Staburags.lv ARHĪVS

Kāpēc grūtniecības laikā nepieciešami ultrasonogrāfijas izmeklējumi

.

2018. gada 29. marts 10:06

20
Kāpēc grūtniecības laikā nepieciešami ultrasonogrāfijas izmeklējumi

Ultrasonogrāfija grūtniecēm ir izmeklējums, ko ārsts nozīmē vismas divas vai trīs reizes grūtniecības laikā. Gadās, ka grūtnieces bažījas par izmeklējuma nepieciešamību un kaitēšanu gaidāmajam mazulim. Tomēr tam nav pamata, jo ultrasonogrāfija ir efektīvākais veids, kā sekot grūtniecības gaitai, mazuļa veselībai un laikus diagnosticēt problēmas.

20180329-1014-untitled-design.jpg




Kad un kādos nolūkos tiek veikta ultrasonogrāfija grūtniecēm


  • Grūtniecības fakta apstiprināšanai

Brīdī, kad ir aizdomas par grūtniecības iestāšanos, parasti tiek izmantots grūtniecības tests, ko lieto mājas apstākļos. Tomēr tā nav pilnībā ticama metode, tāpēc ir jāpārliecinās par grūtniecības faktu pie ginekologa, kurš veic apskati, nozīmē asins analīzes, arī tiek veikta ultrasonogrāfija, kas skaidri parāda, vai ir iestājusies grūtniecība, vai tā attīstās.


  • Lai izslēgtu ārpusdzemdes grūtniecību

Ultrasonogrāfija grūtniecēm nepieciešana ne tikai paša fakta konstatācijai, bet arī tāpēc, lai jau sākumā konstatētu, kurā vietā auglis ir ieligzdojies, vai tas attīstās un nav draudu tā dzīvotspējai. Pastāv iespēja, ka tests un analīzes uzrāda grūtniecību, kas ir ārpus dzemdes, tāpēc nav dzīvotspējīga un var pat apdraudēt sievietes dzīvību, var tikt zaudēti olvadi vai būt citas komplikācijas. Tāpēc šis fakts jākonstatē pēc iespējas ātrāk.


  • Lai noteiktu mazuļa dzimumu

Lai gan joprojām ir daudz topošo vecāku, kuri nevēlas līdz dzemdībām zināt mazuļa dzimumu, tomēr vairumā gadījumu šis jautājums ir ļoti aktuāls. Tieši ultrasonogrāfja ir visprecīzākais veids, kā noteikt gaidāmā mazuļa dzimumu, jo šī vizuālā diagnostika ir samērā precīza. Protams, var būt kļūdas, ja mazulis ir tādā pozā, kas mazina redzamību, bet vairumā gadījumu ārsti dzimumu nosaka precīzi.

20180329-1003-usg-grutn2.jpg




  • I trimestris: grūtniecības laika precizēšanai, pataloģiju risku izvērtēšanai

Pirmajā trimestrī ultrasonogrāfija grūtniecēm obligāti jāveic laikā no 11. līdz 13. grūtniecības nedēļai. Tas ir periods, kad samerā precīzi var noteikt grūtniecības laiku pēc mazuļa izmēriem un citiem faktoriem. Tāpat šajā laikā jāveic pirmie mērījumi un pārbaudes, lai izslēgtu pataloģiju riskus. Topošie vecāki šajā brīdī var uzzināt, ka mazulim ir paaugstināts risks ģenētiskām pataloģijām, tāpēc ārsts var nozīmēt padziļinātas pārbaudes, kas ne vienmēr apstiprinās. Tomēr ir labāk laikus uzzināt par šādām problēmām, lai ārsti varētu lemt par tālāko rīcību.


  • II trimestris: mazuļa attīstības izvērtēšanai

Nākamā obligātā ultrasonogrāfija grūtniecēm ir laikā no 18. līdz 22. nedēļai, kad ārsti jau var daudz precīzāk izvērtēt mazuļa attīstību. Tiek izpētīti un izmērīti iekšējie orgāni, to novietojums un attīstība atbilstoši vecumam. Šajā izmeklējumā var atklāt iespējamās veselības problēmas mazulim, kas ļauj ārstiem jau laikus sagatavoties, ka pēc dzimšanas bērniņam būs nepieciešama palīdzība un īpaša aprūpe.


  • III trimestris: dzemdību laika precizēšanai; stāvokļa izvērtēšanai

Jo tuvāk nāk dzemdību laiks, jo lielāka slodze ir mātes ķermenim. Ja iepriekš bijuši ķeizargriezieni, tad īpaši jāuzmana rēta, tāpat jāseko līdzi tam, kā mazulis jūtas. Tāpēc ultrasonogrāfija grūtniecēm trešajā trimestrī ļauj labāk sagatavoties dzemdībām, izvērtēt dažādus riskus, kas var rasties šajā procesā, precizēt dzemdību laiku, pārliecināties par mazuļa guļu un citiem būtiskiem faktoriem.


  • Jebkuru bažu vai aizdomu izvērtēšanai

Tieši tāpēc, ka ultrasonogrāfija ir nekaitīga un ātri veicama, tā ir ļoti labs palīgs ginekologu un dzemdību speciālistu darbā. Ultrasonogrāfija grūtniecēm var tikt veikta ne tikai tad, kad to nosaka aprūpes plāns, bet jebkurā situācija, kad ārstam vai mātei ir aizdomas un bažas par to, ka mazulis nejūtas labi, kaut kas nav kārtībā. Mātes sirdsmiers ir ļoti svarīgs, kā arī viņas nojautas mēdz būt pareizas. Ja ir spēcīgas aizdomas un nemiers, ka kaut kas nav labi, tad ārsts to neignorēs un veiks pārbaudes, ultrasonogrāfiju un citus izmeklējumus, lai izslēgtu bažas un nomierinātu grūtnieci. Jo viņas miers ir arī bērniņa miers.


Ārsts neieteiks veikt ultrasonogrāfju tikai prieka dēļ vai tāpēc, lai paskatītos uz mazuli, ja izmeklējumam nav medicīniska pamatojuma. Tomēr nav arī nekāda pamata baidīties no šī izmeklējuma un atteikties to veikt tad, kad jāveic skrīnings un citi būtiski izmeklējumi, tikai tāpēc, ka ir dzirdētas baumas par izmeklējuma kaitīgo ietekmi. Tieši ultrasonogrāfija ir sniegusi vēl nebijušas iespējas ginekoloģijā un dzemdniecībā, samazinot mātes un bērna apdraudējumu, panākot veiksmīgu grūtniecības iznākumu — veselu mazuli un māti.