Staburags.lv ARHĪVS

Kā izvēlēties piemērotāko motorzāģi un lieki nepārmaksāt?

.

2018. gada 20. marts 00:02

3166
Kā izvēlēties piemērotāko motorzāģi un lieki nepārmaksāt?

Vai esi ieplānojis sakopt dārzu? Beidzot nozāģēt to nokaltušo ābeles zaru, vai atbrīvoties no krūmiem ap māju? Varbūt radusies vajadzība sagādāt malku kamīnam? Šo darbu veikšanai tev būs nepieciešams kvalitatīvs motorzāģis. Lai palīdzētu izvēlēties piemērotāko zāģi, kas vislabāk atbilst tavām vajadzībām un finansiālajām iespējām, darba instrumentu, darbarīku un piederumu veikals Inserv.lv ir sagatavojis tev vairākus noderīgus padomus.

Kādu motorzāģi iegādāties?

Pirms sākam izpētīt dažādus motorzāģu veidus, kas pieejami tirgū, ir svarīgi saprast šīs ierīces darbību un galvenās detaļas. Pat tad, ja tu nekad iepriekš neesi izmantojis motorzāģi, ātri vien sapratīsi, kā to pielietot saimniecības darbu veikšanā.

Motorzāģa sastāvdaļas

Motorzāģis ir ierīce, kas paredzēta koksnes un koku zāģēšanai, griešanai un sasmalcināšanai. Tā darbību nodrošina benzīna vai elektriskais motors, kas nodrošina zāģa ķēdes kustību. Tā, attiecīgi, zāģē koku.

Motorzāģu veidi pēc to motora

Galvenā detaļa, kas atšķir motorzāģus, ir to motors. Ir iespējams izdalīt trīs ierīču veidus – elektriskie, benzīna un akumulatora motorzāģi. Katrs no tiem ir paredzēts dažādu darbu veikšanai, tāpēc pareizā motorzāģa izvēle ir ļoti svarīgs uzdevums.

Elektriskie motorzāģi

Šiem motorzāģiem ir elektriskais motors, un to darbību nodrošina pieslēgšana pie elektrotīkla. Šie ir vienkāršākie motorzāģu veidi, kurus viegli izmantot, jo to uzturēšana ir salīdzinoši vienkārša. To sliedes garums parasti ir aptuveni 35 līdz 40 cm, un tie efektīvi spēj sazāģēt mīkstu koksni, kuras diametrs nepārsniedz 20 cm. Šādas ierīces lielākoties izmanto saimniecības darbu veikšanā, piemēram, nelielu augļu koku, zaru un krūmu apzāģēšanā.

Akumulatora motorzāģi

Pēc elektrisko motorzāģu parādīšanās tirgū, ražotāji izveidoja parocīgākus modeļus, kuros iebūvēta uzlādējama litija baterija. Galvenā šādu motorzāģu priekšrocība ir to ērtā pārvietošana, jo nav jāuztraucas par to, cik tālu sniegsies vads. Taču akumulatora motorzāģi, salīdzinājumā ar citiem veidiem, ir mazāk jaudīgi, kā arī tie atkarīgi no baterijas darbības laika, tāpēc ik pēc noteikta perioda būs jāuzlādē. Ar šīm ierīcēm var zāģēt mīksto koksni, kuras diametrs nav lielāks par 15 cm. Noderēs koku atzarošanai.

Benzīna motorzāģi

Šie ir jaudīgākie motorzāģi, kādi pieejami tirgū. Tiesa, jāņem vērā, ka būs jāiegulda pūles un līdzekļi šo ierīču uzturēšanā un kopšanā, pievēršot uzmanību eļļotajām detaļām un arī, protams, iegādājoties benzīnu tā darbināšanai. Taču, protams, šo ieguldījumu atsver nesalīdzināmi augstāka jauda, ko nespēj nodrošināt elektriskie vai akumulatora motorzāģi. Ar šīm ierīcēm bez problēmām varēs sazāģēt pat cietus un resnus kokus, kā arī tie būs piemēroti intensīvai lietošanai, piemēram, mežizstrādei.

Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties motorzāģi?

Kādam mērķim tas tiks lietots – to, kāds koks tiks zāģēts un cik bieži ierīce tiks izmantota, ir ļoti svarīgi kritēriji zāģa izvēlē. Nav jēgas pirkt dārgu profesionālo motorzāģi, kas paredzēts cietu un diametrā apjomīgu koku zāģēšanai, ja plāno tikai sakopt piemājas dārziņu. Tāpēc dārza darbiem eksperti iesaka izvēlēties elektrisko motorzāģi savukārt meža darbiem piemērotāks būs benzīna zāģis.

Sliedes garums – arī šis ir nozīmīgs faktors, kuru noteikti nedrīkst piemirst. Tas, kāds sliedes garums tiks izvēlēts, ietekmēs to, kāda izmēra kokus varēsi zāģēt. Attiecīgi, jo sliede būs garāka, jo lielāka diametra kokiem tā būs piemērota. Turpretī, īsāka sliede nederēs lieliem kokiem, taču būs vieglāka, kā arī ar to ērtāk varēs piekļūt krūmu zariem.

Zāģa svars – arī šim faktoram ir jāpievērš uzmanība. Benzīna motorzāģi parasti ir smagāki, tāpēc, ja iepriekš neesi darbojies ar šāda veida ierīcēm, ieteicams izvēlēties ko vieglāku, piemēram, akumulatora motorzāģi. Galvenais – strādājot ar zāģi, tev ir jājūtas ērti, un jāspēj to pilnībā kontrolēt. Protams, nedrīkst aizmirst arī par nepieciešamo aizsargapģērbu un aizsargaprīkojumu.