Staburags.lv ARHĪVS

Diska trūce nav spriedums

.

2018. gada 17. marts 00:10

3436
Diska trūce nav spriedums

“Nepatīkamākais, kas man pacientam jāpasaka: jums būs pašam sevi jāārstē! Pacientiem ar muguras sāpēm jāsaprot: ja viņš pats sev nepalīdz, problēmas pēc laika atgriezīsies,” saka sertificēts neiroķirurgs Raimonds Mikijanskis. Viņš vienīgajā Latvijā privātajā plaša profila slimnīcā “AIWA Clinic” konsultē un operē pacientus ar mugurkaula un galvas smadzeņu slimībām.

Neiroķirurgs Raimonds Mikijanskis atklāj, ka muguras sāpes ir 21. gadsimta sērga — darbspējas vecuma cilvēkiem tas ir viens no galvenajiem darba nespējas iemesliem. Daļā šo gadījumu vainojama tieši diska trūce, kas lielākoties ir gados jaunu cilvēku problēma. Par to sūdzas gan vīrieši, gan sievietes, tiklab kā fiziski smaga, tā biroja darba veicēji, kuri nav cēluši neko smagāku par papīra loksni. “Tas ir nepareizs priekšstats, ka muguras diska trūci var dabūt, tikai kaut ko smagu ceļot,” saka ārsts. “Ja slikti attīstīta muguras muskulatūra, to var dabūt arī fiziski neaktīvi cilvēki, tāpat pie diska trūces var tikt, piemēram, skrienot vai neveiksmīgi pieceļoties no gultas.”

Ārsts bilst: tas gan nenozīmē, ka diska trūce ir spriedums, ar kuru jāsamierinās, jo risinājumi tās ārstēšanai ir, turklāt vairāki. Viņš skaidro, ka diska trūces gadījumā muguras sāpju var vispār nebūt, bet cilvēks parasti sūdzas par sāpēm kājā vai abās, vājumu vai tirpumu tajās.

“Ja runājam par muguras sāpēm, parasti pacienti saka: man ģimenes ārsts ieteica tikai pretsāpju zāles. Tad atbildu: un pareizi darīja!” saka Raimonds Mikijanskis. “Ir prātīgi nogaidīt, jo vairāk nekā 90 procentos gadījumu muguras sāpes trīs līdz četru nedēļu laikā pāriet, un nekas papildus nav jāizmeklē. Taču šodien cilvēki ir daudz aktīvāki, paši vēlas visu pārbaudīt un pārliecināties, ka viss ir kārtībā, taču magnētiskā rezonanse būtu jāveic, ja šīs sāpes ieilgst.”

Neiroķirurgs stāsta, ka, veicot magnētiskās rezonanses izmeklējumu vai datortomogrāfiju visiem pēc kārtas — jauniem, veseliem cilvēkiem —, lielākajai daļai būs kaut kādas muguras problēmas — diska izvelvējumi, protrūzijas vai trūces, bet cilvēkam nekas nekaiš, viņš normāli dzīvo. “Tas, ka bildēs kaut ko redzam, nenozīmē, ka tieši šī lieta rada traucējumus. Ārsta darbs ir, neaizmirstot to, ko mācījies skolā, neārstēt bildi, bet ārstēt pacientu, meklēt iemeslu viņa sūdzībām. Līdz šai atbildei nereti nav tik viegli nonākt, neskatoties uz to, ka mūsdienās iespējami dažādi izmeklējumi,” saka ārsts.

“Ja diska trūce rada problēmas, gribu uzsvērt, ka risinājums ne vienmēr ir operācija. Varam ārstēt ar medikamentiem, ārstniecisko vingrošanu, fizioterapiju, pretsāpju blokādi, un tikai tad, ja tas nelīdz, iesaku operāciju. Ir arī gadījumi, kad operāciju nepieciešams veikt samērā steidzami. Lēmumu par vienu vai otru ārstēšanas plānu nevar pieņemt, tikai apskatoties pacienta magnētiskās rezonanses vai datortomogrāfijas izmeklējumu, tam noteikti ir nepieciešama arī saruna ar pacientu un viņa neiroloģiskā stāvokļa izvērtēšana,” saka Raimonds Mikijanskis. “Parasti pacientam daudz skaidroju, kāpēc mēs kopā pieņemam šādu vai tādu ārstēšanās lēmumu, un piekodinu: jums ir mans numurs, jāzvana, ja notiek paasinājums.”

Parasti cilvēkus biedē vārds “operācija”… “Mūsdienās tā ir vienas dienas ķirurģija — pacientu vienu nakti paturam klīnikā, bet nākamajā dienā var doties mājās,” saka ārsts. “Fizioterapeits pacientu nākamajā rītā pēc operācijas pieceļ kājās, un viņš pats aiziet mājās. Ja pirms gadiem trīsdesmit, lai izoperētu viena līmeņa diska trūci, veica 15 centimetru lielu griezienu, tad mūsdienās ar mūsu aprīkojumu operācija ir maksimāli saudzīga, veicot ap divarpus centimetru mazu griezienu. Operāciju veic mikroskopa kontrolē, ļoti precīzi, maksimāli neskarot muguras muskuļus, un viss notiek ļoti saudzīgi,” skaidro ārsts.
Vai arī rezultāts ir labs? “Parasti saku: ja sakrīt pacienta sūdzības, neiroloģiskās izmeklēšanas un magnētiskās rezonanses vai datortomogrāfijas izmeklējuma atrade, tad ar lielu ticamību varu pacientam teikt — jā, no operācijas būs labums!” saka Dr. Raimonds Mikijanskis.

“AIWA Clinic” atrodas Rīgā, Maskavas ielā 241, tālrunis 67799100 vai 20022581.

http://www.aiwaclinic.lv/lv/