Staburags.lv ARHĪVS

5 paradumi, kas jāievieš šodien, ja nākotnē plānojat hipotekāro kredītu

.

2018. gada 22. marts 08:56

261
5 paradumi, kas jāievieš šodien, ja nākotnē plānojat hipotekāro kredītu

Hipotekārais kredīts ir viens no veidiem, kā ģimenes iegādājas savu mājokli vai veic citus lielākus pirkumus. Tas ir pakalpojums, kas sniedz iespējas, bet tajā pašā laikā tās ir arī nopietnas finansiālās saistības, tāpēc hipotekārajam kredītam ir jāgatavojas vēl pirms tas tiek noformēts, tādejādi uzlabojot savas izredzes saņemt pozitīvu lēmumu un iegūt izdevīgākus aizdevuma nosacījumu.

Vislabāk to darīt, izkopjot savus finanšu paradumus un sakārtojot tās dzīves jomas, kas ietekmēs gan aizdevēja lēmumu par hipotekārā kredīta piešķiršanu, gan to, cik veiksmīgi izdosies tikt galā ar savu saistību īstenošanu. Nebanku aizdevējs “Latvijas Hipotēka” apkopojis paradumus, ko vērts ieviest jau šodien, uzlabojot gan savu finansiālo stabilitāti, gan palielinot iespēju nākotnē ar izdevīgākiem nosacījumiem saņemt hipotekāro kredītu.

20180322-1101-latvijas-hipoteka-attels-3
#1 Ienākumu un izdevumu uzskaite

Tas ir viens no zelta likumiem, ko vienmēr min kā pirmo, kad runa ir par labu finanšu pratību un vēlmi uzlabot savu finansiālo situāciju. Ienākumu un izdevumu precīza uzskaite palīdz ieraudzīt finansiālās situācijas kopainu, analizēt kļūdas un efektīvāk atrast pozīcijas, kurās varētu samazināt izdevumus, atpazīt nelietderīgos un spontānos tēriņus. Ienākumu un izdevumu uzskaiti var veikt dažādos veidos. Var rakstīt blociņā, var izmantot programmu datorā vai aplikāciju telefonā, kas vienmēr būs pa rokai. Lai izdarītu secinājumus un veiktu finanšu paradumu uzlabojumus, ienākumu un izdevumu uzskaiti vajadzētu veikt vismaz vairākus mēnešus, bet pēc tam vajadzētu to ieviest kā regulāru paradumu, kas ļauj pārraudzīt un plānot savas finanses. Nostiprinot šo paradumu savā dzīvē jau laicīgi, tas noteikti atstās pozitīvu iespaidu uz nākotnes finansiālo situāciju un spēju atbildīgi uzņemties tik apjomīgas finansiālās saistības kā hipotekārais kredīts.

#2 Uzkrājumu veidošana


Tas ir otrs zelta likums, ko iesaka ikvienam. Nav svarīgi, vai hipotekārais kredīts tiek plānots vai nē, jo uzkrājumu veidošana ir solis, kas rada drošības spilvenu neparedzētām situācijām. Gadījumos, kad tuvākā vai tālākā nākotnē tiek plānots hipotekārais kredīts, ir svarīgi laikus sākt krāt pirmajai iemaksai. Spēja sakrāt nepieciešamo summu arī aizdevējam ir pozitīvs signāls par klienta finansiālo disciplīnu un spēju uzņemties saistības, ko uzliek hipotekārais kredīts. Uzkrājumu veidošanā Latvijas iedzīvotājiem ir vājas iemaņas, kas arī ir viens no klupšanas akmeņiem neplānotu grūtību gadījumā. Ja ir uzkrājumi kaut vai vienas vai divu mēnešalgu apmērā, tad nelielus satricinājumus var pārvarēt bez radikālāku soļu speršanas. Sākt krāt var kaut ar mazumiņu, lai padarītu to par stabilu ieradumu.

#3 Finanšu plānošana un disciplīna

Paradums izdevumus ne tikai uzskaitīt, bet tos arī atbildīgi plānot ļaus efektīvāk rīkoties ar pieejamajiem līdzekļiem, apzināties prioritātes, izvērtēt katru izdevumu pozīciju un tās nepieciešamību. Brīdī, kad saņemta alga un citi ienākumi, jāķeras pie plānošanas un naudas sadales. Ir dažādas metodes, kā to darīt. Kāds izmanto vairākus kontus, kur sadala naudu priekš dažādām vajadzībām, cits saliek pa aploksnēm naudu obligātajiem maksājumiem, pārtikai un citām svarīgām izdevumu pozīcijām. Svarīgi arī turēties pie sava plāna un iekļauties tēriņu robežās, ko paši esat sev nosprauduši. Tādā veidā jūs trenējat savu finanšu disciplīnu. Hipotekārais kredīts un tā regulāro maksājumu segšana sniegs būtiskas izmaiņas budžeta plānošanā. Ja finansiālā situācija negaidīti kļūst svārstīga, tas ir liels izaicinājums — saglabāt līdzsvaru un sekmīgi turpināt savu saistību izpildi.

#4 Atbildīga līgumsaistību izpilde

20180322-1103-latvijas-hipoteka-attels-2

Brīdī, kad tiek iesniegts pieteikums hipotekārajam kredītam, aizdevējs rūpīgi pārbauda klienta kredītvēsturi. Dati tiek pārbaudīti par ilgāku laika periodu dažādos reģistros. Tāpēc jau šodien jādomā par to, kāda izskatās jūsu kredītvēsture, jo sliktiem lēmumiem un neuzmanībai var būt tālejošas sekas, kas var negatīvi ietekmēt lēmumu par hipotekāro kredītu. Nenomaksāti telefona, elektrības un komunālie rēķini, līzings par kādu preci un citas saistības, kuras netiek laikus nomaksātas, var pēc kāda laika uzrasties jau parādu piedziņas formā, kad jūsu vārds jau nokļūs parādnieku reģistrā. Tas var pārvilkt treknu svītru iespējām saņemt iecerēto hipotekāro kredītu. Pret jebkurām līgumsaistībām jāizturas nopietni, jāseko to laicīgai izpildei.

#5 Atteikšanās no impulsīvas aizņemšanās

Nav nekāds noslēpums, ka vairumam Latvijas iedzīvotāju ir vismaz viens kredīts. Tāpat ir daudzi, kuriem ir viens vai vairāki ātrie kredīti. Padarums regulāri izmantot ātro aizdevēju pakalpojumus nav tas labākais. Protams, var būt situācijas, kad kredīts ir vienīgais risinājums, bet daudzos gadījumos tomēr ātrie kredīti tiek izmantoti impulsīvi, it īpaši jaunu cilvēku vidū — lai izklaidētos, nopirktu jaunas drēbes utt. Tās nav neatliekamas vajadzības, kuru dēļ jāizmanto ātrie kredīti. Lai uzlabotu savu finansiālo stabilitāti aizdevēju acīs, no šāda paraduma noteikti jāatsakās, sakārtojot jau esošās kredītsaistības. Ja ir vairāki krediti, noderīga var būt kredītu apvienošana, kas ļaus kredītu atmaksu veikt izdevīgāk.