodies pirkt lietotu auto, vienmēr paņem līdzi kādu speciālistu, kas palīdzēs izvērtēt, vai konkrētais modelis ir pietiekami labs un ieguldītās naudas vērts.

Tātad – jaunu vai lietotu?

Lēmumu par to, kādu transportlīdzekli iegādāties, tev jāpieņem, izvērtējot dažādus faktorus. Tev jāsaprot, kāda ir tava finansiālā situācija (ne tikai šobrīd, bet ilgtermiņā), ko tu vēlies redzēt savā auto un kā tas tiks izmantots. Tu jutīsies drošāk, ja iegādāsies uzticamu auto, kas ir pašsaprotami. Lai arī kādas būtu tavas pārdomas, beigās tās visas nonāks pie finansiāliem apsvērumiem. Tie arī visātrāk palīdz “izfiltrēt” pieejamos variantus un saprast, kas tev nepieciešams un ko tu vari atļauties.