Staburags.lv ARHĪVS

Padomi drošam ceļojumam ziemas atvaļinājumā

.

2018. gada 25. marts 00:00

73
Padomi drošam ceļojumam ziemas atvaļinājumā

Ziema Latvijā ir tas gadalaiks, kad daļa no mums garās svētku brīvdienas vai atvaļinājumus izvēlas pavadīt, dodoties ceļojumā uz kādu siltāku valsti, lai izbaudītu sauli, peldēšanos, jaunu kultūru iepazīšanu, ēdienu baudīšanu, jautrību un atpūtu. Tiesa, lai arī šie mērķi ir visai svarīgi, nedrīkst aizmirst arī par drošību ceļojuma laikā. Protams, ir apstākļi, kuri nav atkarīgi no mums, taču tik un tā ir lietas, kuras mēs varam darīt, lai izbaudītu braucienu un atpūtu bez raizēm.

Ja ceļo uz citu valsti, pārliecinies, ka tavas pases derīguma termiņš ir ilgāks par 6 mēnešiem. Ja redzi, ka tuvojas tā beigas, drošāk ir nomainīt pasi, jo var gadīties, ka netiksi tālāk par pasu kontroli.


Izgatavo EVAK. Eiropas veselības apdrošināšanas karte ir dokuments, kuru ieteicams paņemt līdzi, dodoties uz kādu no ES un EEK valstīm, un, plānojot tur uzturēties līdz 3 mēnešiem. Karte nodrošina nepieciešamo un neatliekamo medicīnisko aprūpi tādā pašā apjomā kā tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts pilsoņiem. Tiesa, tā nenodrošina bezmaksas pakalpojumus. EVAK iespējams iegūt bez papildus maksas.


Ceļojumu apdrošināšana ir svarīga. EVAK neaizstāj šo apdrošināšanu, tādēļ, ja vēlies, lai dažādu ķibeļu gadījumā tev būtu “drošības spilvens”, ceļojumu apdrošināšanas iegāde ir rekomendējama. Tā var palīdzēt gadījumos, kad, piemēram, pazudusi vai sabojāta bagāža, atcelts lidojums, nepieciešams steidzami atgriezties mājās utt.


Check-in bagāžā neliec vērtīgas lietas. Ja vēlies iztikt bez liekiem satraukumiem, dārglietas un elektroniskās ierīces labāk atstāt mājās vai iepakot rokas bagāžā.


Atceries par šķidrumu noteikumiem, krāmējot bagāžu. Lidostas drošības kontrolē tiek pārbaudīta tava bagāža, tādēļ ņem vērā, ka visi šķidrumi, kurus ņem līdzi, ir jāievieto aiztaisāmā plastmasas maisiņā (var iegādāties veikalos, kā arī parasti ir pieejami lidostās), turklāt šķidrumu iepakojumu tilpums nedrīkst pārsniegt 100 ml. Ja nevēlies, lai kādu no tavām lietām liktu izmest, izpēti konkrētās aviosabiedrības drošības noteikumus par to, ko drīkst vai nedrīkst ņemt līdzi.


Dodoties uz citu valsti, piefiksē tajā esošās Latvijas vēstniecības telefona numuru. Ja nepieciešams, tev šī informācija būs ātri pieejama. Atrodoties svešā valstī, ir jāņem vērā, ka var notikt neplānotas un arī nepatīkamas situācijas, kā arī gadījumi, kad jāmeklē valstiska līmeņa palīdzība.


Vēro apkārtni un esi uzmanīgs – ja kāda persona tev šķiet aizdomīga un nepatīkama, uzticies saviem iekšējiem instinktiem un dodies prom.


Neplāties ar naudu. Kad iepērcies, dodies vakariņās uz restorānu vai apmeklē kādu citu publisku vietu, nevelc ārā skaidru naudu un nesāc to pārskaitīt vai kā citādi parādīt apkārtējiem. Mūsdienās joprojām populāri ir kabatzagļi, kas nereti darbojas komandās un ir tik profesionāli, ka tu pat nejūti, kā tevi aplaupa. Naudu un citas vērtīgas lietas vislabāk ievietot jostas somā vai somiņu turēt sev priekšā.


Izpēti informāciju par valūtu valstī, uz kuru doties. Kāds ir valūtas kurss? Pievērs uzmanību monētām, kā arī papīra naudai un veidiem, kā atpazīt viltojumus.

Ja dodies uz klubu vai kādu citu izklaides vietu, nekad un nekādā gadījumā neatstāj savu dzērienu bez pieskatīšanās, kā arī nepieņem dzērienus, kurus tev piedāvā kāds cits, nevis bārmenis vai oficiants. Tāpat arī nav ieteicams pārlieku aizrauties ar alkoholisko dzērienu baudīšanu, it īpaši, ja esi vienatnē.

Ņem vērā vietējos noteikumus. Ja esi ieradies valstī, kuras kultūra diezgan strikti atšķiras no Latvijas, piemēram, Austrumu zemēs, iepriekš izpēti informāciju par to, ko drīkst un ko nedrīkst darīt, teikt un ģērbt, lai neiekultos nepatikšanās. Cieni vietējās paražas, jo tu esi ciemiņš!


Paņem līdzi pietiekamu daudzumu nepieciešamo medikamentu. Ja tev ir jālieto zāles, laicīgi ieplāno, kāds apjoms tev jāpaņem līdzi, lai iztiktu visu ceļojuma laiku. Ņem vērā, ka visās valstīs var nebūt pieejami tie medikamenti, kas tev nepieciešami, tādēļ labāk tos paņemt no mājām.


Ja ziemas laikā dodies uz siltajām zemēm, sargi savu ādu. Atceries, ka, esot Latvijā, tavs ķermenis ziemas laikā ir apklāts ar vairākām apģērba kārtām, tādēļ tā pakļaušana tiešai saules staru iedarbībai var beigties slikti. Pieradini ādu saulei pamazām, kā arī izmanto atbilstošu aizsargkrēmu, lai izvairītos no apdegumiem. Un kā tu gatavojies atvaļinājumam ziemas laikā?