Staburags.lv ARHĪVS

Būt drošam par sevi un nākotni

.

2018. gada 26. aprīlis 09:28

55
Būt drošam par sevi un nākotni

Mūsdienu cilvēks ļoti augstu vērtē drošību – drošību par sevi, saviem tuviniekiem, savu veselību, savu finansiālo drošību, sava mājokļa un vērtīgo lietu, kas viņam pieder, drošību.

Tomēr mūsdienu pasaulē tieši šī drošības sajūta, reizēm ir visnepastāvīgākā. Lai gan ikdienā neaizdomājamies un lieki neradām sev stresu, domājot un plānojot par to, ko darīsim, ja gadīsies iekļūt avārijā, notiks kāda nelaime mājoklim, radīsies nopietnas veselības problēmas, vai citas ķibeles, tomēr noteiktā apziņas līmenī mūs visus tas satrauc un ļoti rūp. Ne velti, apdrošināšana ir viena no nozarēm, kas pēdējos gados strauji attīstījusies un cenšas piedāvāt saviem klientiem arvien plašāku piedāvājumu klāstu – arvien vairāk iespēju nodrošināties, ka noteiktas dzīves jomas un lietas mūsu dzīvēs būs pasargātākas, nodrošinātākas pret nelaimēm un neparedzētākām situācijām.

Apdrošināšana ir labs veids, kā radīt sev lielāku drošības sajūtu par jomām, kas mums dzīvē šķiet svarīgas un kurās negribam piedzīvot lielus un nozīmīgus zaudējumus.

No nelaimēm un dažādiem nepatīkamiem negadījumiem neviens nav pasargāts. Un brīžos, kad lasām ziņās vai skatāmies TV par notikumiem, kur ugunsnelaimē zaudēta māja, vai kalnu slēpošanas kūrortā cietuši atpūtnieki, apzināti nedomājam, ka tas varētu notikt arī ar mums – vienlaicīgi, apdrošināšana ir tā, kas ienāk prātā šādos brīžos – vai šie cilvēki bija apdrošināti?

Apdrošināšanas veidi, kādi sastopami, ir daudz. Ieskaitot gan obligātās, gan brīvprātīgās apdrošināšanas izvēles, kā privātpersonām, tā uzņēmējiem. Uzņēmēji visbiežāk izvēlas apdrošināt savus resursus un īpašumus, jo gadījumos, kad no nulles un idejas izveidots plaukstošs uzņēmums, papildus līdzekļu ierēķināšana izdevumos, lai pasargātu to no neparedzētām un nepatīkamām nelaimēm, izvairoties no lieliem zaudējumiem, kas varētu arī novest pie uzņēmuma slēgšanas, šķiet gluži loģiska darbība un vērtīga piesardzība, kas nekad nenāk par ļaunu. Uzņēmēji daudz biežāk izvēlas apdoršināt savu uzņēmumu, tam piederošos īpašumus, vai ar to saistītos procesus, jo ieguldījums ir pārāk liels, lai riskētu atstāt visu nejaušības ziņā. Privātpersonas apdoršināšanu vairāk izvēlas specifiskās jomās, kas šķiet visbūtiskākās, lai pasargātu sevi un ar mazākām raizēm dzīvotu pilnvērtīgu dzīvi.

Privātpersonas izvēlas veselības, dzīvības, mājokļa un auto apdrošināšanu, kas arī ir populārākās apdrošināšanas formas. Veselības apdrošināšana, lai gan reizumis nodrošināta arī no darba vietas, ir plaši izvēlēta, ņemot vērā, ka veselības problēmu risks ir augsts ikvienam no mums. Tas nenozīmē, ka veselības riski attiecas tikai uz nopietnām saslimšanām, traumām un ilgstošām slimībām. Reizēm arī skatoties gada griezumā, ārsta apmeklējumam un dažādu speciālistu apmeklējumam iztērējam diezgan daudz, kur savukārt veselības apdrošināšana varētu būt lieti noderējusi. Tiem, kas nav pārliecināti, vai trūkst informācijas par to, kāpēc veselības apdrošināšana varētu būt izdevīga un vērtīga, noteikti vajadzētu vērsties pie apdoršinātājiem, pēc konsultācijas. Skeptiķi var vērsties pie vairākiem apdrošinātājiem, uzklausot dažādus piedāvājumus un izsverot, kurš ir labākais un cik izdevīga un vajadzīga tieši viņiem ir veselības apdoršināšanas polise. Tomēr, apgalvot, ka tā nav nepieciešama un iegādāties to ir lieki, būtu kļūdaini. Kā zināms, cilvēki visbiežāk pie ārsta vēršas novēloti – kad slimība jau progresējusi vai par parastākais sezonālais vīruss ieguvis nepatīkamus apmērus. Kā viens no argumentiem – finanšu trūkums dotajā brīdī – veselības apdoršināšanas polise  šādu situāciju rašanos varētu krietni vien samazināt.

Otra vērtīga apdrošināšana ir mājoklim – tā ir viena no (pēc statistikas) lielākajām vērtībām, ko cilvēki atzīst, kā būtisku. Gan tiem, kas iegādājušies dzīvokli, gan tiem, kam pieder sava privātmāja, mājoklis ir vērtība. Atgadoties nelaimes gadījumiem, kas saistīti ar mājokli (vispostošāk – ugunsnelaime, varbūt arī ūdens radīti bojājumi, zagļi, elektroierīču radīti nelaimes gadījumi un tā tālāk), atkarībā no zaudējumiem un nelaimes gadījuma apmēriem, mājokļa īpašnieks var zaudēt ļoti daudz, ja ne pat palikt bez sava mājokļa un visas ilgi krātās un rūpīgi veidotās iedzīves. Šādas situācijas nav retums, un tad mājokļa apdrošināšana ir ārkārtīgi liels atbalsts, jo īpaši, ja atgadījusies ugunsnelaime. Ņemot vērā, ka daudzos gadījumos par mājokli joprojām maksājam kredītu bankai, tā zaudēšana radīs dubultus izdevumus un nepatīkamus brīžus, ka laikus nebūsim padomājuši par apdrošināšanu.

Auto apdrošināšana, kā zināms, ir gan obligāta, gan brīvprātīga. Tomēr arvien vairāk auto īpašnieku izvēlas arī brīvprātīgo auto apdrošināšanu – KASKO, kas pasargā no dažādām nepatīkamām situācijām, kurās varam iekļūt ar savu auto. Nebūt nav jāiekļūst, vai jāizraisa avārija, lai rastos zaudējumi auto. Dzīvnieki, garnadži, dabas stihijas, tas viss var radīt zaudējumus auto īpašniekam, kamēr izdevumi, to novēršanai var nebūt no mazajiem. Turklāt, arī auto zādzību skaits noteiktiem markas auto ir pieaudzis, kas ir papildus arguments, izvēlēties auto apdrošināšanu.