Staburags.lv ARHĪVS

Sasaldēt vasaru ziemai

.

2018. gada 29. marts 00:00

71
Sasaldēt vasaru ziemai

Vasarā parasti cenšamies sarūpēt pārtiku ziemai. Tas mums gluži vai ģenētiski iekodēts – vākt un veidot krājumus, lai ziemas bargajos un aukstajos mēnešos nebūtu jāiet medīt, būtu pietiekami daudz vajadzīgo vitamīnu un barības vielu. Tiesa, mūsdienu cilvēks medīt dodas uz lielveikalu, kurā nekad netrūkst vajadzīgo pārtikas krājumu, kas mazliet mazina mūsu vajadzību krāt, vākt un veidot pārtikas uzkrājumus ziemai. Tomēr mēs mīlam atgriezties pie senču paražām, un nu jau labu laiku populāra atkal kļuvusi krāšana un vākšana. Ievārījumu un kompotu vārīšana ir nezudusi tradīcija, un tas, glabājoties pagrabā, vienmēr ir bijis lielisks ziemas našķis. Arī mājās skābēti un marinēti gurķi vai kāposti. Tiesa, šīs vairāk ir laukos dzīvojošo cilvēku darbības – novācot ražu, gatavot krājumus ziemai. Pilsētnieki vairāk mīl doties uz lielveikaliem. Jāatzīst, protams, mājās gatavotie gurķi vai ievārījums garšo nesalīdzināmi labāk, kā veikalā pirktais, tāpēc arī bieži vien dodamies pie vecmāmiņām un radiem uz laukiem pēc šiem gardajiem našķiem.

Tomēr arī pilsētnieki pēdējos gados sākuši aktīvāk nodarboties ar ēdiena rezervju uzkrāšanu - vairāk gan tas saistās ar saldētām ogām, dārzeņiem, gaļu, zivīm. Saldējam pārtiku, lai saglabātu to ziemai, lai tā nezaudētu savus vitamīnus un labās īpašības un, lai arī ziemā varam našķēties ar veselīgajām un gardajām vasaras un rudens veltēm. Lielveikalā saldētos augļus un dārzeņus nopirkt gan var, tomēr tos, ar pašu vāktajiem vai laukos izaudzētajiem, salīdzināt īsti nevar.

Arī tas, kādus saldētavu veidus izvēlas pilsētnieki vai lauku ļaudis, atšķiras. Laukos, kur vairāk vietas un vairāk uzglabājamās pārtikas – visbiežāk izvēlas iegādāties horizontālās saldētavas, kurās var kompakti uzglabāt vairāk pārtikas, bet kuras aizņem arī vairāk vietas. Vertikālās saldētavas bieži vien ir pilsētnieku pirmā izvēle. Un lai gan esam pieraduši, ka arī ledusskapji nāk komplektā ar saldētavām, tajās uzglabāt nemaz tik daudz nevar. Galu galā vēlamies, lai ledusskapis kalpo tam paredzētajam mērķim (ar pietiekami lielu izmantojamo vietu), un arī lai saldētava kalpo savam mērķim (kurā var daudz salikt). Bieži vien domājam, ka divas atsevišķas vienības telpā aizņems pārāk daudz vietas, tomēr šajā gadījumā ir otrādi – izvēloties atsevišķi vertikālo saldētavu un nelielu ledusskapi bez saldētavas, vietu telpā tikai ietaupīsim, ne zaudēsim.

Svarīgs ir ne tikai saldētavas veids – vertikālās saldētavas vai horizontālās, bet arī to funkcijas. Nav tā, ka saldētava tikai saldē un punkts. Ir nianses, kurām ir vērts pievērs uzmanību. Piemēram, saldētavas ar No Frost funkciju nav jāatkausē, jo uz tās sienām neveidojas papildus leduskārtiņa. Ir saldētavas uz riteņiem, kas ļauj tās pārvietot telpā, kad un ja nepieciešams.

Ir saldētavas, kurām var noregulēt ekonomisko režīmu brīžos, kad saldētavā nav daudz produktu un lai tās nepatērē pārmērīgi daudz resursu. Dažiem saldētavu modeļiem ir šķidro kristālu displejs, kas uzrāda saldētavas darba režīmu un skaņas signalizācija, kas ieslēdzas, ja saldētavas durvis atstātas vaļā un uzglabāšanas kamerās paaugstinās temperatūra. Vertikālās saldētavas aprīkotas ar atvilktnēm (plastmasas, caurspīdīgām vai necaurspīdīgām), kurās var vieglāk organizēt pārtiku – kur kas atrodas.

Lai atrastu piemērotāko saldētavu, dodies uz interneta veikalu 220.lv!