Staburags.lv ARHĪVS

Kādi jautājumi darba intervijā būtu jāuzdod pašam intervējamajam?

.

2018. gada 28. marts 09:23

798
Kādi jautājumi darba intervijā būtu jāuzdod pašam intervējamajam?

Esot jauna darba meklējumos un beidzot saņemot zvanu ar uzaicinājumu uz darba interviju, mēs esam tik patīkami satraukti, ka aizmirstam šai intervijai pienācīgi sagatavoties. Un ar sagatavošanos mēs nedomājam vēlreiz pārskatīt savu CV – to jūs jau zināt no galvas, jo savu karjeru taču piedzīvojāt paši. Nē, uz ko mēs vēlamies vērst uzmanību ir tas, ka darba intervija ir tikpat nozīmīga, lai jūs varētu iepazīt organizāciju, kurai plānojat pievienoties, kā tas, ka potenciālais darba devējs vēlas iepazīsies ar jums. Neuzdot jums interesējošos jautājumus darba intervijas laikā ir tāpat, kā nenoskaidrot, kurš ir izdevīgākais kredīts valstī un pieteikties pirmajam, kas pazib uz reklāmas staba. Kā jūs plānojat uzzināt, vai šis konkrētais darba devējs būs jums personīgi visizdevīgākais? Darba intervijas ir dabisks darbinieku atlases process, kurā viens otru iepazīst gan intervētājs, gan intervējamais – tam būtu jābūt kā dialogam, nevis vienpusējai izprašņāšanai.

Ja neesat pārliecināti, kādi būtu labi jautājumi, kurus uzdot intervijas laikā, esam sagatavojuši trīs dažādus piemērus:


Kādi ir izaicinošākie uzdevumi, ar kuriem jūs pašlaik saskaraties, ka jūs vēlētos, lai šajā amatā pieņemtā persona atrisinātu?

Brīdī, kad jūs uzdodat šo jautājumu, tas demonstrē intervētājam, ka jums ir svarīgi zināt, kas šobrīd ir nozīmīgs komandā, kurā jūs potenciāli varētu pievienoties. Problēmas ir domātas tam, lai tās tiktu atrisinātas, nevis paslaucītas zem paklāja. Ja esat iepriekš atrisinājis līdzīgu problēmu, tad šis būs lielisks brīdis, lai ar to dalītos.

Kādas ir nodaļas/komandas/uzņēmuma šī gada prioritātes un / vai iniciatīvas?

Šis ir vēl viens jautājums, kas parāda, ka jums rūp potenciālās komandas darbs un idejas. Ja iepriekš esat saskāries ar nosauktajām prioritātēm vai līdzīgām iniciatīvām, dalieties ar tām. Jo lielāku pieredzi jūs varat uzrādīt jau intervijas laikā par konkrēto, specifisko darbu, jo lielāku pārliecību topošais vadītājs gūs, ka jūs ātri spēsiet apgūt nepieciešamos uzdevumus.

Kuru daļu no nodaļas/komandas/uzņēmuma reputācijas jūs vēlētos mainīt nekavējoties?


Šis ir provocējošs jautājums, kas prasa lielu devu atklātības. No tā, kā intervētājs atbildēs uz šo jautājumu, jūs diezgan labi varēsiet spriest par uzņēmuma gaisotni kopumā. Intervētājam būtu jādalās ar jums informācijā, ko viņš patiesībā uzskata par uzņēmuma reputāciju. Nepiedāvājiet risinājumu tam, kā viņi varētu mainīt šo reputācijas aspektu. Tā vietā, ja esat vadījis komandu vai nodaļu ar tādu pašu problēmu, dalieties savā stāstā. Dalieties pieredzē šajā jomā. Tas jūs atspoguļos daudz labāk, nekā mēģinājumi intervētājam noteikt, ko viņi varētu darīt, lai novērstu šādu situāciju.

Uzdodot šos jautājumus, jums būs iespēja izrādīt savu patieso interesi par vakanci un uzņēmumu, un tajā pašā laikā iegūt informāciju, kas jums pašam varētu palīdzēt pieņemt pareizo lēmumu, jo ne visiem darba piedāvājumiem mums ir jāsaka “Jā!”, vai ne? Rūpīgi ieklausieties intervētāja atbildēm un noteikti dalieties savā pieredzē, ja ir nācies pārvarēt līdzīgus izaicinājumus, atspoguļojot to, ka jums ir līdzīgas prioritātes. Ja intervētāja teiktais jūsos rada jebkādām neskaidrībām, izmantojiet šo darba intervijas iespēju, lai precizētu un noskaidrotu atbildes padziļinātāk. Atcerieties izvairīties no klišejiskajiem, standarta tipa jautājumiem, ko uzdod teju katrs un kuri nepieļauj izzināt visu, kas jums personīgi ir svarīgs. Neizejiet no interviju telpas, vispār neuzdodot nekādus jautājumus. Kā arī atcerieties, ka jauna, labāk apmaksāta un jums labāk piemērota darba atrašana ir jūsu ceļš pretī finansiāli stabilai dzīvei, kurā patēriņa kredīts internetā vairs nespēlēs nevienu no galvenajām lomām.