Staburags.lv ARHĪVS

Prātu attīstošās rotaļlietas bērniem un pieaugušajiem – Lego konstruktori

.

2018. gada 21. marts 00:00

164
Prātu attīstošās rotaļlietas bērniem un pieaugušajiem – Lego konstruktori

Lego konstruktori pasaulei pazīstami jau vairāk nekā pus gadsimtu. Ar tiem spēlējušies bērni dažādās pasaules pilsētās, vietās un laikos, un, vērtējot pēc laika līnijas, visticamāk daudziem no tiem bērniem, kas savulaik aizrautīgi spēlējās ar Lego, nu izaugušiem, jau ir savi bērni, kam, tieši tāpat kā viņu vecākiem, ir iespēja izbaudīt Lego konstruktoru piedāvātās rotaļu iespējas.

Tiesa, mūsdienu bērniem Lego konstruktori tiek piedāvāti daudz plašākā klāstā un nodrošinot daudz dažādu tematisko rotaļu iespēju – sākot no klasiskajiem policistiem un ugunsdzēsējiem, līdz princesēm un burvjiem, beidzot ar kosmosa planētu iekarotājiem un citām aizraujošām un neparastām tēmām.
Lego konstruktori ir viena no pieprasītākajām un saistošākajām rotaļlietām pasaulē. Tas gan nenozīmē, ka apzīmējot Lego kā „rotaļlietas” tās paredzētas tikai bērnu priekam un spēlēm. Zīmīgi, bet uz Lego iepakojuma norādīts, ka tie paredzēti vecumā līdz 99 gadiem, kas būtībā izsaka galveno domu – Lego konstruktori paredzēti pilnīgi visa vecuma cilvēkiem.

Ar Lego tikpat viegli aizraujas kā bērni, tā pusaudži un arī pieaugušie, jo konstruēšana, būvēšana, radīšana nav prieks, kas paredzēts tikai bērniem. Tikuši radīti un piedāvāti dažādi Lego konstruktori arī pieaugušajiem – dažādās tēmās, kas populāras pasaulē, ļaujot kolekcionāriem un konkrētu filmu, tēlu vai grāmatu faniem izspēlēt un veidot savu iemīļoto varoņu pasauli arī caur Lego konstruktoriem.

Lūk, piemērs – pasaulei tik plaši zināmais Star Wars ar tā daudzajiem tēliem, pasaulēm, Nāves zvaigzni un citiem aizraujošiem elementiem. Šim stāstam seko cilvēki visā pasaulē dažādos vecumos, kļūstot par aizrautīgiem faniem, un, sekojot līdzi visam, kas tiek piedāvāts šajā kontekstā. Tad, lūk, Lego konstruktori piedāvā cilvēkiem iespēju – būvēt, veidot un izspēlēt scenārijus no šī aizraujošā un saistošā stāsta caur Lego veidotajām konstrukcijām un personāžiem, kas, starp citu, ir veidoti maksimāli līdzīgi filmu un grāmatu tēliem, tomēr nezaudējot savu Lego unikalitāti. Un tieši tāpēc, Lego konstruktori nav tikai bērnu rotaļlieta vien, tā ir iespēja arī pieaugušajiem nopietni aizrauties ar Lego un būvēt, veidot un konstruēt.

Tiek apgalvots, ka Lego konstruktori spēj lieliski bērniem iepazīt pasauli, struktūras un uzbūves, tāpēc Lego tiek piedāvāti un ražoti arī pašiem mazākajiem – ar lielākiem, viegli satveramiem klucīšiem, košākām krāsām un vienkāršākām konstrukcijām, lai piesaistītu mazuļu ātri mainīgo uzmanību, tomēr nodrošinot, ka tieši caur Lego bērni daudz iemācās.

 Ne velti agrāk bērniem rotaļu kastē bija koka klucīši, no kuriem tika būvētas visdažādākās konstrukcijas un veidojumi. Koka klucīši tik stabili un viegli neturas viens pie otra, kā speciāli tam radītie Lego klucīši. Tomēr laikā, kad Lego klucīši bija vēl tikai rietumu privilēģija, koka klucīši pildīja tās pašas funkcijas mūsu un mūsu vecvecāku bērnībā. Tiesa, ekoloģisko rotaļlietu mīļotāji pamazām iet atpakaļ uz koka klucīšu iekļaušanu bērnu rotaļlietu kastē, un, protams, tas nāk tikai par labu – rotaļājoties arī ar koka klucīšiem un veidojot dažādas konstrukcijas, bērns iemācās daudz.

Lego konstruktori gan ir kļuvuši pārāk populāri, lai satrauktos par koka klucīšu un konstruktoru konkurenci – Lego ir iekarojuši gana plašu tēmu lauku un lielu pieaugušo pircēju tirgu, lai par izzušanu nebūtu jāsatraucas. Lai arī abi minētie konstruktori spēj sniegs gandrīz vienādu aizrautību – būvējot, veidojot un prātojot –, Lego tomēr iegūst spēcīgākas pozīcijas ar savu konstruktoru noturību, tēmām, iespēju ne tikai būvēt, bet rotaļāties arī ar figūriņām un tā tālāk.