Staburags.lv ARHĪVS

Kādus augus stādīt siltumnīcā?

.

2018. gada 24. marts 00:00

4514
Kādus augus stādīt siltumnīcā?

Kad termometra stabiņš arvien biežāk uzturas virs nulles, cilvēki izmanto katru iespēju, lai uzturētos svaigā gaisā. Kāds nodarbojas ar sportu, citi pastaigājas. Taču ir arī tā sabiedrības daļa, kura par atpūtu uzskata darbošanos dārzā. Papildus tam, daudzi ir izvēlējušies ierīkot siltumnīcu, kuru izmanto savam vaļaspriekam vai pat peļņas gūšanai, lai audzētu dārzeņus, garšvielas, ogas, puķes un daudz ko citu.

Siltumnīcas ierīkošanai nav obligāti jābūt dārgai vai sarežģītai. Mūsdienās ir pieejami dažādi risinājumi gan tiem, kas paši vēlas celt siltumnīcu, gan tiem, kas grib to iegādāties jau gatavu. Ieskatoties interneta veikala 220.lv piedāvājumā, redzēsi, ka siltumnīcas pieejamas dažādos izmēros, tāpēc ikvienam dārzam – gan lielākam, gan mazākam, var atrast piemērotu risinājumu. Ja nepieciešams, vari iegādāties arī dažādus siltumnīcu piederumus – atdalīšanas celiņus, laistīšanas sistēmas, pagarinājumus, plauktus un arī atsevišķas detaļas tiem, kas siltumnīcu plāno celt pēc saviem ieskatiem.

Nonākot pie domas par to, ka siltumnīca ir nepieciešama, nav iespējams iztikt bez tajā stādāmo augu izvēles, jo tas, attiecīgi, noteiks, kādu augsni, mēslojumu utt. izvēlēties. Ja arī tu meklē iedvesmu tam, ko audzēt savā siltumnīcā, šis raksts ir domāts tieši tev!

Tomāti

Ja tu pavaicātu lauksaimniekiem, kuri augi viņiem saistās ar siltumnīcu, ļoti iespējams, ka lielākā daļa minētu tieši tomātus. Ņemot vērā Latvijas klimatu, šos dārzeņus daudzi izvēlas audzēt tieši siltumnīcā, jo tiem nepieciešams liels daudzums saules gaismas, mitrums un siltums.

Lai arī šie apstākļi ir ļoti svarīgi krāšņu un garšīgu tomātu ražas sagaidīšanai, nedrīkst aizmirst arī par laistīšanu. Taču, protams, nevajag arī pārspīlēt.
Pirms tomātu stādīšanas siltumnīcā, izpēti informāciju par konkrētās šķirnes stādu augstumu, jo ir tādi, kuri izaug diezgan gari un kupli, tādēļ būs nepieciešama liela siltumnīca. Tāpat, protams, izpēti informāciju par to, kāds mēslojums un aprūpe ir piemērota tieši tomātiem.

Baziliks

Arī šie garšaugi mīl augstu gaisa temperatūru, tādēļ ir ideāli piemēroti audzēšanai siltumnīcā. Neatkarīgi no tā, cik karsta būs vasara, baziliks turpinās augt un zaļot, turklāt, kā izrādās, tie ļoti labi sadzīvo vienā siltumnīcā ar tomātiem! Un, kā zināms, tikpat labi arī garšo gan salātos, gan uz maizes, gan dažādos ēdienos. 

Paprika un pipari


Šos var dēvēt par tomātu radiniekiem. Pieejami dažādās krāsās, šķirnēs un formās, un tie visi mīl siltumu un sauli. Ja, piemēram, paprikai patiks vairāk mitruma, tad čili un kajēnas pipari augs bez liekas piepūles un rūpēm, jo tiem nav nepieciešama bieža laistīšana. 

Baklažāni

Daudzi, iespējams, to nemaz nezina, taču baklažāni ir radniecīgi pipariem un tomātiem. Arī šiem augiem ļoti patīk apstākļi, kurus nodrošina siltumnīcas. Tos var stādīt vienā laikā ar tomātiem, un redzēsi, cik garda un bagātīga raža tev būs pieejama vasaras beigās!

Melones

Jā, arī šos augļus iespējams izaudzēt siltumnīcā, taču, visticamāk, to vieglāk būs izdarīt, ja klājums veidots no stikla, un nepieciešamības gadījumā ir pieejama papildus apkure. Melones mīl sauli un karstumu, kā arī tās iespējams audzēt vertikālā stāvoklī.

Garie gurķi

Arī ļoti iecienīti dārzeņi Latvijas siltumnīcās. Tiem ļoti patīk siltums un saules gaisma, kā arī tie vijas uz augšu tādēļ būs ieteicams ierīkot auklas, lai gurķi turētos vertikāli. Teicama izvēle.

Zaļie salāti

Šie augi ir vieni no pirmajiem, kurus iespējams pavasarī izaudzēt siltumnīcā. Apvienojumā ar dillēm un lociņiem, tu iegūsi lielisku pamatu salātiem, sviestmaizēm utt. Salāti nav prasīgi, taču tiem nepieciešams mitrums.

Šīs ir tikai dažas no idejām, kuras vari ņemt par piemēru, lai izveidotu savu ideālo siltumnīcu. Papildus vari audzēt arī dažādas puķes, eksotiskos augus un pat citrusaugļus!